maandag 21 januari 2019

Bloedmaan, supermaan, totale maansverduistering én sneeuw

Een groot deel van de Europeanen, Amerikanen en Afrikanen konden vanochtend genieten van een totale maansverduistering. Ook in Herenthout was de volledige maansverduistering zichtbaar.

Tijdens een maansverduistering staan zon, aarde en maan op één lijn en komt de maan helemaal in de schaduw van de aarde te liggen. Het heldere weer vannacht vormde de ideale achtergrond voor de totale maansverduistering en de supermaan. Het spektakel begon rond vier uur vanochtend en was te zien tot zonsopgang. De maansverduistering was compleet om 6.12 uur, maar je kon er een glimp van opvangen tot iets na zonsopgang. Pas in 2029 kan je in ons land nog eens een totale maansverduistering zien.

SNEEUW
Het is vandaag koud en nevelig. Overdag is het bijna windstil, zonnig en droog, met in de loop van de dag vanuit het westen hoge wolkensluiers. In de Ardennen blijft de temperatuur net onder het vriespunt, in Vlaanderen net erboven. Aan zee wordt het tot 4 graden.
Een storing met (lichte) sneeuw trekt dinsdag vanaf het noordwesten door ons land. In de loop van de dag wordt het overwegend droog, met nog kans op enkele winterse buien aan de kust. In de Ardennen wordt het weer tot -2 graden, elders 1 à 4 graden. In de meeste regio’s valt een paar cm sneeuw.
Woensdagochtend is er kans op aanvriezende mist. Daarna is het wisselend tot soms zwaarbewolkt. Er kan nu en dan nog wat smeltende sneeuw of sneeuw vallen. We krijgen maxima van -2 graden in de Hoge Venen tot 3 graden aan de kust.
Donderdag en vrijdag blijft het wisselvallig, maar de kans op neerslag neemt verder af. Het blijft even koud. Het weekend wordt iets zachter, maar er komt weer neerslag. (Bron: BELGA)


Ook in Herenthout kleurde de maan bloedrood, vandaar ook de term ‘bloedmaan’. Volgens Koen Geukens van ASH Polaris kleurde de maan door fijn stof in de dampkring niet echt bloedrood en kregen we eerder een grijs-rode maan te zien. Een en ander resulteerde evenwel in prachtige beelden. Onze fotograaf van dienst moest er wel zijn grootste lens voor boven halen. (Foto: Toon Gijbels)

Geen opmerkingen: