dinsdag 20 februari 2018

Door het lint

Ook dit jaar zorgden zo’n 54 stoetgroepen naar aloude traditie voor straattheater van de bovenste beste plank. Jammer genoeg was het een echte vaudeville die maandagavond het RTV-nieuws haalde en vandaag ook breed wordt uitgesmeerd in de krant. Aanleiding was een geel-blauw lint met de vermelding ‘Prins Harry I 2003’. De sjerp was al vijftien jaar vermist en werd zondag met bruut geweld van de drager geknipt.

De man die het prinsenlint zondag in zijn bezit had, is afkomstig van Antwerpen. Hij bezocht de stoet samen met zijn partner, die van Herenthout afkomstig is. Ook hun kindje van anderhalf was erbij. De man wou liever niet reageren op het voorval en liet de honneurs waarnemen door schoonbroer Pieter-Jan Van Lierop. “Om een beetje in de sfeer te blijven hadden ze zich ook verkleed. Het prinsenlint behoorde tot zijn outfit. Dat lint was door iemand van de familie jaren geleden, samen met een reeks ­carnavalsmedailles, gekocht op de rommelmarkt in Heist-op-den-Berg. Het leek hen wel plezant om met de lint om naar de stoet te gaan kijken.”

NIET AFGEVEN? DOORKNIPPEN!
De middag verliep aanvankelijk rimpelloos. Toen het slachtoffer naar de wagen met de ex-prinsen stond te kijken, kregen die het opvallende lint plots in de gaten. In 2003 was Harry Beirinckx Prins Carnaval in Herenthout. Zijn lint was bij een latere activiteit zoekgeraakt. “Plots zag ik die man staan met wellicht mijn lint op de borst”, vertelt Harry Beirinckx in Het Nieuwsblad. “Bij mijn weten is er in de buurt nooit een tweede prins Harry geweest, toch zeker niet in 2003. Ik ben de man toegestapt met de vraag of hij echt ‘Prins Harry’ was, wat hij ook meteen ontkende. Ik heb gezegd dat enkel de echte prins Harry het recht heeft om het lint te dragen en heb tot driemaal toe gevraagd om het uit te doen en eventueel af te geven. Maar daar had die man absoluut geen zin in. Na overleg met een paar andere prinsen hebben we een schaar genomen en het lint doorgeknipt.”

AGRESSIEF
Volgens de tegenpartij gebeurde een en ander op een agressieve manier. “Het kindje dat bij ons was, raakte helemaal overstuur. Ook meerdere omstaanders reageerden geschokt. We hadden er uiteraard geen idee van dat dit lint verloren of gestolen was. Anders waren er zeker niet mee komen rondlopen. We hadden ook niet verwacht dat er zo’n drukte zou om gemaakt worden. Het gedrag van die prinsen ging er zwaar over.”
Of het lint dat zondag opdook in het centrum van ­Herenthout ook het vermiste lint van prins Harry is, staat niet vast. De gelijkenis tussen het doorgeknipte lint en het officiële prinsenlint uit 2003 is alleszins treffend.

ERETEKEN
Peer Stoet betreurt het incident maar neemt het ook op voor zijn prins. “Ik weet ook niet hoe het gebeurd is”, vertelt voorzitter Gunther Nevelsteen voor de RTV-camera, “maar ik kan wel aannemen - ook zelf als oud-prins - dat als je iemand tegenkomt en die heeft jouw lint aan, dat je dan toch gaat vragen Krijg ik mijn lint terug. De manier waarop? Tja, ik was er niet bij, dus ik kan mij er niet over uitspreken.”
“Voor buitenstaanders is zo’n prinsenlint misschien maar een stom stuk stof met een naam op, maar niet voor een prins carnaval”, legt keizer Charles Van de Wouwer uit in de krant. “Het lint is een officieel stuk dat tijdens de aanstelling van de prins door de burgemeester wordt uitgereikt. Elke prins koestert zijn lint. Het mijne uit 1987 bewaar ik ook op een speciaal plaatsje. Een prins die zijn lint verliest, kan natuurlijk meteen een nieuw laten maken, maar hetzelfde zal het nooit zijn.”
Oud-prins Marc Meurs maakt zowaar de vergelijking met een topsporter. “Je hebt dat verdiend, je hebt ervoor gewerkt. Het is als een atleet die een medaille wint na jarenlange training.”

STAARTJE
Het bewuste lint werd na de feiten meegenomen door de lokale politie. “Alle betrokken partijen zijn nu uitgenodigd om op het commissariaat hun verhaal te komen vertellen”, weet ­commissaris Dirk Janssens. Daarna wordt bekeken wat er met het lint gaat gebeuren en of dit verhaal nog een staartje krijgt.
De prinsen van Peer Stoet reageren hoe dan ook verongelijkt. “Als je Prins Harry niet bent, moet je dat lint ook niet dragen”, meent Harry Beirinckx. “Dat betaamt niet, zeker niet op een carnavalsstoet. Je geeft je toch ook niet uit als politieman of burgemeester als je dat niet bent?”

VOORBEELDFUNCTIE
Het voorval beroert ook de sociale media. Zo vindt iemand het gedrag van de prins in kwestie absoluut niet gepast. “Als stoetersdorp dragen de prinsen een voorbeeldfunctie. Hoever we er op ingaan als mensen die het gebeuren misschien niet vanop de eerste rij hebben gezien, dat kiezen we allemaal zelf. Als het lint aangekocht is op een rommelmarkt dan is dat zo. Dan moest de prins of de familie van maar zorgen dat het lint bij hun blijft. Niet iedereen kent de tradities van Herenthout en daar moeten we wel rekening mee houden. Laten we dit allemaal vergeten en ik hoop dat de prins en diegene die ‘aangevallen’ is het samen kunnen oplossen.”
Iemand anders stelt zich dan weer vragen bij het doorknippen van het ding. “Als een lint zo kostbaar is voor ne prins, waarom knipte da dan toch door?”
Anderen zien er dan ook de grap van in. “In het begin dacht ik het efkes serieus te nemen. Maar 24 uuur later moet ik moeite doen mijn lach te bedwingen. Kijk al uit naar de krant morgen. Dat wordt smullen ...”
Ach, much ado about nothing. Het ware beter geweest dat Prins Harry I met de drager van zijn lint had afgesproken om na de stoet even te wisselen. Dat had de geknipte oplossing geweest. (Bronnen: RTV, Het Nieuwsblad)


De officiële prinsenfoto van Prins Harry I uit 2003.

Geen opmerkingen: