donderdag 24 juli 2014

Kapellekensboom krijgt knipbeurt

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete heeft een onderhoudsbeurt uitgevoerd aan de Kapellekensboom. De ingreep was na meer dan 70 jaar zonder knipbeurt dringend nodig.

“We hebben met een boomverzorger nagegaan wat de leeftijd was van de takken die erop stonden en die bleken toch heel oud en zwaar geworden te zijn”, wist Bas Van der Veken van Regionaal Landschap twee weken geleden nog op RTV. “Om te vermijden dat de boom vroeg of laat gaat openscheuren, want de stam is onderaan volledig hol, hebben we hem terug een heel klein beetje ingenomen op een heel voorzichtige manier.” De bomen rondom kregen eveneens een snoeibeurt, zodat ze de Kapellekesboom niet meer overschaduwen.
Regionaal Landschap wou ook onderzoeken hoe oud de linde precies is, maar dat is niet gelukt. Omdat de stam is uitgehold, zijn er ook geen jaarringen meer te zien. Uit geschriften blijkt wel dat de boom minstens 200 jaar een vaste stek heeft op zijn huidige locatie. “Het zijn letterlijk en figuurlijk ook monumenten, evenveel waard als de statische gebouwen of kathedralen in de steden. Want aan deze plekken en landschapselementen zijn historische verhalen verbonden van lang geleden”, aldus nog Van der Veken.
Schepen Herman Dom bevestigde een en ander op RTV. “Iedereen die een eerste vriendinnetje had, heeft wel aan deze boom gepasseerd om daar een eerste kusje uit te delen. Vroeger stonden er ook kentekens in gegraveerd van koppeltjes die voor de eerste keer samenkwamen hier. En in de verre geschiedenis blijkt de schepenbank van Zelle hier vergaderd te hebben.”
Omdat de winterlinde een een historische waarde heeft, krijgt hij straks ook een prominente plaats bij de uitbreiding van het sportcomplex. Speciaal voor de boom wordt een perimeter voorzien van zo’n 30 meter.

Geen opmerkingen: