donderdag 31 augustus 2017

Huirtuit boven op Krinkel 2017!

Ongeveer 4.500 leiders en leden van Chirojeugd Vlaanderen kampeerden de voorbije week op de terreinen van de voormalige landloperskolonie van Merksplas voor Krinkel, een zesdaags kamp dat om de vier jaar doorgaat met onder meer workshops, spelletjes, zangmomenten en een groot kampvuur. Chiro Herenthout was met maar liefst 50 jongeren (leiders en aspiranten) aanwezig. Geen enkele Chiro deed beter!

Niet alleen Chiro Herenthout telde dit jaar een recordaantal deelnemers. Vier jaar geleden trok het evenement slechts 1.700 deelnemers, nu waren dat er meer dan het dubbele. “We hebben deze keer extra ingezet op marketing en daarom mogen we maar liefst 4.500 leidinggevenden en leden van de oudste leeftijdscategorie ontvangen”, glundert Niels De Ceulaer, nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen.
De deelnemers konden tijdens Krinkel niet alleen genieten van spel en ontspanning, wie dat wou kon ook workshops volgen rond ernstige thema’s als armoede of vluchtelingen en hoe daarmee om te gaan binnen een Chirogroep. “Verder is het vooral de bedoeling om ervaringen uit te wisselen en nieuwe mensen te leren kennen”, zegt De Ceulaer. “De deelnemers worden voor de meeste activiteiten onderverdeeld in leefgroepen met mensen van andere Chirogroepen. Daarnaast zijn er ook enkele grote gezamenlijke momenten zoals een massakampvuur.”


Chiro Herenthout was met maar liefst 50 jongeren aanwezig, goed voor een foto in De Klinker, het tijdelijke dagblad op Krinkel.

BART PEETERS
Na de aankomst en het installeren op vrijdag volgden zaterdagvoormiddag de eerste activiteiten in de leefgroepen. In de namiddag stonden er massaspelen op het programma, waarbij men met veel overgave elkaars wimpel probeerde af te pakken.
Zaterdagavond verzamelden de Krinkelaars bij het kampvuur voor een zangstonde. Bart Peeters en Piet Van Den Heuvel kwamen langs voor een optreden om de dag af te sluiten. Peeters werd meteen overdonderd door het laaiend enthousiaste Chiropubliek en liet zijn setlist algauw links liggen. Passeerden onder meer de revue: Nonkel Bobs ‘Vrolijke Vrienden’, ‘Het Krinkellied’ en ... ‘Kniktikklaas’?!? En dat in het putteke van de zomer.
Op dinsdagavond deed Peeters een en ander nog eens dunnetjes over, maar dan wel met zijn Ideale Mannen. En zo kregen de jongens en de meisjes van Chiro Vlaanderen zomaar een try-out van Peeters’ nieuwe theatertournee ‘Brood Voor Morgen’ in de schoot geworpen.


Special guest Bart Peeters sloot dag 2 op magische wijze af.

IEDEREEN CHIRONAUT
Tijdens de bijeenkomst werd ook het nieuwe jaarthema voorgesteld: Iedereen Chironaut. “Het jaarthema heeft een tweedelige boodschap”, zegt De Ceulaer. “Enerzijds willen we het belang van fysieke speelruimte voor kinderen en jongeren in de verf zetten. Er is steeds minder plaats voor kinderen en jongeren in de samenleving, en net die groep heeft nood aan ruimte om te ravotten, en zich vrij te bewegen. Anderzijds gaat het jaarthema ook over mentale speelruimte, en willen we de leden uitdagen om hun grenzen te verleggen en te gaan waar ze nooit eerder geweest zijn. We leven in een beschermende maatschappij, waar jongeren soms niet mogen spelen. We mogen niet vergeten dat spel een essentieel onderdeel is in de ontwikkeling van een kind.”

CHIRODORP
Krinkel vond dit jaar voor de derde keer plaats op de Landloperskolonie in Merksplas, provincie Antwerpen, een groen domein gelegen in rustig gebied. In januari werd een aanvraag ingediend om de Landloperskolonie te erkennen als werelderfgoed.
Krinkel zag er een beetje uit als een gigantisch Chirokamp met tenten. Er werd een volledig dorp opgebouwd met alles erop en eraan. Chiro Herenthout kreeg een plaats op de kampgrond van het Verbond Kempen. De verschillende kampgronden hadden elk hun eigen eet- en slaaptenten, kampvuren, wasplaats, elektriciteits- en waterleidingen, sanitair, keuken, ...

OM DE VIER JAAR
Krinkel vindt slechts om de vier jaar plaats omdat het een erg intensieve organisatie is. “Maar we willen het ook als iets erg speciaal, zelfs uniek behouden dat elke leider of leidster allicht maar één keer meemaakt”, zegt Niels De Ceulaer.
Voeg daarbij het gegeven dat de Chirojongeren zes dagen lang de kans krijgen om gewoon nog even “kind” te mogen zijn en het kan niet niet anders dat het voor hen echt genieten is. “Het is belangrijk dat je veel mensen van andere Chiro’s uit heel Vlaanderen leert kennen”, weet iemand. “Je leert met veel verschillende mensen samen zijn en dat is fantastisch”, zegt een tweede. “Het is maar om de vier jaar, het is dus zeker de moeite om eens te doen”, besluit een derde.

KRINKEL IN CIJFERS
Krinkel is 600 tenten, 137 hectare, 12 kampgronden, 12 kampvuren, 6 dagen, 300 leefgroepen, 1.000 kilo aardappelen, 3.000 liter koffie, 4.000 liter melk, 5 kilometer water- en elektriciteitsleiding, 4.000 enthousiaste deelnemers en 1 groot slotfeest. (Bronnen: Belga, Metro, Newsmonkey en VRT)






Foto: Sara Adriaensen.

Jobstudent van het Jaar

Unizo Provincie Antwerpen heeft afgelopen maandag de Jobstudent van het Jaar in de provincie Antwerpen in de bloempjes gezet. Lien Meeuwssen is 17 jaar, woont in Herenthout en werkt bij CT Paramedics in Grobbendonk. Tijdens het schooljaar is ze studente judoka aan de Topsportschool in Antwerpen. Van de vakantie maakte ze gebruik om haar eerste bedrijfservaring op te doen.

De wedstrijd Jobstudent van het Jaar wordt jaarlijks georganiseerd door Unizo en ADMB. Bedoeling is om het belang van de jobstudent voor werkgevers te benadrukken. “Bij de start van het nieuwe schooljaar wensen we iedere leerling veel succes en een jaar waarin ze ook binnen hun leeromgeving voldoende kansen krijgen om hun ondernemingszin verder te ontwikkelen”, zegt provinciaal Unizo-directeur Sofi Van Ussel.

MEERWAARDE
Lien Meeuwssen en CT Paramedics bewijzen volgens Unizo dat een jobstudent een belangrijke meerwaarde voor de onderneming kan zijn. “Enerzijds zorgen jonge mensen met nieuwe, frisse ideeën voor verdere innovatie binnen een bedrijf. Anderzijds doen jobstudenten een pak werkervaring op die zij kunnen gebruiken om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het biedt hen de kans om aan het bedrijf waar zij als jobstudent aan de slag zijn te laten zien wat ze in hun mars hebben. Of de ondernemer kan hen laten proeven van de noodzakelijke realiteitszin die nodig is om succesvol een eigen bedrijf op te starten”, klinkt het bij zelfstandigenorganisatie Unizo provincie Antwerpen.

DOORZETTER
CEO Elly T’Seyen van CT Paramedics nomineerde Lien en is vol lof over haar. “Lien behaalde op de Topsportschool mooie resultaten en werd dit jaar nogmaals Belgisch kampioene. Op Europees vlak heeft ze echter enkele tegenslagen gehad met blessures, operaties en revalidatie tot gevolg. Maar het is een doorzetter, ze ziet alles positief en gaat met een bepaalde flair door het leven. Door de intensieve trainingen doorheen het academiejaar komt ze er normaal niet toe om een studentenjob te doen. Deze zomer ging ze wel op zoek naar een job, die ze combineerde met haar huidige revalidatie na een knieblessure. Ze kijkt uit naar haar eerste loon dat ze zal verdienen en ik ben er zeker van dat ze er leuke dingen mee zal doen of het goed besteedt. Maar vooral, ze geniet van haar job en vindt het supertof om bij CT Paramedics dit te mogen ervaren.”

IDENTIKIT CT PARAMEDICS
CT Paramedics is een bedrijf met een hart in de zorgsector. “We ondersteunen de zorgverstrekker, meer bepaald verpleegkundigen en zorgkundigen in hun dagdagelijkse activiteit van thuisverpleging. CT Paramedics is een klantgerichte organisatie die de nodige diensten en service aanbiedt en ervoor zorgt dat zorgverstrekkers voorzien worden van de nodige opleidingen”, legt CEO Elly T’Seyen uit. “We bouwen aan een netwerk van dienstverleners om de patiënten centraal te stellen en zorgen ervoor dat deze langer thuis kan blijven.” (Bron: Madeinkempen.be)


Lien Meeuwssen werkte tijdens de zomermaanden bij CT Paramedics, waar ze voorschriften digitaliseerde en het onthaal en de receptie voor haar rekening nam. Op de foto: Elly T’Seyen en Lien Meeuwssen.

donderdag 24 augustus 2017

Clique Nostalgique @ De Veurleste

De Veurleste Zingt lokte op de slotdag van de braderij meer dan 100 nieuwsgierigen naar de Molenstraat. Nele en Jo Witvrouwen en Clique Nostalgique (***½) zorgden voor een meezingfeestje zonder weerga!

Een nieuw nostalgisch project met een dikke knipoog naar de muziek van de jaren ’70, ’80 en ’90. Zo omschrijven Nele en Jo wat ze met Clique Nostalgique op de planken brengen. Awel, daar is geen letter van gelogen.
Anders dan met Clique Acoustique, waar de nadruk ligt op akoestische popmuziek, laveerden Nele en Jo met hún Ideale Mannen afgelopen dinsdag op een perfecte manier tussen pretentieloze pop (ABBA) en schlagermuziek (Corry). De aanwezige tekstboekjes zorgden ervoor dat haast iedereen in het publiek uit volle borst meezong.
Clique Nostalgique had vooraf beloofd de pinten van de toog te zullen spelen en slaagde daar ook in. Op een gegeven waren er achter de toog van De Veurleste amper lege pinten voorradig.
Achteraf maakte Jo Witvrouwen bekend dat Clique Nostalgique ook zal optreden met de Huirtuitse Dag van de Burger. Afspraak in op zaterdag 23 september in het GOC.

Gehoord & gezien >>> Clique Nostalgique, De Veurleste in Herenthout, op dinsdag 22 augustus 2017






Jo in actie. De ‘Constipation Blues’ stond nochtans niet op de setlist ...


Clique Nostalgique (v.l.n.r.: Jo Witvrouwen, Jef Van Peer, Jan Roothooft, Nele Witvrouwen, Geert De Wever en Rob Deckx) op Kasterlee Feest!

Setlist >>> 1. Blauw // 2. Laat Ons een Bloem // 3. Kronenburg Park / Suzanne / Sexy Als Ik Dans // 4. En Dans // 5. Jimmy // 6. Malle Babbe // 7. Anne / Ik Wil Je // 8. ’t Smidje // 9. Allemaal / Dos Cervezas / Banger Hart / Zeg Een Meisje / Laat het Gras Maar Groeien / Laat de Zon In Je Hart // 10. Ik Krijg een Heel Apart gevoel Vanbinnen // 11. Een Beetje Verliefd // 12. Vrolijke Vrienden / De Marie-Louise / Aan de Noordzeekusten / Per Spoor / ’k Heb de Zon Zien Zakken // 13. Een Ster // 14. Take a Chance On Me / Dancing Queen / Knowing Me Knowing You / Super Trouper / Mamma Mia / Does Your Mother Know / Waterloo // 15. Iedereen Is Van de Wereld // 16. I’m Gonna Be (500 Miles) // 17. Uptown Girl / Video Killed the Radio Star // 18. Vlieg Met Me Mee // 19. Les Lacs du Connemara // 20. A Brand New Day /// 21. Maniac // 22. When the Rain Begins to Fall

dinsdag 22 augustus 2017

Greenwood @ Muziekkafee Titanic

Afgelopen maandag bracht Greenwood (****½) in Muziekkafee Titanic het Fleetwood Mac van levende blueslegende Peter Green opnieuw tot leven. Met dank aan Kris ‘Kirri’ Valvekens, Marc ‘Rosso’ Van Puyenbroeck, Luc en Zenn Canters én Herre Cambré.

Green hield het slechts een drietal jaren vol bij Fleetwood Mac, maar die bleken genoeg om voor enkele mijlpalen in de muziekgeschiedenis te zorgen. ‘Albatross’, ‘Black Magic Woman’, ‘Oh Well (Part 1)’ en ‘Man of the World’, allemaal vloeiden ze uit de pen van Peter Green ...
“Let’s keep it Green”, belooft Kirri aan het begin van de eerste set en samen met zijn groep vliegt hij er meteen in met het instrumentale ‘Like It This Way’. ‘Black Magic Woman’ wordt gedragen door de duellerende gitaren van vader en zoon Canters. In ‘Coming Your Way’ mag thuisspeler Herre Cambré dan weer de hoofdrol opeisen. Ook tijdens ‘Oh Well (Part 1)’ laat den Herre zijn drums rollen. Heerlijk bluesy is het tweeluik ‘Sandy Mary’ en ‘I Loved Another Woman’.
De muzikanten hebben er duidelijk zin. Het spelplezier druipt van het veel te kleine podium. Grappig is het moment waarbij Marc ‘Rosso’ Van Puyenbroeck tijdens ‘Albatross’ wordt geassisteerd door Herre Cambré en een meisje uit het publiek, terwijl zoon Stef Cambré door het open raam de drumpartijen voor zijn rekening neemt. Die andere zoon, Zenn, mag aan het einde van de reguliere set soleren op Elmore James’ ‘Shake Your Money Maker’. Maar het absolute hoogtepunt van de avond is ongetwijfeld ‘Need Your Love So Bad’ van Little Willie John. De onvermijdelijke bisnummers ‘The Green Manalishi’ en ‘Man Of the World’ zijn even na middernacht de ideale afsluiters van een geweldige avond.
Wie tijdens het optreden de stem van Neil Diamond dacht te horen, zit er trouwens boenk op. Kirri is namelijk de stem van de covergroep Diamond On The Rocks. Je kan de zevenkoppige (!) groep trouwens live aan het werk zien in Herenthout en wel op vrijdag 1 december 2017, tijdens het tweeluik Cultuur Niet Duur in GOC Ter Voncke. Tickets kosten slechts 2 euro en zijn te verkrijgen op het Loket Vrije Tijd (Bouwelse Steenweg 8) en bij de Herenthoutse krantenwinkels aKtueel (Vonckstraat) en ’t Krantje (Molenstraat). Graag gedaan!

Gehoord & gezien >>> Greenwood, in Muziekkafee Titanic in Herenthout, op maandag 21 augustus 2017


Marc ‘Rosso’ Van Puyenbroeck wordt geassisteerd door Herre Cambré en een meisje uit het publiek, terwijl Stef Cambré door het open raam de drumpartijen voor zijn rekening neemt.



Setlist >>> 1. Like It This Way // 2. Rattlesnake Shake // 3. Buzz Me Baby // 4. Black Magic Woman // 5. Coming Your Way // 6. Looking for Somebody // 7. Jigsaw Puzzle Blues // 8. Long Grey Mare // 9. Rollin’ Man /// 10. Before the Beginning // 11. Sandy Mary // 12. I Loved Another Woman // 13. Oh Well (Part 1) // 14. Albatros // 15. Need Your Love So Bad // 16. Rambling Pony // 17. Shake Your Moneymaker /// 18. The Green Manalishi // 19. Man Of the World

maandag 21 augustus 2017

Herenthout-Werchter? Gezever! Of toch niet?

Toogverhalen, iedereen kent ze wel. Hoe dieper de verteller in het glas heeft gekeken, hoe straffer ze worden. Maar hoe moeilijker het dan ook wordt om de waarheid achter de vertelsels te ontrafelen. Gazet Van Antwerpen trok met een fileermes op pad om de juiste toedracht te achterhalen. Vorige week donderdag werd de mythe van het rockfestival Herenthout-Werchter doorprikt.

Dat je voor de oudste carnavalsstoet in ons Herenthout moet zijn, werd in 1978 - tot het tegendeel bewezen wordt - bevestigd door toenmalig minister van Nederlandse Cultuur Rika De Backer. Maar het stoetersdorp eist ook een plaats op in onze nationale festivalgeschiedenis. In de jaren zeventig wilden enkele muziekvrienden Rock Herenthout-Werchter op poten zetten. Stefan Laenen trok op onderzoek ...

DE GROTE DRIE
U2, Dire Straits en The Cure: de grote drie begonnen met enige zin voor overdrijving hun carrière in Herenthout. Hun passages kunnen dan ook rijkelijk geïllustreerd worden met tickets én affiches. Bovendien scheelde het geen haar of Rock Werchter had een broertje in ons dorp gehad. Dan was er geen sprake geweest van Torhout-Werchter, wel van Herenthout-Werchter. Maar klopt dat wel? “Jawel manneke. Ze wilden Werchter hiér organiseren, maar de toenmalige burgemeester stak daar zijn stokje voor”, klinkt het unaniem aan de toog van café Lux. De kroeg - ondertussen knap gerenoveerd - bestaat nog steeds, maar in de achterliggende zaal speelt enkel nog de fanfare ...





MAF BROTHERS
De organisatie van de concerten was in handen van MAF Brothers, een afkorting van Music And Fun. Spilfiguur was Gust Spruyt, maar hij leeft enigszins teruggetrokken in Leopoldsburg. Dus trok Laenen met collega Jef Aerts - hij werkt al jaren aan een boek over de muzikale geschiedenis van de Lux - naar de dochter van Gust Crèmerie, Vanessa van Vanessa’s Milkbar.
En ja, ook Vanessa kent de legende van Herenthout-Werchter. “Maar papa zegt zelf dat je zijn herinneringen met een korrel zout moet nemen. Sommige anekdotes zijn zo fantastisch dat hij ze afzwakt, omdat anders ze niemand geloofd. Andere verhalen heeft hij dan weer zodanig aangedikt, dat hij zelf niet meer weet wat er nu exact gebeurd is.”
En dan is er nog de ronde sticker met het logo van MAF, de vermelding Herenthout en twee mysterieus weggeknipte delen. Het lijkt alsof er een datum en een plaatsnaam zijn weggesneden. “Er waren honderden stickers in omloop, maar niemand die zich herinnert wat er is weggeknipt”, zegt Vanessa.


De bewuste mysterieuze sticker. Rock Herenthout-Torhout zou ook best kunnen. Niet?!?

DE SCHUER
Nu waren Gust Spruyt en festivalgoeroe Herman Schueremans goede vrienden. Het was Schueremans die de meeste groepen boekte voor de Lux. Hij was dan ook de enige die deftig Engels sprak.
Maar ook de Schuer kan of wil zijn licht niet laten schijnen op de zaak. “Ik heb het hem al gevraagd, telefonisch en via mail”, zegt Jef Aerts. “Maar Schueremans gaf nooit een antwoord. Allicht omdat er in de verste verte nooit sprake is geweest van een Herenthouts festival. De eerste editie van Torhout-Werchter was in 1977, twee jaar voor MAF het licht zag. Tenslotte liggen Werchter en Herenthout amper een halfuurtje uit elkaar. Twee festivals met dezelfde groepen op een steenworp van elkaar is niet interessant. De bewering dat burgemeester Vercammen zijn veto stelde, kan kloppen maar enkel nadat hij hierover toevallig iets te horen had gekregen.” Hoogstwaarschijnlijk aan de toog van de Lux ... (Bron: Gazet Van Antwerpen)


Gust Spruyt leeft nu enigszins teruggetrokken in Leopoldsburg. In november 2013 gaf hij zijn kluizenaarsbestaan even op voor een avondje Legendarische Lux. (Foto: Joren De Weerdt)

Newmoon: van Pukkelpop in De Morgen

Op DeMorgen.be konden we zaterdag de avonturen lezen van het Huirtuitse - oké, het Gents-Huirtuitse - Newmoon op Pukkelpop. “Drie jaar geleden hadden we iedereen die zei dat we hier ooit zouden staan voor gek verklaard”, klinkt het nuchter. Lees hieronder het volledige artikel van Wim Wilri.


Met evenveel zenuwen als enthousiasme reden de Antwerpse shoegazers van Newmoon vrijdagmiddag naar de wei van Kiewit, waar het vijftal mocht komen bewijzen dat de shoegaze-revival volop heerst. We liepen een dag in hun zog. “Drie jaar geleden hadden we iedereen die zei dat we hier ooit zouden staan voor gek verklaard.”

Ook de rest van de band is het erover eens: op Pukkelpop spelen, dat hadden ze nooit gedacht. Ze herinneren zich allemaal het moment dat de naam van het festival voor het eerst werd uitgesproken. “Wie zit er op ons te wachten?!”

Even terug naar 2014. De groep zocht zich toen nog een weg en kreeg slechts organisch vorm. Maar kijk, met hun sterk debuut Space onder de arm en een knap voorjaar, waarin ze op het mini-festival We Are Open in het Antwerpse Trix triomfeerden, stond de band gisteren toch écht in Kiewit. En dit najaar liggen Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland op hun pad.

“We hebben afgeteld naar deze dag”, grijnst drummer Stef Gouwkens, “en plots is het dan zover.” De bandleden willen graag nog andere groepen gaan bekijken, en zijn druk berichtjes aan het sturen naar vrienden op de wei. Maar veel tijd rest er niet. Er vallen interviews af te werken, en om half zes doen ze al een Secret Session in de Humo-stand op de wei. “We hebben niks voorbereid”, bekent drummer Stef Gouwkens. “Ze hebben ons gevraagd om drie songs te spelen. We gaan de vingers al eens losspelen.”

Die eerste kleine repetitie verloopt meer dan behoorlijk. ’s Avonds staan heel wat mensen in het publiek die er ’s middags bij waren. Muziekfans verover je één per één. Het is even gestopt met regenen. Zanger Cannaerts maakt tijd om toch naar London Grammar te gaan kijken. “Wat een pracht van een stem, toch. Heerlijk.”

Newmoon staat meteen als hoofdact op het nieuwe Lift-podium geprogrammeerd. Over verwachtingen gesproken. “Ik ben er donderdag al eens naar gaan kijken”, zegt Gouwkens. “Mooie tent. Haast helemaal afgesloten en met een zittribune achteraan. Het geeft het gevoel dat we in een zaal zullen staan.”

De attitude bij de band is duidelijk: vanaf kwart voor elf drie kwartier voluit gaan. “We gaan Pukkelpop een kopstoot uitdelen”, grijnst Cannaerts. Om op temperatuur te komen, is er de nodige drank voorzien. “We maken altijd een mélange”, vertelt gitarist Giel Torfs, die er uitziet alsof hij net uit de Stone Roses is gestapt. “We mixen altijd alle drank die we kunnen vinden samen. Kwestie van in hogere sferen te zijn als het optreden start.” “We hebben graag dat ons publiek dat ook doet”, knikt de rest van de band. “Lol trappen, daar draait het hier om.”

Dat de groepsleden al een stevige slok op hebben, valt geen enkel moment te merken tijdens hun concert. Newmoon bouwt laag op laag op laag een prachtig gitaartapijt. De ijle zangpartij van Cannaerts zweeft daar mooi over heen. "Deze set is voor iedereen die de hele dag in de kou en de regen heeft gestaan", roept de zanger. Wat is deze jonge band gegroeid sinds dit voorjaar. Hier staat een echte frontman.

Het hele optreden lang geeft Newmoon zich voluit. Met vier gitaren staan ze op een rij vooraan, hun kronkelende lijven schokken en schudden, en vuren prachtige noten af. De Lift gaat op deze vrijdagavond meteen naar de bovenste verdieping. Wat een heerlijk uitzicht is het op het rockterras van Newmoon, vol gruis in je oren en bruisende gitaren voor je ogen.

Aan de zijkant van het podium staat een trotse Ans, de zus van de zanger. Hij pikte ooit haar gitaar, om zo te leren spelen. “Wat wij hier doen, kan iedereen”, vertelt Cannaerts aan het publiek. “We komen allemaal uit garages. Aan iedere jonge muzikant hier: blijf spelen, blijf werken. Dan staan jullie hier binnenkort ook.” Helemaal doorweekt stapt Newmoon het podium af. Terwijl de drummer uitgeput neerzijgt en gaat liggen uithijgen, begint de zanger iedereen te knuffelen. Een immense glimlach op het gezicht. Pukkelpop 2017 veroveren, wie had dat ooit kunnen denken?

Wim Wilri, De Morgen, 19-08-2017


Newmoon werd vernoemd naar een plaat van Elliott Smith en bestaat uit (v.l.n.r.) Philippe Corthout (gitaar), Robby Geybels (bas), Stef Gouwkens (drums), Giel Torfs (gitaar/backing vocals) en Bert Cannaerts (vocals/gitaar). © Senne Van Der Ven


Foto: Senne Torfs


Foto: Senne Torfs


Foto: Senne Torfs


Niet alleen De Morgen, Humo en Enola zijn zwaar fan van Newmoon, ook Belpop-encyclopedie Jan Delvaux (links) is vol lof over de Gents-Herenthoutse groep. Delvaux komt op Radio 1 elke week met een verhaal uit de Belgische muziekgeschiedenis aandraven. Meestal duikt hij dus in het verleden van de Belgische muziek. Maar in aflevering 273 (6 oktober 2016) had Jan het uitzonderlijk over de toekomst ... (Foto: Jef Boes)

Setlist (Secret Session in de Humo-stand) >>> 1. Life In the Sun // 2. Arya // 3. Helium

Newmoon speelt op 19 oktober in Muziekcentrum Trix in Antwerpen. Bekijk hier nog meer foto’s van hun passage op Pukkelpop, van De Morgen-festivalfotograaf Senne Van der Ven.

zaterdag 19 augustus 2017

Huirtuit in beeld

Een filmpje uit de oude ...



... en de nieuwe(re) doos ...

vrijdag 18 augustus 2017

Braderij 2017

Vanaf vanavond 18 uur tot en met dinsdag 22 augustus is onze dorpskern het decor voor de 57e verkeersvrije braderij. “Met onze plaatselijke middenstand kunnen we een gevarieerd aanbod bieden, van leuke hebbedingetjes en voeding, over mode en interieur, tot wellness en beauty”, weet Ellen Dewit van de Herenthoutse middenstandsvereniging.

Net omdat er in onze dorpskern niet echt grote ketens aanwezig zijn, vind je volgens Dewit een aparter aanbod. “Door onze kraampjes tijdens de braderij niet op elkaar te plakken, hebben passanten nog voldoende bewegingsruimte om te kunnen genieten van alles wat er te doen en te zien is”, zegt Dewit in Deze Week.
En of er heel wat te doen en te zien is: gezellige terrasjes, (kinder)animatie, liveoptredens, verschillende kermisattracties, een kindermarkt en de kraampjes van de deelnemende handelaars. “We hebben steltenlopers, djembé-spelers, fanfares, clowns en goochelaars. En misschien loop je de prijzenharlekijn wel tegen het lijf en trek je een winnend lot!”

CAFÉOPTREDENS
Vaste waarden tijdens de Herenthoutse braderij zijn de caféoptredens die worden georganiseerd. Een (beknopt) overzicht ...
Muziekkafee Titanic plant op vrijdag een optreden van Tom Lodewijckx, Herre Cambré en Vincent Pierens die als Jimi Cash nummers spelen van Jimi Hendrix en Johnny Cash, op zondag is er old school rock-’n-roll van het Heistse Alex & The Dogs en op maandag blues met Greenwood. Het is trouwens niet de eerste keer dat Herre Cambré, Kris ‘Kirri’ Valvekens, Marc ‘Rosso’ Van Puyenbroeck, Luc Canters en Zenn Canters hun eerbetoon aan het Fleetwood Mac van Peter Green in den Tit brengen. Zeer de moeite waard!
De Veurleste gaat op dinsdag helemaal uit zijn dak met een optreden van Clique Nostalgique (Jo en Nele Witvrouwen). De Veurleste zingt zeg maar, waarbij de beste meezingers de revue zullen passeren. Aansluitend op dit spektakel volgt er een Nederlandstalige avond met DJ Lempie ...
In De Kroon kan je op vrijdag de Zestigplusband live aan het werk zien, op zaterdag The New Blabbers, op zondag Ronny Lee en op dinsdag de onvermijdelijke Yves Segers. Café ’t Molenhuis maakt op vrijdag plaats voor 2Romance (Elien Boermans en Matthias Fransen) en programmeert op zaterdag beats met Drave Brown en Hypesquad!
Diezelfde Joris ‘Hypesquad’ Goossens kan je op vrijdag ook aan het werk zien in Café Bar-Baar, waar op zaterdag DJ Freee, DJ Mintz en Les Coiffeurs van jetje zullen geven. Op dimanche speelt Moules Parquée de Hommesbois er ten dans. Ook Café Lux serveert dagelijks livemuziek, met op vrijdag onder meer een unplugged optreden van de zingende zusjes Anke, Ymke en Femke Verschueren, beter bekend als Enchanté.
En tot slot is er ook de muzikale tweedaagse van MinC in Torekensschool, met op zaterdagavond AFewGoodMen (Herre Cambré, Vincent Pierens, Tom Lodewijcks, Steve Willaert en Frank Deruyter) - “stil blijven staan zal heel moeilijk zijn” - en op zondagnamiddag drie groepen van bij ons: Stonepiler, Victor’s Mind en Critter Carnival. “Voor de hongerigen hebben we op zondagnamiddag ook nog eens pannenkoeken en het beste is, deze zijn gratis (bij een consummatie) net als al de muziek dat weekend. Wij stellen graag ons podium buiten op, mochten de weergoden ons toch niet zo goed gezind zijn dan gaat alles natuurlijk gewoon binnen door”, aldus Werner Smits.


Enchanté speelt op vrijdag 18 augustus in Café Lux. (Foto: Liesbet Sanders)

woensdag 16 augustus 2017

Succesvolste Parkfeesten ooit?!?

Al van kort na de middag heerste er afgelopen zondag een gezellige drukte in het gemeentelijke park. Een en ander maakte dat de Parkfeesten naar alle waarschijnlijkheid hun succesvolste editie ooit kenden.

Sinds vorig jaar zijn foodtrucks het nieuwste ingrediënt van dit zomers feestje. Het mooie weer en de muziek van The Chalkheads (***), Clique Acoustique (****), Jo Vally (**) en Band Marginal (***½) deden de rest.
The Chalkheads waren meer dan ooit een experimentele groep, wegens drummer ad interim Josse Van Delm. De Huirtuitse jonge wolven wisselden covers af met twee eigen nummers, ‘I Believe in You Before’ en het existentiële ‘What Will I Do With My Life?’.
Daarna was het de beurt aan Nele en Jo Witvrouwen en hun vrienden van Clique Acoustique. Zij tekenden zonder meer voor de knapste muzikale prestatie van de dag. Dat het park toen al flink gevuld was, was mooi meegenomen.
Jo Vally zorgde in de vooravond voor de eerste polonaise van de dag. Maar dat die polonaise werd aangezwengeld in Herenthout wist de charmezanger niet. Soit, Vally begon eraan met ‘Mooi Is Het Leven’. Later volgden nog o.a. ‘Desiree’, ‘Meisjes Met Rode Haren’, ‘Vrijgezel’, ‘Aan Alle Vrouwen’ en ‘In Een Droom Zag Ik Je Staan’, een vertaling van ‘Un canto a Galicia’ van Julio Iglesias.
Band Marginal sloot de Parkfeesten 2017 letterlijk én figuurlijk af met vuurwerk. Verkleedpartijen wisselden zich af met rock-, pop- en folkmuziek. Zelden hebben we zoveel mensen uit de bol zien gaan op de Parkfeesten. Een top-editie!

Setlist The Chalkheads >>> 1. The Passenger // 2. Wake Me Up // 3. Mia // 4. Louise // 5. Locked Out Of Heaven // 6. Wonderwall // 7. I Believe in You Before // 8. Lonely Day // 9. Reality // 10. Ik Neem je mee // 11. Het Is ’n Nacht // 12. Get Lucky // 13. Envoi // 14. What Will I Do With My Life?

Setlist Clique Acoustique >>> 1. Weather With You // 2. Breakfast At Tiffany’s // 3. Blauw // 4. Zeester Met Koffie // 5. Sound Of Silence // 6. You Are the Reason // 7. Manic Monday / Friday I’m In Love // 8. Amalfi // 9. I’m Your Sacrafice // 10. I I Needed You // 11. Just the Way You Are // 12. Everything // 13. Piano Man // 14. Een Ster // 15. Jimmy // 16. Black Horse and the Cherry Tree // 17. Utown Girl / Video Killed the Radio Star

Setlist Band Marginal >>> 1. Somebody Told Me // 2. Rock Mash // 3. Poison // 4. Basket Case // 5. Shut Up and Dance // 6. Wannabe // 7. Don’t You Want Me Baby // 8. Teenage Dirtbag // 9. 90’s Mash // 10. Zeg Eens Meisje // 11. Allemaal // 12. Meisjes // 13. Je Hoeft Niet Naar Huis // 14. Les Filles du Bord de Mer // 15. I’m Into Folk // 16. Don’t You Forget About Me // 17. In the End // 18. Fat Lip // 19. Alive // 20. You Give Love a Bad Name /// 21. Livin’ On a Prayer / Last Resort / Rollin’


Jo Vally-fans: Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?











maandag 14 augustus 2017

Er ligt een koe in de gracht, ja ja een ...

Enkele koeien slaagden er zondagochtend in om uit hun weide op de Heikant te breken. Twee dieren sukkelden daarbij in een metersdiepe gracht en geraakten er op eigen krachten niet meer uit.

De brandweer van Herenthout werd opgetrommeld, maar uiteindelijk schakelde de boer zelf eigen materiaal in om zijn koeien één voor één uit hun benarde positie te bevrijden. Met een beestenwagen werden de dieren nadien weer naar hun weide overgebracht.


Met een speciaal grijptoestel en een bulldozer konden de landbouwers de koeien een voor een uit de gracht tillen en weer op vaste grond zetten. (Foto: Hans Otten)

zaterdag 12 augustus 2017

Frontale bosting op Itegemse Steenweg: twintiger in levensgevaar

Een persoon in levensgevaar, een zwaar- en een lichtgewonde. Dat is de zware tol van een ernstig verkeersongeval donderdagavond op de Itegemse Steenweg vlak bij woon-zorgcentrum Boeyendaalhof.

Pal voor de deur van het woon-zorgcentrum botsten donderdag rond 22.30 uur twee auto’s frontaal op elkaar. Een voertuig met daarin twee inzittenden reed richting Itegem (Heist-op-den-Berg). Toen de bestuurder een manoeuvre maakte om een parking naast de weg op te rijden, werd hij aangereden door een tegenligger. Door de klap werd het aanrijdende voertuig weggeslingerd tegen een geparkeerde vrachtwagen.
“We hoorden een enorme knal en zagen rook”, vertelt verpleegkundige Hilde Van Camp in Het Nieuwsblad. “We gingen meteen kijken of we iets konden doen.” Toen de verpleegkundige uit Lier merkte dat de zwaargewonde bestuurder uit de aanrijdende auto bij bewustzijn was en al geholpen werd, concentreerde ze zich op de aangereden auto. “Het was meteen duidelijk dat de passagier heel zwaargewond was. Hij was buiten bewustzijn en zat gekneld in het voertuig. Veel kon ik voor hem niet doen, maar ik heb me over hem ontfermd tot de brandweer ter plaatse was en het slachtoffer uit de auto kon bevrijden. Ik heb de bestuurder uit die auto dan mee naar binnen genomen in het woon-zorgcentrum en hem daar opgevangen.”
De passagier uit de aangereden auto, de 24-jarige J.G. uit Herentals, is in kritieke toestand naar het ziekenhuis van Bonheiden overgebracht. Hij vocht vrijdag nog altijd voor zijn leven. De bestuurder bij wie hij in de wagen zat, de dertigjarige J.S. uit Olen, was er minder erg aan toe en werd naar het ziekenhuis van Herentals gevoerd. De bestuurder van de tweede wagen, de achttienjarige G.C. uit Herenthout, raakte bij de klap zwaargewond en werd ook naar het AZ Herentals gevoerd. (Bron: Het Nieuwsblad)

donderdag 10 augustus 2017

Parkfeesten

Nu zondag 13 augustus is het zover: Parkfeesten! Verschillende mobiele keukentjes toveren het gemeentepark om tot een groot openluchtrestaurant waarin alles draait rond streetfood en gezelligheid. Laat je verleiden door de looks die deze moderne straatventers aan hun caravannetjes en bestelwagens geven en ontdek smaken uit bekende, maar ook uit minder voor de hand liggende keukens.

Cultuurbeleidscoördinator Stijn Schroven: “We openen onze deuren om 13.30 uur en de koks gaan door tot we de festiviteiten afsluiten om 23.00 uur. Je hoeft die dag dus zelfs niet in de búúrt van je fornuis te komen. Ook koffie- en cocktailliefhebbers en zoetebekken worden op hun wenken bediend.”
Natuurlijk wordt er ook muziek geserveerd. Een viergangenmenu zelfs, dat wordt ingezet met de lokale helden van The Chalkheads (15 uur). Daarna komt Clique Acoustique het park verder opwarmen (17 uur), met Jo Vally (19 uur) als afwerker van dienst. Band Marginal (21 uur) zorgt voor de grand finale.
“Zeiden we al dat al deze pret nog steeds volledig gratis is? Dat er doorlopend animatie is? Dat we afsluiten met vuurwerk? Dat we het grootste terras van het dorp hebben? Bij deze!”

GRIFFELROCK
En heb je na Vally nog goesting in meer? Op dinsdag 3 oktober 2017 wordt in het Antwerpse Sportpaleis de negende editie gehouden van Houden van Griffelrock. Duizenden senioren en andersvaliden kunnen er nog een keer genieten van een swingende namiddag vol Nederlandstalige muziek. Ook de seniorenraad in samenwerking met OKRA zal paraat zijn. Tickets te koop bij OKRA en in Huis Driane en kosten 9 euro (vervoer inbegrepen).

vrijdag 4 augustus 2017

Zomerschilderen aan het Hooghuys

Elke dinsdag in juli en augustus, tussen 10 tot 17 uur, verzamelen tientallen schilders voor de Zomerschilderdagen. Ze doen dat telkens op een andere locatie in de regio. Op 25 juli waren ze aan het werk op het domein rond het Hooghuys. Ondanks het feit dat het weer niet super mee zat, waren er toch nog veel schilders aanwezig.

De Zomerschilderdagen bestaan al meer dan 15 jaar. Meer dan 100 kunstenaars melden zich jaarlijks aan en bij mooi weer zie je vaak 50 kunstenaars samen aan het werk. Iedereen werkt met eigen materialen en in eigen stijl. Het evenement lokt schilders uit heel Vlaanderen. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.
Tijdens de Zomerschilderdagen zijn ook kijklustigen welkom op deze locaties. Je ontdekt meteen enkele pareltjes van de regio en de kunstenaars vertellen je graag wat meer over hun manier van werken. De volgende Zomerschilderdagen gaan door op 5 augustus in Lille (Hof d’Intere), op 22 augustus in Hulshout (Hoeve ‘t Bergske) en op 29 augustus in Nijlen (Provinciaal domein Kesselse Heide).


Het Hooghuys werd gebouwd in 1555. Francine Geenen woonde er tot haar overlijden op 8 maart 2013.







Bekijk hier het fotoalbum van de Zomerschilderdag aan het Hooghuys.

Memorial Museum Passchendaele 1917

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag van Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met meer dan een half miljoen slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. ‘Passchendaele’ werd niet alleen een begrip in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het werd ook het symbool van de grote zinloosheid van het oorlogsgeweld in al zijn gruwel.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 combineert de interactieve opstelling van een eigentijds museum, met het uitzonderlijke belevingsaspect van de Dug-out & Trenches. Het museumgedeelte brengt een overzicht van de vijf slagen bij Ieper, waaronder de Slag van Passendale. Aan de hand van historische voorwerpen, authentieke brieven, affiches en andere documenten, uniformen van de verschillende legers, videofragmenten ... krijgen groot en klein zicht op hoe het leven op en rond de slagvelden moet geweest zijn. De interactieve elementen doorheen de hele museumopstelling zorgen ervoor dat ook de kinderen geboeid kennismaken met dit stukje geschiedenis.
Het bezoekerscircuit gaat vervolgens verder via de unieke Dug-out Experience. Als bezoeker ontdek je er hoe de Britten in 1917 ondergronds gingen leven. Een beklemmende belevenis die een onthutsend beeld schept van de erbarmelijke en claustrofobische leefomstandigheden destijds. Afsluiter van het bezoek is de waarheidsgetrouwe reconstructie van Duitse en Britse loopgraven waarlangs originele schuilplaatsen nagebouwd werden. Proef het beangstigende gevoel dat de soldaten overviel toen zij hier ‘gevangen’ zaten. Een aangrijpend bezoek dat je verkenning van de oorlogssites in de omgeving alleen maar zal verrijken.
Het kasteeldomein van Zonnebeke, waarop het MMP 1917 en de Toeristische Dienst gelegen zijn, vormt het ideale vertrekpunt voor een ontdekkingstocht langs de slagvelden van 1917. Het nabijgelegen imposante Landhuis ‘Villa Zonnedaele’ herbergt de thematische expo ‘Passendale, landschap in oorlog’ over de cruciale rol van het verwoeste landschap tijdens de Slag bij Passendale. Beide legers moeten noodgedwongen hun tactieken, aanvalsmethoden en logistiek aanpassen. Ook de impact op de gewone soldaat, zowel fysiek als psychologisch, is enorm. (Bron: riebedebie.be)

Op 14 oktober 2017 herdenkt GoneWest de Slag bij Passendale. Tom Barman (dEUS) zal hiervoor een avondvullend programma creëren met verschillende gastartiesten. Barman kreeg de opdracht om een samenwerking aan te gaan met een Britse/Commomwealth artiest/band om zo nieuw werk te creëren rond het ruime thema WOI. Naast deze opdracht, krijgt Barman de artistieke vrijheid om meer experimentele stukken te maken; waarin er ook ruimte blijft voor gekend, bestaand werk, bijvoorbeeld van zijn band Taxiwars.





Waar >>> Berten Pilstraat 5/A, 8980 Zonnebeke
Wanneer >>> Elke dag open van 9 tot 18 uur. Laatste toegang om 16u30
Info >>> T. +32 (0)51-77.04.41 • E. info@passchendaele.be

dinsdag 1 augustus 2017

De Slag bij Passendale

‘Passchendaele’ is niet alleen een episode uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het is ook een begrip geworden, een internationaal symbool voor oorlogsgeweld in zijn meest gruwelijke vorm. In 1917 werden hier in honderd dagen meer dan 400.000 militairen buiten gevecht gesteld voor een terreinwinst van slechts enkele kilometers. Passendale is ook het symbool voor vele naties, die zich hier onderscheidden en zich na de oorlog als natie wilden bevestigd zien.

In de zomer van 1917 waren de Britten vastbesloten om in Vlaanderen een frontdoorbraak af te dwingen. Om de Ieperboog te kunnen doorbreken, moest eerst de Wijtschateboog of Messines Ridge ten zuiden van Ieper rechtgetrokken worden. Vanaf 1916 werkten de Britten aan een grootschalig plan om de hele boog te ondergraven met krachtige dieptemijnen. De Duitsers kregen echter weet van de zaak en probeerden de geallieerden te counteren met tegenmijnen. Tussen Tunnellers en Mineure ontwikkelde zich een bizar kat- en muisspel van mijnen- en tegenmijnen, een eigen oorlog onder de Salient als het ware. Uiteindelijk werden in de vroege ochtend van 7 juni 1917 negentien dieptemijnen simultaan tot ontploffing gebracht. Het werd de grootste kunstmatige explosie tot dusver, die het effect had van een krachtige aardbeving. De ontreddering bij de Duitsers was compleet. De Nieuw-Zeelanders en de Ieren boekten grote terreinwinsten. De uiteindelijke doelstelling om het front recht te trekken, werd een succes. Haig, die aangesteld was als opperbevelhebber, kon zich nu volop concentreren op zijn ‘Flanders Offensive’, met als doel het veroveren van de Duitse duikboothavens van Oostende en Zeebrugge.

Haig geloofde in een groot offensief op een breed front. De Duitsers hadden echter een grootschalige aanval verwacht en waren goed voorbereid. De Duitsers gaan immers vanaf 1916 over tot het uitbouwen van een heus verdedigingsnetwerk in de diepte. Het aanvalsgerichte denken had plaats gemaakt voor consolidatie van het verworven terrein. Speciale ‘Pioniere’ of genietroepen werden daarop belast met het uitbouwen van opeenvolgende verdedigingslinies. De linies werden voorzien over de ganse lengte van het front, maar omdat de Duitse legerleiding net hier een aanval verwachtte, werd prioriteit gegeven aan de streek rond Zonnebeke. Talloze rijen prikkeldraad, mitrailleursnesten en bunkers volgden sterk de topografie en verbonden de meest strategische landschapselementen. Tussen het front en Passendale lagen vier actieve stellingen. De Albrecht- en Wilhelm-stellung waren volledig uitgebouwd tot een netwerk van loopgraven en schuilplaatsen, de twee Flandern-stellungen waren eerder bunkerlinies. Het misleiden van de vijand speelde een belangrijke rol en onder meer met valse loopgraven ging men de geallieerde luchtverkenners om de tuin leiden. ‘Riegels’ of kleinere verbindingsstellingen vormden daarenboven versterkte bruggen tussen de eigenlijke stellingen. Dit concept van elastische defensie zorgde dat de Duitsers bij een geallieerde aanval telkens terug kon plooien op een nieuwe verdedigingslinie en van daaruit een tegenaanval kon organiseren. Bovendien hadden Duitsers het voordeel het glooiende landschap van de heuvelrug ten oosten van Ieper te bezitten. Die natuurlijke verdediging met een dicht groen landschap was strategisch van groot belang. Vooral vanaf de Passchendaele Ridge hadden de Duitsers een goed overzicht over de glooiende velden. Bossen, hagen en hoeves die in 1917 nog vrij intact waren, boden goede schuilplaatsen en waren essentieel als verdediging. Het controleren van deze elementen bepaalde dan ook sterk de ligging van het front.

Tijdens de voorbereidende artilleriebeschietingen van de Derde Slag bij Ieper schoten de Britten meer dan 4.200.000 projectielen naar de Duitse stellingen, wat maar liefst twee en een halve keer zo veel was als het jaar daarvoor aan de Somme. Na herhaaldelijk uitstel trokken de Britten op 31 juli 1917 in de gietende regen ten aanval. De zware beschietingen en de regen hadden het slagveld in een moeras veranderd en de ingezette tanks liepen vast in de modder. De ‘Slag bij Pilkem’ zorgde voor een terreinwinst van drie kilometer, maar de aanval liep vast op de Wilhelm-Stellung.
Op 10 augustus lanceerden de Britten een grote mislukte aanval tegen de hoogten rond Geluveld, van waar de Duitsers hun hele rechterflank onder vuur konden nemen. Midden augustus speelden de voornaamste wapenfeiten zich dan weer af bij Langemark. Na enkele warme dagen kwam er een droge korst op de modder, zodat er opnieuw tanks ingezet werden. Deze strandden echter opnieuw, waardoor de geplande frontdoorbraak steeds verder weg leek.

Haig realiseerde zich dat het offensief was vastgelopen en verving Generaal Gough door Plumer, die een succesvolle ‘step-by-step’-tactiek toepaste waarin beperkte doelen werden beoogd. Om het offensief weer op gang te krijgen, werden ook nieuwe troepen ingezet: het ‘Australian and New Zealand Army Corps’ (ANZAC). De nieuwe troepen en de aangepaste tactiek misten hun uitwerking niet. Op 20 september werd er met succes gestreden rond de Meenseweg, op 26 september bij het Polygoonbos en op 4 oktober bij Broodseinde, waar de Duitsers grote verliezen kenden.

In het Memorial Museum Passchendaele 1917 zijn er in de Australische landententoonstelling drie dodenpenningen te zien, die een triest symbool vormen voor het verlies van Australische families die hun zonen nooit meer terug zouden zien. De drie penningen dragen de naam ‘Seabrook’. Drie Australische broers, George Ross, William Keith en Theo Leslie Seabrook besloten in augustus 1916 om zich aan te sluiten bij het Australische leger. Na hun opleiding werden ze bij het 17de battalion Australian Infantry gevoegd. Op 20 september 1917 nam hun eenheid deel aan de “Battle of the Menin Road”. De troepen vertrokken moeizaam naar hun vertrekposities, als even na middernacht een fosforgranaat tot ontploffing kwam in de colonne vlakbij Hellfire Corner, langs de Meenseweg. William Keith Seabrook, die als 2nd Lieutenant diende en voorop liep bij de colonne, raakte hierbij zeer ernstig gewond, samen met acht andere soldaten. Eén getuige, die zijn wonden verzorgde, haalde later aan dat zijn verwondingen van die aard waren, dat het beter was om ze niet te beschrijven. William Keith werd naar het 10de Canadese Clearing Station gebracht, waar hij één dag later stierf aan zijn verwondingen. Bij hem droeg hij een foto van zijn moeder, Fanny Isabel Ross, die doorboord werd door de dodelijke granaatscherf. Hij ligt nu begraven op Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge. Ondertussen waren zijn broers, George Ross en Theo Leslie, wel op hun startposities geraakt. Ze hadden ongetwijfeld het nieuws vernomen dat hun broer dodelijk verwond was geraakt. Om 05u40 in de morgen begon hun aanval. Theo en George werden beiden geraakt door een granaat en werden nooit meer teruggevonden. Het was hun eerste dag aan het front…Het duurde een hele tijd vooraleer de moeder, Fanny Isabel Ross, wist wat er met haar drie zonen was gebeurd. Door enkele tegenstrijdige berichten en geruchten, bleef ze tot haar dood in 1929, geloven dat er één van hen nog in leven was, maar zijn geheugen was kwijtgeraakt en de weg naar huis niet terugvond. Ze is de tragedie voor altijd blijven meedragen. Ook hun vader, William George Seabrook leed enorm onder het verlies. In Fanny Seabrook’s eigen woorden “The blow of losing three sons in one battle is terrible and we are heartbroken”.

Ondertussen was het doel van de eerste fase van het offensief nu het einddoel van de hele campagne geworden: de verovering van de puinen van Passendale. De combinatie van najaarsregen, verzadigde grond en het vernielde afwateringssysteem in de streek, herschiepen het landschap in een immense modderzee, waarin mens, dier en machine verzopen. Voor de aanval van 9 oktober bij Poelkapelle hadden de aanvalstroepen maar liefst elf uur nodig om vanuit Ieper over smalle loopplanken naar hun vertrekposities te gaan. Ook werd artilleriesteun moeilijk, omdat de kanonnen bij het eerste schot wegzakten in de modder. De geallieerde aanval op Passendale op 12 oktober had dan ook een bloedige afloop, vooral voor de Nieuw-Zeelandse troepen. Op 12 oktober 1917 zette de Nieuw-Zeelandse divisie de aanval in om de Belle-Vue uitloper te veroveren. Het resultaat was bedroevend: 2700 verliezen, waaronder 845 gesneuvelden in minder dan vier uur tijd. Die dag staat dan ook voor eeuwig geboekt als de meest tragische dag in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Eén van de bekendste Nieuw-Zeelandse slachtoffers was ongetwijfeld rugby-kapitein David Gallaher. David Gallaher werd geboren in oktober 1873. Vanaf 1890 speelde hij rugby in het Auckland Rugby team en kreeg er faam als sportman. In 1901 nam hij deel aan de Boer War, op 27-jarige leeftijd. Gallaher werd echter wereldberoemd als kapitein van de nationale ploeg van Nieuw-Zeeland, “The All Blacks”. In 1906 trouwde hij en in 1908 werd zijn dochter Nora geboren. In juni 1916 sneuvelde zijn jongere broer in Frankrijk. David besloot daarop om terug in het leger te gaan. Hij werd benoemd als sergeant bij het 2nd Auckland Regiment. Op 4 oktober 1917 werd hij tijdens de Slag om Broodseinde geraakt in zijn gezicht. Hij werd hierop afgevoerd naar een eerstehulppost bij Abraham Heights (dicht bij Graventafel, een plaatsnaam tussen Zonnebeke en Passendale) en daarna verder gevoerd naar een hospitaal bij Poperinge, waar hij dezelfde dag nog stierf. Hij ligt nu begraven op Nine Elms Cemetery. Elk jaar komt er nog steeds een delegatie van “The All Blacks” een eerbetoon brengen bij het graf van Gallaher.

Na de bloedige slag op 12 oktober 1917, gaf Haig het bevel de aanval te stoppen en liet hij de ANZAC’s vervangen door frisse, Canadese troepen. In april 1917 voerden ze reeds bij Vimy (Frankrijk) hun eerste gezamenlijke aanval uit onder Canadees commando. Voor veel Canadezen was dit de echte geboorte van Canada als een onafhankelijke natie. Het Canadees leger, dat als natie samen vocht, was gekend als een sterk en taai leger, die bij uitzichtloze situaties voor een keerpunt konden zorgen. Hierop rekende ook Haig, toen hij de Canadezen in de strijd wierp. Op 26 en 30 oktober ploeterden zij hun ‘Road to Passchendaele’. Op 6 november konden de Canadezen dan eindelijk het dorp Passendale innemen, waarvan de naam intussen mythische proporties had aangenomen: Passion-dale, of dal van het lijden. Verder kwamen ze echter niet meer en het offensief liep op 10 november vast op de top van de heuvelkam. Het onmogelijke werd verricht, maar tegen welke prijs: 16.000 Canadezen werden gedood, verwond of vermist.

Richard Verhaeghe, was één van die Canadese slachtoffers, maar was van geboorte een Belg. Hij werd op 25 april 1878 in Zerkegem, Jabbeke geboren. Tussen 1898 en 1913 emigreerde hij met zijn vrouw en dochter naar Saskatoon, een klein stadje in de Canadese provincie Saskatchewan. In augustus 1915 nam hij dienst in het Canadese leger waar hij een opleiding tot soldaat volgde. Eind januari 1916 trok hij naar het front met het 5e Bataljon. Op 30 oktober 1917 gaat het 5e Bataljon in de aanval op Bellevue-Spur. Door de slechte staat van het terrein verloren de verschillende compagnies elkaar uit het oog en kunnen de Duitsers de Canadezen van op een hoogte onder vuur nemen. Een van de velen die toen sneuvelden, was Lance-Corporal Richard Verhaeghe. Begin maart 1920 werd in de westelijke hoek van de Woodlands zijn lichaam gevonden en werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar Tyne Cot Cemetery, waar hij nog steeds zijn laatste rustplaats heeft.

De slag bij Passendale was een waar bloedvergieten en vereiste enorme moed van talloze soldaten. Om elke hoogte, voor elke bunker moest er bloedig gestreden worden. Het innemen van de bunkers en mitrailleursnesten vergden vaak de hoogste daad van moed en zelfopoffering. Hiervoor werden dan ook verschillende Victoria Crosses en andere hoge onderscheidingen toegekend, vaak postuum. Eén van die moedige soldaten, die wel de oorlog overleefde, was John James Dwyer uit Australië. Dwyer slaagde erin om op 26 september 1917, tijdens de slag om Polygon Wood, op zijn eentje een Duits mitrailleursnest bij Molenaarelsthoek uit te schakelen en het veroverde machinegeweer terug te brengen naar zijn linie, om het daarna te gebruiken tegen de oprukkende Duitsers. Dwyer overleefde de aanval en werd later Deputy Premier van Tasmania. Zijn originele Victoria Cross is in het bezit van het Australian War Memorial, maar in 2013 schonk zijn kleinzoon zijn replica en enkele foto’s aan het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Het resultaat van de Slag bij Passendale was bedroevend. Na 100 dagen was slechts een terreinwinst geboekt van acht kilometer. De kostprijs was enorm: bijna 250.000 slachtoffers aan geallieerde zijde. De militaire begraafplaatsen groeiden dan ook expansief. Tyne Cot Cemetery, dat oorspronkelijk een vooruitgeschoven verplegingspost was, groeide na de Derde Slag bij Ieper verder aan. Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid door de concentratie van geïsoleerde graven van de slagvelden rond Langemark en Passendale en door de ontruiming en overbrenging van kleinere begraafplaatsen. Nu is het de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld. Er werden ongeveer 12.000 doden begraven, vaak met zeer diverse nationaliteiten. Meer dan 8.300 daarvan zijn nooit geïdentificeerd geweest. Achteraan de begraafplaats sluit een 152-meter lange muur de begraafplaats af. Op deze muur staan ook de namen van bijna 35.000 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland die sneuvelden in de Ypres Salient na 16 augustus 1917 en geen gekend graf hebben.

De slag bij Passendale heeft vandaag nog steeds een belangrijke symboolwaarde en was in bepaalde opzichten beslissend voor de verdere afloop van de Eerste Wereldoorlog. De Duitse verdediging was solide gebleken, maar de enorme verliezen aan manschappen en materiaal waren desastreus voor het Duitse leger. Voor de Duitsers was de Flandern-Schlacht dan ook in wezen een ‘Materialschlacht’. en ontnam hen hun reserves om aan te vallen tegen de weerloos geworden Fransen. Passchendaele zorgde ook voor nieuwe inzichten en tactieken in de oorlogsvoering. De oude gedachte om op een breed front aan te vallen bleek niet succesvol. Zeebrugge heeft Haig nooit bereikt, maar de uitputtingsslag zorgde wel voor nieuwe inzichten in de oorlogstactiek.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 houdt net die herinnering levendig aan de Slag bij Passendale waarbij in 1917 in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor slechts acht km terreinwinst. Het museum is ondergebracht in het historische kasteeldomein van Zonnebeke en focust op de materiële aspecten van Wereldoorlog I. Er wordt aandacht besteed aan uniformen, slagveldarcheologie en artillerie. Het vernieuwde museum bestaat uit vijf verschillende delen. Op de eerste verdieping krijg je een uitgebreid overzicht van de Eerste Wereldoorlog in de streek en dit aan de hand van een unieke collectie historische voorwerpen, levensechte diorama’s, foto- en filmmateriaal. Vervolgens ga je na hoe de Britten in 1917 ondergronds gingen leven omdat er boven niets meer was. In de unieke Dugout Experience ontdek je communicatie- en verbandposten, hoofdkwartieren en slaapplaatsen. Het derde deel beslaat een volledig nieuw ondergronds gebouw over de Slag bij Passendale. Hier wordt stil gestaan bij de internationale dimensie van de oorlog door te focussen op de bijdrage van de verschillende naties tijdens deze slag. Daarnaast wordt via een maquette ook de link gemaakt met het oorlogslandschap. Naast de Dugout Experience kan de bezoeker ook de nieuwe Trench Experience bezoeken, een netwerk van gereconstrueerde Duitse en Britse loopgraven waarlangs originele schuilplaatsen herbouwd zijn. Een bijzondere ervaring van hoe het leven in de loopgraven doorheen de oorlogsjaren geëvolueerd is. In het vijfde deel, de herinneringsgalerij, gaat het over de herdenking en de herinnering van de vele honderdduizenden slachtoffers die hier gestreden en vooral geleden hebben. Tot slot is er het beroemde kunstwerk van de Nieuw-Zeelandse kunstenares Helen Pollock, ‘Falls the Shadow’, gebakken met klei van Passendale en Koromandel in Nieuw-Zeeland.

Steven Vandenbussche, Conservator Memorial Museum Passchendaele 1917
25 januari 2017

De persoonlijke verhalen die werden vermeld in deze tekst zijn afkomstig van het onderzoeksproject “The Passchendaele Archives”. Met dit project wil het Memorial Museum Passchendaele 1917 een gezicht en verhaal geven aan de namen die op grafstenen of memorials vermeld staan. Momenteel zijn er meer dan 4.000 dossiers raadpleegbaar in het Passchendaele Research Center in de voormalige pastorie van Zonnebeke, net naast de kerk.

100 jaar geleden: de Slag om Passendale

Britse en Belgische leden van het koningshuis hebben vanmiddag de Slag om Passendale herdacht op Tyne Cot Cemetery in Ieper. Die slag begon vandaag precies honderd jaar geleden. Zesduizend genodigden volgden de ceremonie op de begraafplaats van de Commonwealth Wargraves Commission.

Naast de Britse prins Charles en prins William en Kate en het Belgisch koningspaar woonden ook 4.000 familieleden van slachtoffers en 300 buurtbewoners de ingetogen plechtigheid op Tyne Cot bij. Op de herdenking was vooral veel muziek te horen en er werden ook brieven en dagboekfragmenten voorgelezen. De plechtigheid duurde een uur.
Tyne Cot Memorial is de grootste begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Er liggen bijna 12.000 graven, waarvan 8.400 voor ongeïdentificeerde soldaten. Op het monument voor de vermisten staan nog eens 35.000 namen, die daarop terecht kwamen omdat er geen plaats meer was op de Menenpoort.
Zij sneuvelden allemaal tijdens de bloedige Slag om Passendale, die in alle hevigheid losbarstte op 31 juli 1917. Er werd ruim drie maand gevochten voor een vooruitgang van nauwelijks 8 kilometer. Pas op 10 november konden de geallieerde troepen Passendale innemen.
De ceremonie startte met de aankomst van genodigden en een muzikale versie van het gedicht In Flanders Fields van John McCrae, gebracht door het Nationale Jeugdkoor van Schotland. Daarna nam prins Charles het woord. “Het is vandaag honderd jaar geleden dat de Britse troepen hun eerste uitbraakpoging deden uit de Ieperboog”, opende de prins van Wales, die ook verwees naar zijn overgrootvader, koning George V, die hier al in 1922 op bezoek kwam. “Ter gelegenheid van deze honderdjarige herdenking keren wij terug naar het slagveld om alle betrokkenen in deze strijd, die zich kenmerkte door de meeste ellendige omstandigheden, van de Eerste Wereldoorlog te eren. Het slagveld van ‘Passchendaele’ kende zijn weerga niet.”
















Vorig jaar bezocht de Culturele Raad van Herenthout de Britse militaire begraafplaats. Een van de meest opmerkelijke gedenkstenen op het immense kerkhof is ongetwijfeld deze van tweede luitenant Arthur Conway Young, die stierf op 16 augustus 1917. “Sacrificed to the fallacy that war can end war”, liet de familie op zijn laatste rustplaats optekenen ...