vrijdag 28 februari 2014

Is de stoeter verzekerd?

De plezantste periode van het jaar staat voor de deur. De Huirtuitse stoeters kijken al maanden uit naar de feestelijkheden. Aan een ongelukje denken we dan niet snel, maar het is natuurlijk snel gebeurd. Daarom staan we even stil bij de zaken waarvoor je nu precies verzekerd bent als deelnemer aan de stoet.

Ieder lid van een stoetgroep wordt met de officiële inschrijving bij Peer Stoet vzw de facto voor één jaar lid van deze vzw. Je bent dus als stoetgroep geen feitelijke vereniging meer, maar onderdeel van de rechtspersoonlijkheid. Dat wil zeggen dat de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (schade aan derden) en rechtsbijstand (bij schade door derden) van de vereniging in principe van toepassing zijn op de activiteiten die rechtstreeks met de stoet te maken hebben. Let echter wel op: andere polissen als de verplichte motorrijtuigenverzekering kunnen voorrang hebben. Als er bijvoorbeeld onderweg naar het stoettraject een ongeval is met de tractor die de praalwagen trekt, is het de verzekering van het rijtuig die in actie treedt.
Waar je alleszins niet voor verzekerd bent, zijn persoonlijke ongevallen. Het is je eigen verzekering die je hiervoor dient af te sluiten of aan te spreken.
Goed om weten is ook dat praalwagens volgens het KB van 27 januari 2008 vrijgesteld zijn van een aantal technische vereisten. Deze vrijstelling geldt enkel op het carnavalstraject en op de route er naartoe vanaf de standplaats van de praalwagen.
Probeer zeker ook alcoholgebruik tijdens de stoet te matigen. Het gebruik ervan kan immers steeds ingeroepen worden door een verzekeringsmaatschappij als grond van uitsluiting. (Bron: Herenthout.be)

Geen opmerkingen: