dinsdag 20 september 2005

Extra bussen voor Herenthout?

Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) heeft De Lijn de opdracht gegeven om de basismobiliteit in een vijftigtal Vlaamse gemeenten te onderzoeken. Het gaat om die gemeenten die nog het meeste behoefte hebben aan extra bussen. Ook Herenthout is in het lijstje van de minister opgenomen. Voor de realisatie van het extra aanbod wordt volgend jaar 15 miljoen euro uitgetrokken; in 2007 wordt dat bedrag zelfs opgetrokken tot 20 miljoen euro.
Van Brempt hamert in haar beleidsvisie op het openbaar vervoer als duurzaam alternatief voor koning auto. “Per jaar gaan in Vlaanderen vijf miljoen uren verloren door files op snelwegen, wat overeenkomt met 2.841 voltijds werkenden die niets anders doen dan in de file staan”, zegt de minister vandaag in De Morgen. “In 1998 gebruikte 15 procent het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer, in 2010 moet dat 20 procent zijn.”
Momenteel is basismobiliteit een feit voor 80 procent van de Vlamingen. Basismobiliteit houdt in dat zoveel mogelijk mensen een bus- of tramhalte hebben op loopafstand (maximum 750 meter, nvdr) van hun voordeur. In de periode 2000-2005 steeg het aantal Vlamingen met basismobiliteit van 50 naar 80 procent . De oorspronkelijke doelstelling om tegen 1 januari 2007 voor alle Vlamingen basismobiliteit te realiseren, zal niet worden gehaald. Toch rekent Van Brempt op een realisatie van 90 procent. Dit kan enkel met de medewerking van de gemeenten. “Bedoeling is dat de lokale besturen een extra inspanning leveren”, verduidelijkt ze. “De gemeenten moeten zorgen voor schuilhuisjes, overdekte fietsenstallingen, info voor reizigers...”
Het project basismobiliteit krijgt ook een extra verlengstuk vanaf 2007, wanneer het wordt opgenomen in het algemene netmanagement. Bedoeling is de zogenaamde ‘missing links’ in het openbaar vervoer weg te werken. Van Brempt denkt hierbij aan het ontsluiten van bedrijventerreinen, steden die nog extra trams en bussen kunnen gebruiken, woon-schoolverkeer en vervoersknooppunten (Zaventem en de Vlaamse ruit, nvdr). Hiervoor wordt in 2007 13 miljoen extra uitgetrokken en in 2008 nog eens 18 miljoen.
Het openbaar vervoer zal ook een prominentere plaats krijgen in het straatbeeld. Concreet betekent dit dat er meer vrije bus- en trambanen komen. “Op de autosnelwegen willen we de vrije busbanen verder realiseren, niet alleen voor bussen van De Lijn, maar ook voor andere collectieve vervoermiddelen”, verklaart Van Brempt. Verkeerslichten zullen ook meer voorrang geven aan trams en bussen. “De doorstromingsknelpunten worden structureel aangepakt, naast de kleine ingrepen. In de begroting is daarvoor 18 miljoen euro voorzien”, aldus nog de minister.

Geen opmerkingen: