woensdag 11 juli 2018

11 julibrunch met PaSta!

Vlaanderen FEEST! waaierde ook dit jaar weer 11 dagen lang uit als een feestival van Vlaams gemeenschapsleven rond de Vlaamse feestdag van 11 juli. Ook in onze gemeente werd het feest van de Vlaamse Gemeenschap gevierd. Onder het motto ‘Herenthout FEEST!’ serveerden de Culturele Raad en Okra afgelopen zondag een brunch mét PaSta! in den hof van het GOC.

Burgemeester Patrick Heremans (GBL) dook met de aanwezigen even de geschiedenis in. “Op 11 juli 1302, 716 jaar geleden, vond de Guldensporenslag plaats. De slimme Vlaamse ambachtslieden die niet de minste militaire ervaring hadden, lokten de Franse ridders te paard mee naar moerassig gebied, de Groeningekouter in de buurt van Kortrijk.”
Heremans maakte een sprong naar het heden, meer bepaald naar de overwinning die onze Rode Duivels twee dagen eerder behaalden tegen favoriet Brazilië. “Nog niet langer dan twee dagen geleden hebben we ervaren dat je met een goed plan en met de juiste mentaliteit en ingesteldheid heel veel kan bereiken en je ultieme doelen dichterbij ziet komen.”
En ook in 1302 werkte ‘het’ plan. “Na een strijd van amper drie uur haalden de Vlamingen, tegen alle verwachtingen in, de buit binnen. In feite ging het hier om een strijd tussen de rijke kooplieden die de macht in handen hadden aan de ene kant en de moedige, armere Vlaamse ambachtslieden aan de andere kant. Eigenlijk was het een strijd om meer inspraak te krijgen in het maatschappelijk stelsel van die tijd. Dat moment, meer dan 700 jaar geleden, is nadien symbool geworden van de Vlaamse strijd.”

VLAANDEREN EN EUROPA
Het lesje geschiedenis moest een brug maken naar de vraag waar Vlaanderen vandaag staat, meer bepaald in Europa. “Waar het in mijn ogen echt om gaat, is de status die Vlaanderen zal innemen in het Europa van morgen, Europa als moederschip van alle Europese staten, klein en groot. Een schip echter dat de laatste weken niet altijd weet waar het kan en mag aanmeren. Een schip dat op die manier z’n fragiliteit toont. In die context is het belangrijk dat wij ook vanuit Vlaanderen onze verantwoordelijkheid opnemen en het schip op de koers houden. Daarom zou ik vanuit ons bescheiden maar bruisende Herenthout een oproep willen doen aan onze Vlaamse ministers en hen te vragen er samen voor te zorgen dat Vlaanderen nog meer dan vandaag een duidelijke plaats krijgt op die kaart van Europa”, aldus Heremans.

PASTA!
Na de 11 julitoespraak van Heremans was het aan Huirtuiteneir Paul De Winter. Samen met Staf Dierckx maakt hij als PaSta! (***) vooral bijeenkomsten van vrouwengilden uit de buurt onveilig. Maar dit duo heeft meer in zijn mars. De 70 picknickers waren getuige van het beproefde recept van de Polle en zijn vroegere groep Mee Draane: liedje, mopje, liedje, mopje. Een recept dat overduidelijk werkt ...

Setlist PaSta >>> Ik zit in een cafeetje // Marina // Oh my darling // Quand le soleil // Geen wonder dat ik ween // Hello Marylou // Lichtjes van de Schelde // Apache // From a jack to a king // Crying // Bye bye love // Het kan niet zijn // Proud Mary // Country roads // Een ster // Je loog tegen mij // Café zonder bier // Maria, Maria, ik hou van jou // In de Rue des Bouchers

Geen opmerkingen: