maandag 6 januari 2014

Stormschade

Tijdens de avondspits van vrijdagavond trok een zwaar onweer over Vlaanderen. Ook Herenthout deelde in de klappen. Op verschillende plaatsen moest de brandweer ontwortelde bomen opruimen.

Onder andere in de Elzenstraat en in de Canadadreef werden bomen ontworteld of knakten als lucifers af. Aan het kasteel van Herlaer kwamen zelfs enkele bomen op de elektriciteitskabels terecht, waardoor de bewoners een tijdlang geen elektriciteit hadden. De elektriciteits­leverancier moest tussenbeide komen om een transformator te herstellen en de kabels weer op te hangen.
De ladderwagen van de Herenthoutse brandweer werd ook in de buurgemeenten ingezet. In Bevel veroorzaakte de felle wind heel wat schade aan de daken. Onder meer op de Nijlense Steenweg, Bevel-Dorp, Schoolstraat en Rooiestraat werden pannen afgerukt.
Verder van huis zorgde het onweer vooral in Mechelen voor een ware ravage. In amper enkele minuten tijd werden meer dan 100 huizen beschadigd, vloog een deel van het dak van het voetbalstadion van KV Mechelen en werden tientallen graven op het historische kerkhof vernield. Burgemeester Bart Somers (Open VLD) wil het onweer als een natuurramp laten erkennen. Somers wil ook de krachten bundelen met zijn collega uit Aflligem om het onweer erkend te krijgen, “opdat mensen geen factuur krijgen van dit natuurgeweld.” Ook in Dessel hopen ze op een erkenning als natuurramp.

Geen opmerkingen: