donderdag 18 januari 2018

Van 6 tot 12 uur code oranje in Vlaanderen

Er staat ons vandaag een onstuimige voormiddag te wachten, met regen en vooral veel wind. Die waait krachtig tot stormachtig, met windstoten tussen 90 en 105 kilometer per uur. Sinds middernacht is het noodnummer 1722 geactiveerd, maar dat is nu al overbelast.

Sinds 6 uur vanochtend geldt overal in Vlaanderen, behalve Vlaams-Brabant, code oranje. Dat betekent dat er wind van een uitzonderlijk hoge snelheid wordt verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven het land. “We verwachten de zwaarste rukwinden in het westen van het land en in de provincies die grenzen aan Nederland en Duitsland”, meldt het KMI.
Door zulke wind en rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen. “Wees voorzichtig”, waarschuwt weerman Frank Deboosere. Na de middag zal de wind in kracht afnemen.
“De storm is in Antwerpen rond 8.20 uur echt begonnen”, meldt de Antwerpse brandweer. “Er komen oproepen binnen over omgevallen bomen, beschadigde schoorstenen en loshangende elementen.”

WATEROVERLAST
Op de E313 in Herentals stond donderdagochtend al een lange file door wateroverlast. De weg is intussen wel vrijgemaakt, maar omrijden wordt nog steeds aangeraden. Op de E40 In Nevele is er hinder door een omgevallen boom. Er is een moeilijke doorgang richting Gent.

BOOM OP SCHOOLBUS
In Kontich is een boom op een schoolbus gevallen. De zestien kinderen die in de bus zaten, bleven ongedeerd. De bestuurder verkeerde wel in shock. De boom verspert de weg, de brandweer is ter plaatse om hem te verwijderen.
Volgens de politie hebben de inzittenden geluk gehad, aangezien de boom afbrak net op het moment dat de bus langsreed. “De boom heeft de bus geraakt aan de rechtervoorkant, waardoor ook de voorruit beschadigd is”, zegt Sarah Debruyne van de lokale politie. “De bus was hierdoor niet meer rijvaardig.”

PARKEN GESLOTEN
Verschillende gemeenten hebben al maatregelen genomen. De stedelijke parken en groendomeinen worden in de loop van woensdagavond preventief gesloten in Antwerpen. Daarmee gaat een toegangsverbod van kracht voor parkbezoekers, sportclubs en concessiehouders. Waar mogelijk worden aan hoofdingangen infoborden en hekwerken geplaatst. De kans op afbrekende takken is te groot, en dat brengt de veiligheid van de parkbezoekers in het gedrang.

VLUCHTEN NAAR BELGIË GEANNULEERD
Ook de Nederlandse luchthaven Schiphol verwacht donderdag heel wat problemen door de voorspelde stormwind. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft alvast 220 Europese vluchten van en naar de luchthaven van Amsterdam geannuleerd.
Op Zaventem loopt het voorlopig niet zo’n vaart. “We voorzien momenteel geen annulaties”, zegt Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines. “Vertragingen zijn misschien wel mogelijk.”

NOODNUMMER 1722
Als gevolg van de waarschuwingen van het KMI had de FOD Binnenlandse Zaken woensdag al beslist om het noodnummer 1722 sinds middernacht te activeren. Dat noodnummer dient voor niet-dringende oproepen in verband met stormschade. Voor levensbedreigende situaties kan je nog altijd op het nummer 112 terecht. Voor water- of stormschade kan je ook rechtstreeks naar de brandweer in de buurt bellen. (Bron GVA)

1 opmerking:

eVER zei

Het stormweer van donderdagvoormiddag heeft ook aan herberg ’t Schipke in Herenthout schade veroorzaakt. Een deel van de paraplu boven het rooklokaal van de horecazaak is vernield. Aan de andere kant van het gebouw kwam een deel van het zeil los over de veranda. Niemand raakte gewond. De zaak blijft ondertussen gewoon open. (Bron: GVA)