dinsdag 4 oktober 2005

Herenthouts bedrijf ontwikkelt toestel dat valse eurobiljetten detecteert

Het bedrijf Cash Systems Technology uit Herenthout brengt een toestel aan de man dat valse eurobiljetten detecteert. Het apparaat heeft slechts enkele seconden nodig om een bankbiljet op verschillende punten te scannen.
Bij de intrede van de euro beweerde men dat de biljetten heel moeilijk te vervalsen waren. Ondertussen blijkt dat de kwaliteit van valse biljetten beter is dan verwacht. Cash Systems Technology brengt nu een detector uit die biljetten grondig en snel controleert. Het apparaat, de V&T 8750E is een ware nachtmerrie voor valsemunters.
“Het idee komt van ons bedrijf maar de verdere ontwikkeling en uitvoering gebeurt in Azië”, vertelt woordvoerster Annick De Grave van Cash Systems Technology van in Het Nieuwsblad. “Het toestel test onder meer de papierdikte, het hologram, de magneetdraad en de inkt van biljetten.” Het apparaat heeft ook geen problemen met bankbriefjes die al langer in omloop zijn of met vuile biljetten. “Maar het hologram of de magneetdraad mag niet beschadigd zijn”, voegt De Grave er aan toe. “Soms laten mensen nog geld in kledingsstukken zitten tijdens het wassen. Door sommige waspoeders vervaagt de inkt van eurobiljetten. De V&T 8750E herkent die gewassen biljetten toch als echte biljetten. Heel wat andere toestellen bestempelen zo'n bankbriefje als vals”, weet Annick De Grave.
De detector is ontwikkeld voor handelaars en controleert alle eurobiljetten van 5 euro tot 500 euro. “Vroeger werden voornamelijk biljetten van 50 euro nagemaakt. Tegenwoordig duiken er meer en meer valse briefjes van 10 en 20 euro op”, stelt De Grave.

De nieuwe biljetdetector is enkel te koop bij Cash Systems Technology. Belangstellenden kunnen een afspraak maken voor een demonstratie. Info: 014-40 06 22.

Geen opmerkingen: