donderdag 24 april 2014

Rampoefening

Na een grootschalige rampoefening begin deze maand hebben alle hulpdiensten van Berlaar en Nijlen en de brandweerkorpsen van Duffel, Lier, Heist, Putte en Herenthout hun conclusies getrokken. Vooral aan de communicatie moet nog gewerkt worden, al wordt er wel gesproken van een geslaagde oefening.

Het scenario was erg ambitieus. “In de oefening hebben we het legerdomein als ons dorp beschouwd. Het verhaal was dat er een fuif in een zaal plaatsvond. Afgedwaalde bezoekers hebben dan een nabijgelegen magazijn in brand gestoken. Door de rook moest zogezegd een appartementsgebouw geëvacueerd worden. Er ontstond dan ook nog eens paniek in de fuifzaal omdat daar ook rook binnendrong. Uiteindelijk is er in het scenario een dode gevallen en moesten heel wat gewonden worden afgevoerd”, legt Walter Van Rompaey van de Berlaarse brandweer uit in Gazet van Antwerpen.
Over het algemeen was het dus een zeer geslaagde oefening. “Als we één leerpunt moeten aanduiden waar we nog specifiek op gaan werken, dan is het communicatie”, weet woordvoerster Katrien De Koninck van de politiezone Berlaar-Nijlen. “De radiocommunicatie tussen de verschillende disciplines is nog voor verbetering vatbaar. Het was dan ook de eerste oefening sinds de gewijzigde zenderwerking en nieuwe gespreksgroepen binnen het Astrid-communicatiesysteem.”

Lees meer over de rampoefening in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen, editie Mechelen.

Geen opmerkingen: