maandag 2 juni 2014

Betere detailhandel door coach

Het provinciebestuur en de gemeentebesturen van Herenthout, Herentals en Grobbendonk blijven de detailhandel in hun gemeenten steunen. Dat werd vorige week dinsdag duidelijk op een gemeenschappelijke persconferentie in de Lakenhal van Herentals.

De plaatselijke situaties worden nu verder in kaart gebracht door een zogenaamde detailhandelscoach. De man die een en ander in goede banen moet leiden, is Borgerhoutenaar Ben Op De Beeck. Hij ziet dat de dorpskernen van Herenthout, Herentals en Grobbendonk troeven hebben en zeker geen concurrenten moeten zijn van mekaar. Tegen 2015 moet Op De Beeck een detailhandelsplan klaarhebben.
Schepen Maurice Helsen, die onze gemeente op het persmoment vertegenwoordigde, verduidelijkt. “Herenthout draagt samen met Grobbendonk en Herentals een deel van de kost (50%) in functie van het aantal inwoners, de andere 50% van de kost wordt gedragen door de Provincie. De bedoeling voor Herenthout is dat Ben de versterking van onze lokale detailhandel in het centrum op de rails zal zetten. Dit moet de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze dorpskern nog verbeteren, doelstellingen die ook al werden opgenomen in het meerjarenplan van ons bestuur.”
In eerste instantie is er een proefperiode van ongeveer twee maanden. Na gunstige evaluatie door de deelnemende gemeenten loopt de opdracht tot einde 2015. Na deze laatste periode moeten dan de nodige structuren uitgebouwd zijn zodat de betrokken gemeenten op eigen houtje het beleid hieromtrent verder kunnen uitbouwen.
De voordelen om de detailhandelscoach te delen, zijn volgens Helsen duidelijk. “Er is uiteraard de gedeelde kost. Bovendien moet het helikopterzicht van de coach zorgen voor een afstemming van de diverse lokale acties van de deelnemende gemeenten, zodat er ook een versterking over de grenzen kan komen. Eventuele conflicterende belangen kunnen op die manier vlug herkend en opgelost worden.”

Geen opmerkingen: