vrijdag 2 augustus 2019

Vrijwilligers en jobstudenten

Het lokaal bestuur van Herenthout doet al jaren beroep op een groot aantal vrijwilligers en wil ook in de toekomst blijven inzetten op een uitgebreide vrijwilligerswerking. Maar ook het inzetten van jonge mensen vindt men op de Bouwelse Steenweg belangrijk.

Door de inzet van vrijwilligers kan het bestuur meer kwaliteit en een groter aanbod van zijn dienst- en hulpverlening bieden aan zijn burgers en er zo ook voor zorgen dat heel wat van zijn diensten betaalbaar zijn en blijven. “Vrijwilligers hebben recht op een goede omkadering en ondersteuning vanuit de organisatie waarvoor ze zich inzetten. Het bestuur heeft daarom een interne werkgroep samengesteld om een gecoördineerd beleidskader rond vrijwilligerswerking op te maken en op te volgen”, klinkt het.

VISIE
Als eerste stap naar een volwaardig vrijwilligersbeleid heeft de werkgroep nu een visie uitgewerkt. Enkele speerpunten in de visietekst zijn het belang van vrijwilligerswerking, de plaats van de vrijwilliger binnen de organisatie en de wederzijdse verwachtingen van de organisatie en de vrijwilliger.
Het bestuur stelt wel duidelijk dat vrijwilligers nooit de plaats kunnen innemen van een werknemer en dat zij ook geen eindverantwoordelijkheid dragen. Elke inbreng van vrijwilligers, groot of klein, is echter onontbeerlijk en een waardevolle surplus voor de werking van een lokaal bestuur en haar dienstverlening. “De boodschap die het gemeentebestuur wil overbrengen is dan ook duidelijk: daar waar onze beroepskrachten garant staan voor de basisdienstverlening, zorgen vrijwilligers voor de kers op de taart!”

JOBSTUDENTEN
Het lokaal bestuur vindt het ook belangrijk dat jonge mensen alle kansen krijgen op de arbeidsmarkt die ze verdienen. In de grote vakantie worden daarom steeds enkele vacatures opengesteld voor studenten om werkervaring op te doen. “Deze zomer stellen wij maar liefst 15 studenten te werk in onder andere onze groendienst, buitenschoolse kinderopvang en schoonmaakdienst. Zo kunnen zij hun vaardigheden op het vlak van communicatie, organisatie en samenwerking bijschaven wat later in hun beroepsleven zeker van pas zal komen.”
“Onze studenten bewijzen hiermee ook dat ze over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken. Langs de andere kant kunnen wij als lokaal bestuur op deze manier de jonge werkkrachten kennis laten maken met de werking van hun lokaal bestuur.”

Het lokaal bestuur is nog op zoek naar sportmonitoren voor de sportweek van 19 tot en met 22 augustus. Heb je interesse? Neem dan zeker contact op met de personeelsdienst.

Geen opmerkingen: