vrijdag 23 juni 2006

Gemeente organiseert ‘eigen’ Parkfeesten

Het staat nu vast: de Parkfeesten worden vanaf dit jaar georganiseerd zonder de medewerking van het Hooifeestcomité. Naar verluidt zal de culturele raad zelf één en ander op poten zetten. Op hun webstek trekt het Hooifeestencomité alvast hard van leer tegen een ‘cultuurloos gemeentebestuur’. Hieronder vindt u de volledige tekst.

“Met spijt in ons festivalhart moeten wij jullie melden dat de Parkfeesten 2006 NIET zullen doorgaan. Na de twee vorige geslaagde edities (ondanks het slechte weer) worden vzw Hooifeestencomité en vzw MiNC buitenspel gezet door het Herenthoutse gemeentebestuur.
Het plaatselijke gemeentebestuur heeft duidelijk gemaakt niet te willen investeren in dit nieuwe zomers initiatief. Dat Herenthout hierdoor hopeloos achterop hinkt ten opzichte van alle andere gemeenten, is (nog) niet doorgedrongen. Met héél veel spijt in het hart, moeten wij jullie dus aankondigen dat Hooifeestencomité vzw en MiNC vzw HUN Parkfeesten een te vroegtijdige dood tegemoet zien gaan.
Om alle geruchten en onwaarheden de wereld uit te helpen, willen we jullie kort een kroniek van het jammerlijke einde van de Parkfeesten meegeven. Zowel het concept Parkfeesten als het initiatief hiervoor vloeien voort uit een idee van vzw Hooifeestencomité in samenwerking met vzw MiNC. Twee jaar geleden zijn we met een uitgewerkt ontwerp voor deze Parkfeesten naar het gemeentebestuur gestapt, met de bedoeling een beetje meer cultuur en leven in het Herenthoutse dorpsleven te brengen. Dit door een gratis concert aan te bieden aan alle Herenthoutenaren. Na eerst te zijn weggehoond door het gemeentelijke cuturele bestuur, zijn wij blijven strijden om dit initiatief - waar we zelf nog steeds 100% achter staan (!) - er door te krijgen. Na lang aandringen hebben we toch groen licht gekregen om de organisatie te starten, weliswaar met eigen investering (samen met MiNC vzw en de Jeugdraad) en een beperkte financiële en logistieke steun van het gemeentebestuur.
Door onze ervaring hebben we, samen met vzw MiNC, de organisatie en voorbereidingen op onze schouders genomen, dit uit eigen initiatief en met veel plezier. Vanaf het begin hebben we er samen voor geopteerd het gemeentebestuur de eer te geven als organisator door te gaan, wat hen een positieve naam en uitstraling heeft gegeven. U heeft zelf kunnen ondervinden dat Herenthout de Parkfeesten zeer positief heeft ontvangen en dat dit zeker en vast een evenement is dat jaarlijks zou moeten terugkomen. Het is trouwens een avond waarbij we trachten de Herenthoutenaren een brokje cultuur aan te bieden met gratis concerten en een gezellig terras.
Dit jaar blijkt echter dat het Herenthoutse bestuur niet wil investeren in dit project zoals wij dit steeds voor ogen hadden. Ze zijn echter wel bereid om een budget vrij te maken waarmee je met veel moeite een pensenkermis kan organiseren. Beide vzw’s willen hier niet aan meewerken, wij willen ons distantiëren van een amateuristische, inderhaast georganiseerde Parkfeesten, die naam onwaardig. Een ooit zo levendige gemeente als Herenthout verdient volgens ons beter.
We hopen dat jullie begrijpen dat wij als vzw niet kunnen investeren in dit gratis gemeentelijk initiatief, hoe graag we dat ook zouden willen. Volgens onze bescheiden mening is dit de taak van een gemeentebestuur. Maar als een ‘levendige gemeente’ moet bestuurd worden door een bestuur zonder cultuur, wordt het heel moeilijk. Uiteindelijk is dit toch een prachtig iets voor de gemeente Herenthout. Een groep jonge mensen wil - zonder hiervoor enige vorm van vergoeding te vragen - iets op poten zetten in naam van de gemeente, waardoor het gemeentelijke culturele leven een extra stimulans krijgt.
Beide vzw’s betreuren het dat een jong kind als de Parkfeesten niet de kans krijgt zich te ontplooien. We betreuren eveneens het feit dat er door een ondoordachte beslissing van het gemeentebestuur wederom een stukje cultuur verloren gaat. Op 8 oktober heeft U de kans om uw mening te geven. Wij hopen alvast op prachtige Parkfeesten 2007.”

Geen opmerkingen: