zondag 26 februari 2017

Kinderstoet trapt carnavalsweek af

Aan de vooravond van het eerste carnavalsweekend in Herenthout, trokken de kinderen van de lagere scholen vrijdag al door de centrumstraten van het stoetersdorp. Kinderen én leerkrachten konden rekenen op een stralende zon en veel publiek.

In een niet nader genoemde lagere school in een belendende gemeente wordt carnaval als volgt gevierd. De kinderen mogen op vrijdag niet - ik herhaal: NIET - verkleed naar school komen. Ze mogen - het is eerder van moeten - hun carnavalskledij wel in een plastic zak mee naar school nemen, om in de namiddag een stoet door de dorpskern te maken.
Zo gaat de vlieger in Herenthout gelukkig niet op. Juf Lore Meulemans van het tweede leerjaar is er helemaal klaar voor. “Wij werken een hele week rond het thema carnaval in de klas. En het is al een hele week dat er enkele leerjaren verkleed naar de klas komen. Of er rond geknutseld wordt. Maar het is vooral heel de week uitkijken naar dit moment”, wist juf Lore vrijdag op RTV.
Maar wat vinden de kinderen zelf het leukste aan carnaval? “Dat je heel veel gewoon mag rond gooien. Je mag heel veel confetti gooien. Je mag heel vuil worden. Je mag verschillende dingen doen die meestal op andere dagen niet mogen”, aldus Gitte.

125e CARNAVALSSTOET
Straks trekt de carnavalstoet vanaf 13.30 uur voor een eerste keer door de centrumstraten. Dit jaar gaat een en ander gepaard met strengere veiligheidsmaatregels. Het terreurniveau staat in ons land immers nog steeds op niveau 3.
Zo komen er op tien toegangswegen mobiele blokkades en worden alle rugzakken gecontroleerd. “Bij droog weer verwachten we toch duizenden bezoekers en tel daarbij nog de duizend stoeters die meelopen. We moeten ervoor zorgen dat de veiligheid van elke mens gegarandeerd wordt”, aldus voorzitter van Peer Stoet Gunter Nevelsteen in Het Laatste Nieuws.
Die extra veiligheidsmaatregels kwamen er op vraag van de politiezone Neteland. Aan de invalswegen zullen vrachtwagens en andere zware voertuigen van de gemeente ingezet worden. Er komt ook verscherpte controle en elke bezoeker met een rugzak zal gecontroleerd worden. “Voor onze stoet zelf brengt dat geen hinder met zich mee. Maar voor de organisatie vragen die extra veiligheidsmaatregelen uiteraard wel extra geregel. We moeten zelf mensen mobiliseren en we moeten ervoor zorgen dat alle wagens voor 12 uur op de omloop zijn, zodat het centrum afgesloten kan worden”, vertelt Gunter.

54 GROEPEN
De carnavalsstoet zelf zal op zich niet zoveel anders zijn dan normaal. “Denk aan zotte en leuke praalwagens, acts en sketches zonder politieke insteek. Er doen wel meer mensen mee in dit jubileumjaar, 54 groepen in totaal”, zegt de voorzitter.
Voor Nevelsteen is het speciaal om voor het eerst als voorzitter een jubileum mee te maken. Gunter is sinds vier jaar de nieuwe voorzitter van Peer Stoet en is al bestuurslid sinds zijn prinsenaanstelling in 1986. “Zulke verjaardagen zijn keerpunten in je carrière. We vieren nu ons lange bestaan en we kijken met een goed gevoel en veel plezier naar de toekomst. Over twee jaar zitten we in een gloednieuw stoetmagazijn. Op de vroegere site van Serneels is de gemeente gestart met de afbraak van de oude gebouwen en komen er gloednieuwe hallen te staan. Daarin zullen wij een plaats krijgen om onze wagens te bouwen en om onze kleding op te bergen. We kijken er echt naar uit”, besluit Gunter.
Op zondag 5 maart trekt de stoet opnieuw door de straten. De toegang voor buitendorpers bedraagt 3 euro.

PROGRAMMA
  1. Carnavalstoet op zondag 26 februari 2017.
  2. Gemeenteraad (Gemeentelijke feestzaal) op maandag 27 februari 2017, om 18.30 uur.
  3. Nacht van Herenthout (GOC & feesttent) op maandag 27 februari 2017.
  4. Kindercarnaval (GOC & feesttent) op dinsdag 28 februari 2017.
  5. Tentoonstelling 100+25 jaar carnaval op zaterdag 4 maart 2017.
  6. Carnavalstoet op zondag 5 maart 2017.

Geen opmerkingen: