woensdag 22 januari 2014

Jeugdduim en Cultuurprijs 2013 uitgereikt

In GOC Ter Voncke werden afgelopen zaterdag naar jaarlijkse traditie de Jeugdduim en de Cultuurprijs uitgereikt. Jeugdraad en Cultuurraad sloegen de handen in elkaar om tijdens een groots opgezette en druk bijgewoonde gala-avond op zoek te gaan naar de opvolgers van Clamotte Rock en De Herenthoutse Stoeter.

Jeugdatelier Matsijs won zijn tweede Jeugdduim, nadat ze ook al in 2007 het gouden beeldje mee naar huis kregen. Voor de jonge garde van het atelier is de Jeugdduim 2013 een bekroning voor al het harde werk van de afgelopen maanden. Ze kregen de prijs uit handen van schepen van jeugd Tine Witvrouwen en de voorzitster van de Herenthoutse Jeugdraad Magali Hoefkens.
De enthousiaste begeleiders van JAM sleurden ook een zichtbaar geëmotioneerde Josée Liekens mee het podium op. Josée was in een grijs verleden — we schrijven september 1979 — één van de oprichters van het jeugdatelier en sneuvelde dit jaar tijdens de voorverkiezing van de Cultuurprijs.
De Cultuurprijs 2013 ging naar Jef Aerts, die het in een spannende tweede stemronde haalde van MiNC. Hij ontving de trofee en bijbehorende cheque van 300 euro van schepen van cultuur Patrick Heremans en voorzitter Jan Limbos van de Herenthoutse Cultuurraad. Aerts verklapte dat hij écht wel gaat stoppen met zijn boekske, om eindelijk eens werk te kunnen maken van het Huirtuits woordenboek. Naar verluidt polste hij presentator Stefan Laenen al om de opvolging te verzekeren.
De organisatoren van de fel gesmaakte Unplugged Sessions — wat ons betreft de enige kandidaten van alle genomineerden die het afgelopen jaar op cultureel vlak (een) bijzondere prestatie(s) leverden, bovendien mét uitstraling buiten Herenthout — strandden dus op een tweede plaats. Werner Smits en Joeri Van Elst verklaarden in het begeleidende filmpje dat het niet altijd simpel is om iemand vast te leggen. “De artiesten zelf zijn meestal geen probleem. Maar vanaf het moment dat het management of de booking agents erbij komen, beginnen meestal de problemen”, aldus Joeri. Wim Horemans gaf alvast enkele nieuwe namen vrij voor 2014. De kaartverkoop voor Sofie (1 februari) loopt ondertussen als een trein en straks volgen ook Isolde et Les Bens (15 maart), PP Michiels (3 mei), Tom Helsen (6 september) en Barbara Dex (13 december). In juni staat er ook een akoestisch optreden van mevrouw Charel Cambré, Chantal Kashala, gepland. Zonder meer een knappe affiche.
Presentator Stefan Laenen noemde de jongens van MinC de muzikale erfgenamen van Gust Spruyt en daar kunnen wij best mee leven. Alhoewel: misschien moeten Joeri, Werner, Wim, Kristof, Matthias en co zich ook eerst in de keuken bewijzen. Stoverij met stoemp à la MinC? Moet kunnen!
Kunstenaar Jef Van Grieken werd tijdens het gala geëerd met een lifetime achievement award voor zijn gehele carrière. Op de vraag hoe hij zijn werk nu zou omschrijven, antwoordde Van Grieken: “Als je het maar geen hyper- of fotografisch realisme noemt, ben ik al blij. Laten we het maar gewoon bij realisme met een vleugje poëzie houden.”
Het uitreikingsgala kende naast de opvoering van Josée Liekens bij de uitreiking van de Jeugdduim, nog enkele andere mooie momenten. Er waren niet alleen de aangrijpende en ontroerende filmpjes over Ziekenzorg en G-Judo Mori-No-Otoko, ook genomineerde Maria Verstrepen liet haar tranen de vrije loop.Geen opmerkingen: