dinsdag 2 juni 2015

Herenthoutse cafés in top 3

De Vlamingen gaan nog altijd graag op café, maar ze zijn niet allemaal even tevreden over de kroegen in hun buurt. Dat blijkt uit het grote Caférapport van Het Nieuwsblad.

Samen met onderzoeksbureau iVox peilde Het Nieuwsblad naar de mening van ruim 40.000 Vlamingen. De cafés in Retie scoren veruit het best. De kroegen in de Antwerpse gemeente krijgen een score van 8 op 10, een pak hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 6,1 op 10. Waarschoot (7,7) en Herenthout (7,6) vervolledigen de top drie.
Ruim honderd Vlaamse gemeenten scoren lager dan gemiddeld. Het Oost-Vlaamse Moerbeke-Waas doet het met 3,8 op 10 het minst goed. Ook in de Vlaams-Brabantse gemeenten Begijnendijk (4) en Boutersem (4,2) liggen de scores erg laag. Opvallend is dat ook Antwerpen (5,9) en Genk (6) het gemiddelde niet halen. Leuven is met 7,2 op tien de best scorende centrumstad.

MEER DAN ALLEEN WAT BIER DRINKEN
Uit de enquête van het Nieuwsblad blijkt ook dat zeventig procent van alle Vlamingen geregeld op café gaat en dat ze daarbij gemiddeld 11,2 euro per week of ruim 580 euro per jaar uitgeven. Bij mannen is dat respectievelijk 14 en 728 euro, bij vrouwen 8,1 en 421 euro. Bij de meest frequente cafégangers – de groep die minstens één keer per week naar de kroeg trekt – lopen de uitgaven zelfs op tot 27,4 euro per week of bijna 1.430 euro per jaar.
Verder blijkt ook dat liefst een kwart van de Vlamingen een stamcafé heeft waar hij of zij geregeld op bezoek gaat. “Op café gaan is dan ook meer dan alleen wat bier drinken”, zegt expert Marc Jacobs van Faro, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed. ­“Zeker in de steden kennen mensen hun buren nu veel minder dan vroeger. Een café is de ideale ontmoetingsplaats, een plaats waar we ­gelijkgezinden opzoeken om lief en leed mee te delen.”

HONOLOELOE
Een van de meest originele cafénamen van Vlaanderen is ongetwijfeld ‘Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe’. De bar is sinds november vorig jaar te vinden op de Grote Markt in Mechelen. En ja, dat is de volledige naam van het etablissement. “De naam is eigenlijk een gedicht van Jules Deelder, Nederlands dichter en nachtburgemeester van Rotterdam”, zegt uitbaatster Barbara Van de Perre in Het Nieuwsblad. “Zijn levensfilosofie is om iedereen zelf te laten kiezen welk leven hij of zij wil leiden. Dat is ook wat wij hier willen uitstralen: de klanten mogen hier zichzelf zijn en zich in een vakantiesfeer voelen.”


(Bron/foto: iVOX en Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: