Net als ik heeft u voor de zomer ook deelgenomen aan de online enquête ‘Burgemeester voor 3 minuten’ van Het Nieuwsblad. En samen met mij bent u razendbenieuwd naar de resultaten. Krijgt Herenthout een goed of een slecht rapport? Je leest het vanaf vandaag op de verkiezingssite van Het Nieuwsblad. Wij nemen het artikel integraal over.
Tuur Baeten scoort slecht
Met 1.043 voorkeurstemmen was Tuur Baeten (HVP) zes jaar geleden veruit de populairste politicus in ons dorp. In het buurtonderzoek van Het Nieuwsblad scoorde onze burgemeester amper 5,84 punten op tien, wat ver onder het Vlaamse gemiddelde (6,38) ligt. Baeten moet dan ook 254 Vlaamse collega’s laten voorgaan. Als bestuur doet Herenthout het beter. Komt de coalitie van HVP met GBL onder druk te staan op 8 oktober?
“Ik heb niet echt een verklaring voor mijn mindere persoonlijke score”, aldus ‘veteraan’ Tuur Baeten, inmiddels al achttien jaar burgemeester én daarvoor twaalf jaar schepen plus zes jaar raadslid. “Ik had in de afgelopen zes jaar nooit het gevoel dat ik onder vuur lag. Dat het bestuur goed scoort, vind ik belangrijker. Het bestuur is voor mij een verzamelnaam, waar naast de verkozenen ook de gemeentediensten deel van uitmaken. Met de klantvriendelijkheid van die diensten zit het overigens goed in jullie onderzoek. Een beloning voor de inzet van de medewerkers want de burger is veel mondiger en kritischer geworden als het aan het loket niet meteen loopt zoals hij of zij verwacht.”
Toch zou de score van de burgemeester op 8 oktober wel eens het verschil kunnen maken. In 2000 waren de gemeenteraadsverkiezingen, vooral voor de oppositiepartijen, een maat voor niets. De zetelverdeling bleef zoals ze was en de Herenthoutse Volkspartij van burgemeester Baeten en de Gemeentebelangen van schepen Roger Gabriëls bestuurden verder. sp.a en Eenheid moesten toekijken. Binnen de coalitie heeft HVP één zetel meer dan GBL. Als HVP straks een zetel verliest aan haar coalitiepartner levert GBL de volgende burgemeester.
Mobiliteit en veiligheid
Onderhoud van wegen is voor de inwoners superbelangrijk. Een grote meerderheid meent overigens dat het bestuur dat thema goed heeft aangepakt. Ook de ‘zones 30’ scoren meer dan behoorlijk. De tevredenheid over de snelheidscontroles is behoorlijk maar blijft toch onder het Vlaamse gemiddelde.
Parkeren in de dorpskern vinden ze in Herenthout belangrijk - en ze zijn over de mogelijkheden minder tevreden. 36,5 procent van de ondervraagden in ons onderzoek menen dat ze op dit vlak slecht worden bediend. “De voorbije twaalf jaar hebben we zwaar geïnvesteerd in de vernieuwing van wegen, vooral in het centrum”, verdedigt Baeten zijn beleid. “Eigenlijk is dat werk af, al zouden we nog wat kunnen verbeteren aan de Bouwelse Steenweg en aan de fietspaden richting Itegem.”
“Kritiek op de parkeermogelijkheden kregen we al eerder. In het centrum zijn nogal wat winkels en onze mensen willen daar voor de deur kunnen parkeren. Dit is nu eenmaal niet altijd mogelijk. Op loopafstand zijn er voldoende alternatieven. Sommigen willen zelfs de mooi aangelegde tuin achter het gemeentehuis, een locatie waar veel huwelijksfoto’s worden geschoten, opofferen. Ik denk er niet aan. Gaan fitnessen met de auto en dan zeuren dat je honderd meter moet wandelen - van die mentaliteit moeten we afgeraken.”
Oppositieraadslid Jan Van Dyck (sp.a) kent het probleem. “Het is een oud zeer. Vroeger hadden we een chaotische markt maar je kon er wel je auto kwijt. Door de herinrichting en ook door de aanleg van parkeerhavens in de centrumstraten zijn veel parkeerplaatsen verdwenen. We zouden kunnen proberen bijkomende plaatsen te creëren door de parkeerhavens te verleggen.”
“Er moet ook opnieuw overleg opgestart worden met bijvoorbeeld winkels die over een ruime private parking beschikking. Mogelijk kunnen zij hun ruimte na sluitingsuur ter beschikking stellen. De gemeente zou dan bijvoorbeeld als tegenprestatie ervoor kunnen zorgen dat die parkings er netjes blijven bijliggen.”
Kinderopvang en bejaardenzorg scoren hoog
Het gemeentebestuur van Herenthout krijgt zeer goede punten voor de buitenschoolse kinderopvang en de speelpleinwerking. Met 83,3 procent staat het thema helemaal bovenaan in onze tevredenheidsenquête. In Vlaanderen staat deze dienstverlening pas op op drie. “We leverden dan ook ernstige inspanningen”, meent burgemeester Baeten. “We kochten een vleugel van het voormalige klooster in de gelijknamige Kloosterstraat. Die is ingericht met alle nodige faciliteiten. Verdere uitbreiding staat op stapel. Het personeel dat er werkt, heeft bijkomende opleiding gekregen. De gemeente voorziet ook in een bus die, als de school uit is, alle kinderen gaat oppikken en ze veilig naar de Kloosterstraat brengt. De opvang staat uiteraard open voor alle netten. Er wordt gretig gebruik van gemaakt. De speelpleinwerking bevalt de jeugd zeer, in die zin dat we overwegen volgend jaar activiteiten te organiseren gedurende een maand, dat is precies tweemaal zo lang als nu.”
Herenthout is ook zeer te spreken over de zorg voor bejaarden. De inwoners vinden dat het allerbelangrijkste thema - elders in Vlaanderen staat het pas nummer 8. De tevredenheid over de zorg voor bejaarden staat op vier in die ranglijst, en pas op vijf in Vlaanderen. De inwoners voelen zich blijkbaar niet slecht bediend op dit punt. Baeten: “Er zijn diverse opvangmogelijkheden binnen de gemeente. Zelf beschikken we met huis Driane over 36 serviceflats. Verder is er het private rustoord dat ook in volle groei is. Ondanks al deze inspanningen blijven er toch aanzienlijke wachtlijsten. Als gemeente overwegen we de bouw van bijkomende serviceflats.”
Zorgen over woongelegenheid
Het gemeentebestuur van Herenthout scoort slecht wat de beschikbaarheid van betaalbare woningen betreft. “Dat lag in de lijn van de verwachtingen”, geeft burgemeester Tuur Baeten toe. “Bijna de helft van de mensen die bij mij langs lopen, hebben vragen over woonmogelijkheden. Het weinige wat we kunnen doen, duurt dan weer jaren voor je er op het terrein wat van terugvindt. Het verplaatsen van de voetbalpleinen bijvoorbeeld.”
De voetbalvelden van VC Herenthout - het eerste team komt uit in derde provinciale - liggen in de buurt van de Vlakke Velden. Terreinen en accommodatie zijn eigendom van het gemeentebestuur en liggen in de woonzone. “Als we de voetbalterreinen een halve kilometer verplaatsen naar de omgeving van het sportcentrum ‘t Kapelleke komen er 80 bouwplaatsen vrij”, zegt Tuur Baeten. “Het probleem is dat de omgeving rond ’t Kapelleke nu landbouwzone is. Voor we de voetbalvelden daar kunnen heraanleggen, moet dat stukje eerst het juiste kleurtje krijgen op het gewestplan. Dat lukt niet van vandaag op morgen.”
“Als je het mij vraagt, duurt het wel erg lang”, meent André Kisser, voorzitter van VC Herenthout. De club is al meer dan tien jaar vragende partij voor de verhuizing. “De kantine en kleedkamers zijn tot op de draad versleten”, klaagt hij. “Een betonnen constructie met golfplaten, je kent dat. In de jaren ’50 was dat mooi, nu niet meer. Van enige isolatie is nauwelijks sprake. In de winter stoken we ons arm, want de kosten verbonden aan de uitbating mogen we uiteraard zelf betalen. We moeten ook elk jaar te veel kosten maken om de accommodatie leefbaar te houden.”
Dat Herenthout in het onderzoek toch goed scoort qua sportaanbod, is volgens André Kisser niet echt verwonderlijk. “In het sportcentrum vonden de sportclubs uitstekende mogelijkheden en iedereen is er tevreden. Zelf hebben we ook meer dan tweehonderd spelende leden - maar wij blijven wachten op soelaas. Als we op het gemeentehuis gaan horen waar het dossier precies klem zit, krijgen we ontwijkende antwoorden.”
Jan Van Dyck vreest dat het huidige bestuur iets te weinig politieke moed heeft om het dossier door te drukken. “De omstandigheden waarin VC Herenthout moet voetballen, zijn schandalig. Ook de verwarming van bijvoorbeeld de kleedkamers laat te wensen over. Vroeg of laat gebeurt daar eens iets ergs. Dit dossier moet op een redelijke termijn worden vlot getrokken. Aan die noodzaak twijfelt niemand.” De verhuizing moet dus snel gebeuren: goed voor de club en goed voor de krappe woningmarkt.
Burgemeester Baeten meent dat het al in 1978 bij het opmaken van de gewestplannen fout liep. “In Herenthout hebben we geen uitbreidingsgebieden. We moeten het dus stellen met de gekende bouwgronden. Recente studies over de behoeftes daaraan en de beschikbaarheid ervan zijn er niet. Zo’n tien jaar geleden lagen er hier nog zo’n 450 beschikbare bouwkavels. Nu zijn er elke dag minder. Er wordt tot 125.000 euro betaald voor een bouwgrond. Helaas hebben we hier als gemeenteraad weinig of geen vat op. De schaarse beschikbare ruimte zorgt er ook voor dat er soms voor de meest ongelukkige plaatsen bouwaanvragen binnenlopen, zelf voor de bouw van appartementen. Het aangezicht van de landelijke gemeente die we willen blijven, wordt hierdoor geschonden.”
Jan Van Dyck meent dat het aansnijden van nieuwe gebieden wordt geblokkeerd door de hogere overheid precies omdat er in andere zones zoals de omgeving van de voetbalterreinen nog voldoende potentieel aanwezig is. ,,Die percelen moeten dan ook snel op de markt gebracht worden en liefst aan een deftige prijs. Dat wil zeggen: onder de prijs op de private markt. Zo bieden we kansen aan jonge gezinnen en kunnen we de speculanten onder druk zetten.”
Volgens de burgemeester is de leegstand in zijn gemeente ondertussen zo goed als nul. “Zelfs de huizen die in slechtere staat zijn, worden allemaal verhuurd. De bouwmaatschappij ‘De Zonnige Kempen’, die in onze gemeente zowat vierhonderd woningen verhuurt, heeft meer dan 120 kandidaten op de wachtlijst staan. Voor een bouwproject van de Kleine Landeigendom met negen woongelegenheden waren er meer dan honderd kandidaten.”
Jan Van Dyck ziet een lichtpuntje. “Deze week zag ik dat er in het centrum toch al een tijdje drie huurappartementen leeg staan. De hoge vraagprijzen blijven uiteraard maar zo lang overeind als er mensen bereid zijn dat geld op tafel te leggen. Als de interesse daalt, moet de prijs volgen.” (Bron: Het Nieuwsblad)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten