zaterdag 29 maart 2014

Charel in het Frans

Sinds woensdag ligt ‘Amphoria’, de Franstalige versie van ‘Amoras’, in heel Frankrijk en Wallonië — inclusief Brussel — in de winkel. Een en ander past in het Franse Charel ... euh ... charmeoffensief van WPG Uitgevers België.

Met Bob et Bobette is WPG Uitgevers België al langer aanwezig op de Franstalige markt, zij het eerder bescheiden. Tijd dus om het wat grootser aan te pakken. En daarom brengen grote Frans(talig)e scenaristen en tekenaars, waaronder Krings, Yann le Pennetier, Taymans en Morvan, straks eigentijdse én eigenzinnige interpretaties van enkele legendarische Suske en Wiske–verhalen.
Deze ‘Hommages’ zijn meteen de kroon op het partnership dat WPG aanging met Les Editions Paquet voor de uitgave en distributie van ‘Bob et Bobette’ in Frankrijk. Peter Quaghebeur, CEO van WPG: “Als uitgever denken we dat het goed is om andere creatieven uit te nodigen om aan de slag te gaan met die immense schatkamer van Suske en Wiske. Als dat kan gebeuren door grote namen als Krings, Yann, Taymans, Morvan ... dan is dat niet alleen fantastisch nieuws voor ons maar ook voor de lezers, zowel in Frankrijk als in België. De samenwerking tussen een Vlaamse en Franstalige uitgever is ook zo’n sterk verhaal omdat beide landen zo verbonden zijn in hun liefde voor strips. Zowel in België als in Frankrijk wonen en werken wereldtalenten op vlak van strips. Nergens ter wereld zijn er zoveel stripfans als in België en Frankrijk. Wat we samen doen kan ons dus sterker maken.”
De samenwerking omvat eveneens een ‘Collection Patrimoine’. Dat zijn bundelingen van Suske en Wiske-avonturen door die door geestelijke vader Willy Vandersteen nog zelf getekend en geschreven. Daarnaast zijn er Franstalige uitgaven gepland met het werk van de huidige Studio Vandersteen.
Dochter Leen Vandersteen is alvast zeer te spreken over de ‘Hommages’. “De familie en het hele team van Studio Vandersteen is ontzettend blij én trots met dit initiatief. We hopen van harte dat onze Franse buren met volle teugen gaan genieten van het oeuvre van Willy Vandersteen.”
Het lijkt er dus op dat Charel Cambré het ook gaat maken bij onze zuiderburen. Emmanuelle Klein van Les Editions Paquet is alvast fan en vindt de reboot van Sus en Wis niet alleen gedurfd, maar ook zeer geslaagd. “Audace, audace et audace encore! Marc Legendre et Charel Cambré nous offrent un Reboot tendu et intense de ‘L’île D’Amphoria’. Porté par un dessin dynamique et décomplexé, ce pur moment d’entertainment sans concession est très réussi!”
Charel zelf blijft er evenwel rustig onder. “Ik ken Frans niet maar Frans kent mij wel blijkbaar”, schreef hij onlangs op zijn Facebookpagina.
Voor de fans nog dit: op 7 mei ligt Amoras 3 in de winkel!Geen opmerkingen: