vrijdag 16 september 2005

Gemeentesecretaris verzet zich niet langer

In Het Nieuwsblad en Het Volk van vandaag kunnen we lezen dat de voormalige gemeentesecretaris van Herenthout zich niet langer meer verzet tegen de zware beschuldigingen die tegen hem worden geuit aangaande diefstal en verduistering van gemeentegelden. Dat meldde zijn advocaat meester Coel gisteren bij de handeling van de zaak voor het hof van beroep in Antwerpen. “We vragen dat de effectieve straf die uitgesproken werd, wordt omgezet in voorwaardelijk.”
De voormalige secretaris werd vorig jaar in december door de rechtbank in Turnhout veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan de helft met uitstel en een boete van 1.000 euro. Aan de gemeente moest de veroordeelde ruim 112.000 euro plus intresten terugbetalen. Beide partijen bereikten hierover ondertussen een akkoord.
De beklaagde zelf verscheen gisteren voor het eerst lijfelijk in de rechtszaal. En advocaat-generaal Gepts was niet mals voor hem. “De secretaris stal geld uit de gemeentekas toen de verantwoordelijke al naar huis was”, recapituleerde hij. “De bediende die huisvuilzakken verkocht moest met de secretaris afrekenen. De secretaris stortte vervolgens een veel lager bedrag door in de gemeentekas. De man liep tegen de lamp nadat hij tot driemaal toe door een verborgen camera was betrapt.”
Naargelang het onderzoek vorderde, werd duidelijk dat de feiten dertien jaar hebben aangesleept. Aan de speurders verklaarde de beklaagde dat het allemaal veel te gemakkelijk ging en dat hij is geschrokken van het totaalbedrag. Tot voor gisteren had de secretaris maar een beperkt aantal feiten bekend. Zijn toenmalige advocaat trachtte het verschil op rekening te schrijven van een préhistorische gemeentelijke boekhouding. De extra inkomsten zouden zijn opgedaan in de duivensport.
Het Openbaar Ministerie wil een voorbeeld stellen en eiste in beroep een zwaardere straf. “Ik kan me vinden in de sanctie die in eerste aanleg werd opgelegd maar pleit voor een hogere boete en een langdurige ontzetting uit de burgerrechten (een straf van drie jaar effectief, 2.750 euro boete en het verbod om de eerstvolgende tien jaar een openbaar ambt uit te oefenen, nvdr). Betrokkene die een voorbeeldfunctie heeft, heeft te lang misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in hem werd gesteld,” aldus een strenge Gepts.
De verdediging vroeg dan weer begrip voor haar cliënt, 58 inmiddels, die zich heeft weten op te werken van kleine bediende tot secretaris. “Na het bekendraken van de feiten wordt hij in eigen gemeente veracht en verstoten. Hij is een paria geworden,” aldus meester Coel. “De gemeenteraad heeft hem inmiddels afgezet en zijn pensioenrechten ontnomen. Op zijn huis ligt beslag. Om zijn schulden te betalen zal hij een bouwgrond verkopen. Psychisch en fysisch is mijn cliënt volledig geblokkeerd. Zijn daden zijn inderdaad schandalig, maar hij is al zwaar gestraft. Vandaar mijn verzoek de op te leggen celstraf volledig met uitstel uit te spreken.”
De voormalige gemeentesecretaris zelf verontschuldigde zich voor zijn daden maar wilde na afloop van de zitting geen verklaringen afleggen. Uitspraak volgt op 13 oktober.

Geen opmerkingen: