dinsdag 18 september 2018

Duurzame Huirtuitse helden

Op 25 september viert de hele wereld de derde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd.

Op 18 september start de Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG). 81 Vlaamse gemeenten zetten dan hun Duurzame Helden in de kijker. Ze tonen hiermee dat ze het potentieel in huis hebben om de theorie om te zetten in concrete acties die het verschil maken.
In onze gemeente vieren we deze verjaardag door van 18 tot 25 september de SDG-vlag aan het gemeentehuis te hangen. Afgelopen maandag hees het bestuur deze vlag samen met meer dan 20 van onze eigen Huirtuitse ‘Duurzame Helden’. Dit zijn alle Herenthoutse burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bezig zijn met duurzame ontwikkeling.
Meer info over onze Herenthoutse Duurzame Helden, vind je hier.

LETTERLIJK
Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Tine Witvrouwen (GBL) heette de Herenthoutse Duurzame Helden welkom. Hieronder lees je haar welkomswoord ...

‘We moeten de aarde beschouwen en begrijpen als moeder en als bron van alle leven, niet alleen voor onszelf maar ook voor toekomstige generaties’, dat zei mensenrechtenverdediger Rigoberta Menchu Tum.
Misschien waren jullie wel verbaasd toen we jullie contacteerden om als duurzame held samen met ons de SDG-vlag te hijsen om de ‘Week van de Duurzame Gemeente” in te luiden. Toch is dit niet uit de lucht gegrepen. Jullie werden door de GROS en de MINA-raad genomineerd en vandaag willen we jullie, onze lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen, in de kijker plaatsen.
Maar, ik zie u al denken, wat zijn die 17 SDG’s of mondiale doelstellingen? Wel, de 17 doelstellingen van de Verenigde Naties streven wereldwijd duurzame ontwikkeling na. In deze agenda voor 2030 staat duurzaamheid in de brede zin centraal, met aandacht voor ecologische, sociale, economische en culturele aspecten.
Wij, als gemeente Herenthout, zijn samen met Vorselaar en Herentals in een traject van de provincie gestapt om deze globale doelstellingen zoals ‘goede gezondheid en welzijn’, ‘geen honger’, ‘gender gelijkheid’ … te vertalen naar een lokale context.
Elk van jullie leveren persoonlijk of als bedrijf of organisatie al inspanningen om deze doelstellingen te realiseren.
Ik wil jullie alvast in naam van de gemeente hier van harte voor bedanken!
Terwijl Maria de vlag hijst, worden jullie door ons getrakteerd op een daverend applaus!’

Tine Witvrouwen,
Schepen voor Ontwikkelingssamenwerking


Tine Witvrouwen verwelkomde de Herenthoutse Duurzame Helden. Het bestuur trakteerde hen op een natje en een droogje.

Geen opmerkingen: