donderdag 27 februari 2014

Jef Van Grieken en Herman Engels bundelen creatieve krachten

Dirigent Herman Engels en kunstschilder Jef Van Grieken zijn zielsverwanten sinds hun jeugd in Herenthout. “We zaten er samen op de lagere school en gingen op zondagvoormiddag ook naar de Vesperschool in de St.-Gummaruskapel”, vertelt Engels. “Daar leerden men tekenen, etsen, aquarellen ... Hoewel ik gefascineerd was en ben door beeldende kunst, gaf ik toch snel voorrang aan de muziekacademie. Jef bleef het schilderen trouw.”

Beide Kempenaars groeiden uit tot autoriteiten in hun vak. En ze bleven geïnteresseerd in elkaars specialiteiten. “Ik weet dat Jef veel naar klassiek luistert in zijn atelier”, zegt de dirigent. “Dankzij de moderne techniek kunnen we onze kunstvormen nu bundelen. Het thema is Noord-Europa omdat Jef geboeid is door de spectaculaire natuur in het noorden. Hij heeft een er uitgebreide tentoonstelling over in CC Zwaneberg te Heist op den Berg. Muzikaal is Noord-Europa vooral interessant tijdens de romantiek en de 20ste eeuw. We (Engels dirigeert de Kamerfilharmonie van Vlaanderen, n.v.d.r.) en brengen werk van beroemde componisten als Mendelssohn, Grieg en Sibelius, naast enkele minder bekende namen.”

NOORD-EUROPA
Tijdens het concert worden de schilderijen, professioneel gefotografeerd, geprojecteerd op een doek boven het orkest. Er schuiven ook films van natuurgebieden over het scherm om de muziek van Noord-Europa te illustreren. “Muziek, schilderkunst en beeld werkt suggestief”, verzekert Herman Engels. Zo kunnen we de muziek uit Noord-Europa presenteren zoals de concert- of tentoonstellingsbezoeker het nooit zal beleven.”
De samenwerking tussen Engels en Van Grieken leverde ook een artistieke ontdekking op. “Via een bevriende diplomaat uit Warschau kwam ik op het spoor van de laat-romantische componist Mikalojus Ciurlionis, die ook een getalenteerd schilder was. Van de Litouwse ambassade kreeg ik foto’s van Ciurlionis’ schilderijen.” (Bron: nnieuws.be)


Engels en Van Grieken. ‘Noord-Europa’ wordt opgevoerd op woensdag 12 maart in CC ’t Schaliken in Herentals en op donderdag 13 maart in CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Voor het concert van woensdagavond in Herentals zijn er nog tickets te koop.


Jef Van Grieken kreeg in januari nog een lifetime achievement award voor zijn gehele carrière.

Geen opmerkingen: