woensdag 25 mei 2005

Stoverij met fouten

Unos dos tres dieciséis! Nog 16 keer slapen en het is zover: op vrijdag 10 juni trapt U2 in het Koning Boudewijnstadion het Europese gedeelte van de Vertigo//2005 Tour af. Reden genoeg voor Knack om in haar radio, televisie en entertainment magazine Focus terug te blikken op 25 jaar U2 in België. En ja: Wouter Van Driessche staat ook even stil bij het concert in Zaal Lux. Leest U even mee?

STOVERIJ MET FOUTEN
Ancienne Belgique, Brussel - Brielpoort, Deinze - Lux, Herenthout
23, 24 en 25 oktober 1981
October Tour
Eind 1981 brengt U2 een tweede plaat uit, '
October'. Er volgt een wereldtournee, van Washington over Londen tot Brussel, Deinze en Herenthout, waar iemand kaartjes voor 'U-2' had laten drukken. Met een pot zelfgemaakte stoverij probeert de organisator nog één en ander goed te maken, maar helaas. Het optreden is weinig memorabel, ook omdat veel fans door een rakettenbetoging niet eens ter plaatse raken.
In de Ancienne Belgique en de Brielpoort is het wél raak. "Ik weet nog dat hun manager heel tevreden was na de optredens", vertelt promotor Kris Verleyen. "Zeker in Deinze. Hij kon er maar niet bij dat zoveel mensen naar zo'n klein provinciegat gekomen waren. U2 was toen nochtans al een grote groep aan het worden." Een paar dagen later speelden ze in Parijs inderdaad al in de Élisée Montmartre, voor 3.500 toeschouwers.
Concerttickets kosten 220 frank (€ 5,50, nvdr). Elke cent waard, zo blijkt. Een recensent wordt er zelfs lyrisch van: "Vreugde en enthousiasme zowel op het podium als in de zaal, en dat werkte voor beide partijen inspirerend. Toen de zaallichten aangingen na een lange reeks toegiften, klonk de kreet om meer nóg luider. En de helden, zij kwamen terug om de uitzinnige zaal voor een laatste keer te laten dansen." (Bron: Focus Knack)

Geen opmerkingen: