zaterdag 15 maart 2014

Tokyo Boys: niet gewoon!

Gisteren ging in De Krekke in Westerlo het stuk ‘Tokyo Boys’ (*****) van Jimmenas in première. Scenarist Dominique Mondelaers zorgde opnieuw voor een avond ontspanning van de bovenste beste plank!

‘Tokyo Boys’ is een rauwe komedie over drie totaal verschillende mannen uit het fictieve dorpje Noorderhout. Het noodlot brengt het drietal bij elkaar en samen stichten ze de wielerclub Tokyo Boys. Tegengestelde ambities, een ledenaantal waarop je moeilijk het woord ‘club’ kan plakken en opvallend weinig talent doen de prognoses rond de levensduur van de Tokyo Boys er bijzonder somber uitzien. Maar gdreven door eergevoel gaan ze door, tot aan de top van de Mont Ventoux.
In se is ‘Tokyo Boys’ een stuk over vriendschap. Tony, Johan en Guido hebben op het eerste gezicht echt niets met elkaar gemeen. Tony is een aan porno verslaafde vrachtwagenchauffeur; Johan een fanatieke wielertoerist/playboy, die na de dood van zijn vader ook zijn dochter dreigt te verliezen; en Guido een uitgebluste huisman, die zijn vrouw alleen in ‘de gang’ ziet. Gaandeweg leren ze elkaar beter kennen en ontstaat er een vriendschap zoals alleen mannen die kunnen hebben.
Dat Jimmenas stilaan een naam is geworden in de theaterwereld, bewijst de rist bekende namen die hun medewerking verleenden aan de korte filmpjes ter inleiding van ‘Tokyo Boys’. Onder meer An Miller, Sien Eggers, Tom Van Dijck, Bruno Vanden Broecke, Lucas Van den Eynde, Tania Van der Sanden en Alice Reys passeren de revue. Maar de échte sterren staan op het podium: Dominique Mondelaers als de eerzuchtige Johan; Wim Vandenhoudt als de aanvankelijk schuchtere Tony — tot aan de scène waarin hij in geuren en kleuren vertelt over een erotische fantasie, met in de hoofdrollen hijzelf, twee Zweedse schoonheden en een pot honing, beperkt zijn tekst zich hoofdzakelijk tot “Euh ... Ja, euh ... Gewoon ...” —; en Marc Van Braeckel als lamme goedzak Guido.
Zelfs mensen die ’s zondags witheet van woede in hun stuur bijten, telkens wanneer ze achter een bende wielertoeristen hangen, zullen dit multimediaal project met open armen ontvangen. Filmpjes worden afgewisseld met korte sketches op het podium. En de soundtrack is om duimen en vingers bij af te likken: Buffalo Tom, Bruce Springsteen en Johnny Cash. Want: “Ik rijd altijd op Cash!”, zegt Johan. Je gaat heel hard lachen — “Zelfs een kapotte klok staat twee keer per dag juist”, orakelt Guido met dé sleutel in de hand — en dan plots ... ook weer niet. Daar zit die dekselse Mont Ventoux voor iets tussen. Naar verluidt heeft het drietal na de opnames de mythische berg ook écht beklommen. Chapeau!

De Tokyo Boys rijden hun eigen Ronde van Vlaanderen in vijftien etappes. Jammer genoeg zijn er enkel nog tickets verkrijgbaar voor hun passage in De Notelaar in Malle, op vrijdag 7 november 2014. Tickets kan je enkel reserveren via luc.van.roy@malle.be of walle.vermeylen@gmail.com. Tickets voor CC Het Gasthuis in Aarschot (4/4/2014), CC Luchtbal in Antwerpen (5/4/2014) en CC De Werft in Geel (19/4/2014) kan je enkel bij hen reserveren.

Gezien >>> Tokyo Boys, in De Krekke in Westerlo, op vrijdag 14 maart 2014

Geen opmerkingen: