donderdag 18 januari 2018

Uitreiking Cultuurprijs, Jeugdduim en Trofee van Verdienste

Nu zaterdag 20 januari worden in GOC Ter Voncke naar jaarlijkse traditie de Jeugdduim, de Cultuurprijs 2017 en de Trofee van Verdienste uitgereikt. De tweejaarlijkse Culturele Carrièreprijs bekroont dit jaar opnieuw de succesvolle carrière van een bekende Herenthoutenaar.

De stemmen voor de Jeugdduim en de Cultuurprijs zijn ondertussen al gestemd, maar zowel Jeugdraad als Cultuurraad houden hun laureaten angstvallig geheim tot op de gala-avond zelf. De zes genomineerden voor de Jeugdduim zijn 25 jaar Speelpleinwerking (SPW), BIB Herenthout, Chiro, Jeugdatelier Matsijs (JAM), Kids & co en KLJ. Hieruit zijn drie super-genomineerden gekozen door de Jeugdraad. Peter Hens, MinC en de twee auteurs Luc Vancampenhout en Frans Schellekens maken kans op de Cultuurprijs.

TROFEE VAN VERDIENSTE
Voor de Trofee van Verdienste, die wordt uitgereikt door de Cultuurraad, moet zaterdag op het gala van de cultuur- en jeugdprijzen wél nog gestemd worden. Dit zijn de drie nominaties voor de trofee, waaruit alle aanwezige afgevaardigden van de Cultuurraad een winnaar kunnen kiezen: Koninklijke Fotoclub Toreke Herenthout, MinC en Pascal Sermeus.

Koninklijke Fotoclub Toreke Herenthout werd genomineerd door het bestuur van de Cultuurraad. Voorzitter Eddy Verschueren citeert Adriaan Monshouwer, oud-directeur van het Nederlands Foto Instituut en bestuurder van World Press Photo. ‘Een goed gemaakte foto is een lust voor het oog, een zintuiglijke betovering, een symfonie van kleur en een ballet van vormen. Tegelijkertijd is diezelfde foto een bron van informatie, een beeldend essay, een vlijmscherpe aanklacht of een poëtische ontboezeming. Goede fotografen maken beelden die zich in ons geheugen vastzetten en soms zelfs ons collectieve, historische geheugen vormen.’ Fotoclub Toreke vormt zo al 50 jaar het collectieve geheugen van Herenthout: bescheiden in haar uitstraling en steeds paraat om Herenthout op een positieve manier op de foto te zetten. Vanuit fotografisch standpunt kenmerkt Toreke zich als een vriendenkring van fotografen die hun mannetje kunnen staan in de wedstrijdfotografie maar voor wie competitie niet de hoofdzaak is. Sinds augustus mag Toreke zich de titel ‘koninklijke’ toe-eigenen. Daarom alleen al verdient de fotoclub de Trofee van verdienste!”

Vicky Verbeeck vindt dat MinC de prijs verdient. “Minc is al decennia lang een begrip in Herenthout. Met hun (meestal) muzikale projecten dragen ze al jaren een grote steen bij tot het culturele leven in Herenthout. Wie heeft er niet eens op zijn minst één keer de jaarlijkse R&B Kroegentocht meegemaakt met een live-band in bijna élk café van Herenthout? Steeds slaagde Minc erin om topmuzikanten uit binnen- én buitenland naar ons stoetersdorp te halen. Na het ter ziele gaan van deze Kroegentocht, introduceerde MinC een nieuw project: de Minc Unplugged Sessions. Opnieuw topmuziek van topmuzikanten maar deze keer in een intieme, beperkte sfeer op een unieke locatie, de Sint–Gummaruskerk. Stan Van Samang, Tom Helsen, Sioen, Paul Michiels, Jan Leyers, Barbara Dex, Isolde Lasoen, Udo, Kate Ryan, Brahim, Jelle Cleymans, Chantal Kashala ... allemaal zijn ze de revue gepasseerd. En moest hun management het toelaten, ze zouden allemaal maar al te graag terugkomen. In 2017 werd het tijd voor nog eens ‘iets nieuw’: The Rebirth of Cool. De laatste jaren organiseren ze ook tijdens de braderij een tweedaags evenement. Wederom muzikale optredens van een zeer hoog niveau in een sfeervol kader in en aan Torekensschool. Al een heel parcours dat ze afgelegd hebben maar ze denken zeker nog niet aan stoppen. Hoog tijd om de verdiensten van deze vereniging van de afgelopen decennia eens flink in de bloemetjes te zetten en hen de erkenning te geven die ze verdienen.”

Het Sint-Ceciliakoor nomineerde Pascal Sermeus, de drijvende kracht achter Levensloop Neteland. “Pascal is niet voor één gat te vangen. Als organisator is hij de motor van de machine. Zijn passie en gedrevenheid en werkzaamheden liggen aan de basis van en zijn er de oorzaak van dat de acties Levensloop meer dan zeven miljoen oude Belgische franken opleverden. Zijn engagement bij het gebeuren laat zich het best samenvatten door een compilatie van de volgende werkwoorden, opgelijst volgens de letters van het alfabet: aanpakken, begeesteren, coachen, dirigeren, enthousiasmeren, fiksen, groeperen, harmoniseren, inzamelen, jagen, klaarstomen, leiden, monitoren, negotiëren, opzwepen, puzzelen, regisseren, superviseren, toveren, uitleggen, vooroplopen, weldoen, zwoegen.” Het Sint-Ceciliakoor hoopt dat Pascal met deze nominatie de aandacht krijgt die hij verdient en hoopt dat hij zijn schouders onder dit lovenswaardig project blijft zetten.

De deuren van GOC Ter Voncke gaan zaterdag open om 19 uur. Op het programma staat onder meer een optreden van Poco Crescendo met een preview van hun nieuwe stuk: het lied ‘Een nieuw begin’ uit de musical ‘Aladdin’. Er wordt verder ook even stilgestaan bij het overlijden van ere-burgemeester en Cultuurraadpionier Tuur Baeten.

Geen opmerkingen: