vrijdag 10 juni 2005

Klein begonnen

Zowel de krant Het Volk als de tv-zenders Canvas en RTV staan vandaag stil bij het optreden dat U2 24 jaar geleden in onze eigenste Lux gaf. Destijds kostte een toegangskaartje 220 frank in voorverkoop en 250 frank aan de kassa. "Het was de bedoeling om de concerten zo goedkoop mogelijk te houden", zegt Gust Spruyt in Het Volk. "Als richtprijs namen we de prijs van een langspeelplaat." Wie vandaag naar het optreden in Brussel trekt, betaalde tussen 48 euro (1.936 frank) en 85 euro (3.429 frank) voor een kaartje.
Ook Spruyts oudste dochter Vanessa (25) komt aan het woord. Zij was te jong om het concert van U2 bewust mee te maken, maar kent toch heel wat verhalen uit de periode dat Gust optredens organiseerde. "Geregeld haalt papa nog anekdotes boven. Zo heb ik ooit nog met Arno bij mij geslapen", lacht Vanessa. "De zanger was te dronken om terug naar Oostende te rijden en men heeft hem toen op de babykamer te slapen gelegd. Naar verluidt was hij heel stil." Vandaag gaat Gust nog weinig naar optredens en concerten. "Ik heb mijn tijd gehad en de meeste groepen al gezien. Als mijn dochter een bepaalde groep wil zien, ga ik soms nog mee", besluit hij.
De regionale tv-zender RTV zoekt Gust thuis op, temidden van de cactussen en andere exotische planten. In het nieuwsmagazine Terzake wordt hij als Dirk Spruyt opgevoerd. De reportage - helemaal in de trend van In De Gloria - neemt de sympathieke concertorganisator teletijdmachine-gewijs mee naar de Lux, waar een déja-vu-gevoel Gust overvalt. "Er is niks veranderd, behalve het behangpapier. De rest is nog allemaal hetzelfde gelijk als vroeger", mijmert hij.

Gust Spruyt heeft met de MAF Brothers zo'n 200-tal concerten georganiseerd. En daar stonden heel wat grote namen tussen: naast U2 springen vooral Dire Straits en The Cure in het oog. "Destijds was dat niet belangrijk of groots. We waren trots dat we hier in de Lux iets konden doen waarvoor je normaal naar Brussel moest. We hebben er nooit bij stil gestaan dat het uiteindlijk zo groot ging worden. Het was wel tof, want je zag dan t-shirts van die groepen: Berlijn, Amsterdam, Parijs, Herenthout, Brussel. Dat was echt... belachelijk."
Het verhaal van het stoofvlees met puree en salade wordt visueel ondersteund met een stukje uit de oude doos. We zien een weelderig behaarde en bebaarde Gust in 1981 kokkerellen in de kelder van de Lux. "Voor elke groep is dat hetzelfde", zegt de chef-kok. "Is dat een grote artiest of een gewoon binnenlandse groep, iedereen krijgt altijd hetzelfde. Gewoon dus Vlaamse kost: stoofvlees en puree en salaat. Da's iet dat alleman wel mag." Volgt dan nog een legendarisch stukje waarin Gust z'n gasten trakteert op kruiden. "Pepper? Salt? Kruidnagel? I don't know what's in English."
Chantal Hanquet, de ex-vrouw van Gust, herinnert zich de jongens van U2 nog als heel verlegen en beleefde mannekes. "Die kwamen zo echt net buiten en die vonden dat allemaal heel geweldig", lacht ze. "En dan eigenlijk: geen jaar later denk ik, stonden die al op Werchter. En het toffe is dan - want toen waren wij daar ook - die kende Gust nog he. En als je dat nu tegen iemand zegt, niemand gelooft dat trouwens..."

Geen opmerkingen: