vrijdag 9 mei 2014

Sons Of Lioth in finale van Red Bull Bedroom Jam

Straks staat Sons Of Lioth voor de elfendertigste keer op Clamotte Rock. Maar eerst speelt de metalband met Herenthoutse roots op zondag 11 mei in de Antwerpse Trix voor een plaats op een groot zomerfestival.

Nog geen drie maanden geleden schreven iets meer dan 200 bands zich in voor Red Bull Bedroom Jam 2014. Na negen weken strijd mogen aanstaande zondag de negen weekwinnaars en de door de jury toegekende wild card zich op het podium van Trix in Antwerpen met elkaar meten voor de prijzen: twee podiumplaatsen op Dour festival en drie bands die aan de affiche van Graspop Metal Meeting worden toegevoegd. Sons Of Lioth maakt dus een kans om deze zomer te proeven van de grote festivalpodia.
Juryvoorzitter is metalpeetvader Franky DSVD van Channel Zero. Samen met hem zal de jury op basis van de live-optredens de winnende bands selecteren. Of hoe een jonge band op drie maanden tijd van het repetitiehok de weg kan vinden naar het podium van ’s lands grootste zomerfestivals. Nog vleugels nodig, iemand?
De eerste band, Atomic Spliff, begint om 14 uur en de winnende bands die een plaats op de affiche van Dour Festival (2 bands) en Graspop Metal Meeting (3 bands) krijgen, worden bekendgemaakt om 19 uur. De toegang voor het event is gratis en de deuren openen om 13 uur.

1. Atomic Spliff (Luik, Luik)Ze omschrijven zichzelf eerder als een soundsystem, gedreven door de positieve vibe en hoopvolle boodschap van de reggaemuziek: Atomic Spliff is een zevenkoppige band uit het Luikse die dancehall, ragga en alle andere in Jamaicaanse vibe gedrenkte varianten tot een stomend groovepotje mengen. Naar eigen zeggen is hun missie voor de finale "alle rock- en metalfans aan het dansen te krijgen." Van een uitdaging gesproken.

2. New Rising Sun (Antwerpen, Antwerpen)Met een naam ontleend van een Jimi Hendrix-song, een Bob Dylan-cover als inzending (‘Hurricane’) en diverse instrumenten waar de meeste metalbands nog nooit van gehoord hebben, mogen we deze Antwerpse folkrockers zeker de vreemde eend in de Red Bull Bedroom Jam-bijt noemen. Maar wie weet is dat net hun geheime wapen om die laatste stap richting festivalpodium te zetten?

3. Atmospheres (Scherpenheuvel, Antwerpen)Of je het nu ambient metal, postrock of zelfs een extreme vorm van shoegazingmuziek noemt: de fascinerende geluidsmuur van Atmospheres met zijn dikgelaagde gitaren en ijle maar melodieuze vocals, zal aanstaande zondag geheid de aandacht trekken van publiek en jury. Vorige maand al opgepikt door de Britse vrienden van BBC, wie weet binnenkort op een festival op Belgische grond!

4. Brutus (Antwerpen, Antwerpen)

Je moet het maar doen: vier door de wol geverfde juryleden overtuigen om uit de honderden inzendingen net jouw band de gegeerde Wild Card en een plekje in de finale toe te kennen. Benieuwd of de zingende drumster en de dreunende postwaverock ook vanop het podium in Trix publiek en jury kunnen overtuigen.

5. Sons of Lioth (Heist-op-den-Berg & Herenthout, Antwerpen)Ooit begonnen als een veredelde coverband van de oude heavy metalgoden, groeide dit combo uit Heist-op-den-Berg en Herenthout na enkele jaren uit tot een volwaardige retrometalband die het beste van Judas Priest en Iron Maiden kruist met stevig riffwerk à la AC/DC. De weelderige kapsel en spandexbroeken mag je er zelf bijdenken.

6. Temptations for the Weak (Antwerpen, Antwerpen)Gooi het strafste van Machine Head, Killswitch Engage en Trivium in een blender en je krijgt de nietsontziende, razende metalcore van deze band uit Antwerpen op je bord. Dat de brulboei van dienst groepslid was van een van de winnaars van de vorige editie van Red Bull Bedroom Jam, kan hen mogelijk de nodige extra ervaring bijbrengen om ook dit jaar weer in de prijzen te vallen.

7. Primal Creation (Kaprijke, Oost-Vlaanderen)Snelle, haast mathematisch onoplosbare stukken worden afgewisseld met tempobreaks en slome, dreigende momenten: dit zestal uit Kaprijke balanceert als een dronken koorddanser voortdurend op de dunne grens tussen progressive metal en een meer agressieve sound. Benieuwd wat dat geeft op een podium voor een volle zaal!

8. Scarred (Esch-Sur-Alzette, Luxemburg)Death metal uit het Groothertogdom Luxemburg, het is eens wat anders dan goedkope benzine en sigaretten. Dit vijftal timmert met zijn scherpe bijlen en zware hamers al even aan de weg en vergaarde de voorbije jaren al flink wat tourkilometers op de teller in Frankrijk, Wallonië en Duitsland. In dat laatste metalland speelden ze zelfs op het gerenommeerde Wacken Open Air. Spek voor de bek van fans van Gojira, Carach Angren en Carcass!

9. Knives to a Gunfight (Antwerpen, Antwerpen)Sommige groepsnamen laten weinig aan de verbeelding over en dat is bij dit Antwerpse metalcoregezelschap zeker het geval: een loodzware, verpulverende mélange van stomende hardcore en loodzware metal die aanhangers van As I Lay Dying, Madball en Killswitch Engage zeker zal kunnen bekoren.

10. Suasion (Zaventem, Brussel)De enige finalist die zijn groepsnaam haalde uit een bandnaamgenerator op het internet stamt uit het Brusselse en bestaat niet veel langer dan een half jaar, maar dat zal deze metalcorejongens niet tegenhouden om te bewijzen dat ze op Graspop Metal Meeting een plekje verdienen naast hun grote voorbeeld Hatebreed. Al zullen ze dan wel eerst erejurylid Franky DSVD moeten overtuigen.

Meer info op redbullbedroomjam.be.

Geen opmerkingen: