zaterdag 23 augustus 2014

Where were you when the lights went out in Huirtuit City?

De kans dat ze deze winter bij een tekort aan stroom voor enkele uren in het donker kunnen worden gezet, zorgt bij heel wat gemeentebesturen voor ongerustheid. De crisiscel van Binnenlandse Zaken bevestigt dat staatssecretaris bevoegd voor Energie Catherine Fonck (cdH) op 3 september aan de gouverneurs van de Belgische provincies het definitieve afschakelingsplan zal toelichten. Volgende week woensdag vindt nog een werkvergadering plaats met de noodplanningsdirecteurs van de provincies rond een aantal praktische modaliteiten.

Het afschakelingsplan dat donderdag op verschillende nieuwssites verscheen, zorgt ondertussen voor heel wat ongerustheid. Uit het plan blijkt immers dat de helft van Vlaanderen deze winter deels of geheel zonder stroom kan gezet worden. Grote steden zoals Antwerpen, Gent en Leuven blijven grotendeels buiten schot.
In de provincie Antwerpen zouden ongeveer veertig van de zeventig gemeenten tijdelijk zonder elektriciteit kunnen vallen. Antwerps gouverneur Cathy Berx in Gazet Van Antwerpen: “Het gaat hoofdzakelijk om kleinere gemeenten, soms ook om centrumsteden zoals Herentals. Maar we weten nog niet voldoende over de details: zo kunnen er bijvoorbeeld delen van die veertig gemeenten zijn die níét zonder stroom zullen vallen.”
De kaart met gemeenten die zonder stroom kunnen vallen, is onderverdeeld in zes kleuren of ‘schijven’. Wanneer de stroom moet worden uitgeschakeld, zal er één kleurgroep van het net afgekoppeld worden. Er bestaat geen specifieke volgorde, er zal een roterend systeem gemaakt worden. Het zal dus nooit gebeuren dat alle kleurgroepen tegelijkertijd zonder stroom vallen.
Onze gemeente zou volgens Gazet Van Antwerpen samen met o.a. Herentals, Grobbendonk, Nijlen en Vorselaar in schijf 3 zitten. Maar volgens De Standaard is Herenthout dan weer niet opgenomen in het afschakelingsplan. Lier, Berlaar, Booischot, Hallaar, Itegem en Wiekevorst hoeven niets te vrezen. Ook de meeste gemeenten in het oosten van de Kempense regio (o.a. Olen, Geel, Mol en Meerhout) blijven buiten schot.
Maar zoals eerder al geschreven, gaat het slechts om een voorlopig afschakelingsplan dat bovendien niet eens correct zijn. Op 3 september volgt ongetwijfeld meer duidelijkheid. Een noodstroomgenerator in huis halen, is dus nog niet meteen aan de orde ...


Bovenstaande verouderde (!) kaart gold voor de winter van 2012-2013. Het definitieve afschakelingsplan voor deze winter, waaraan de federale overheid de laatste hand legt, moet nog worden gecommuniceerd. (Foto: GvA)


Volgens De Standaard is Herenthout niet opgenomen in het afschakelingsplan. Legende: blauw = niet opgenomen, rood = opgenomen, geel = gedeeltelijk opgenomen. (Bron: De Standaard)

Geen opmerkingen: