vrijdag 25 augustus 2006

Gemeenteraadsverkiezingen 2006

Op vrtnieuws.net wordt vandaag een beeld geschetst van de politieke structuren binnen onze gemeente. Wij nemen graag één en ander over.

Herenthout wordt al drie legislaturen bestuurd door een coalitie van de Herenthoutse Volkspartij (HVP) en Gemeentebelangen (GBL). Burgemeester is Arthur Baeten, en dat al achttien jaar. Daarvoor was hij al twaalf jaar schepen.
HVP en GBL hebben respectievelijk zeven en zes zetels in de gemeenteraad. In de oppositie zitten de sp.a en de lokale lijst Eenheid.
HVP heeft als grootste partij de burgemeester en twee schepenen. GBL heeft twee schepenen en de OCMW-voorzitter. In 2004 hield GBL-schepen van Cultuur en Onderwijs Jos Dercon het voor bekeken. Hij werd opgevolgd door Josée Poelmans van de HVP. In ruil moest HVP het voorzitterschap van het OCMW afstaan aan GBL.
De meerderheid claimt een aantal realisaties: weg- en rioleringswerken in een aantal straten, een nieuwe bibliotheek, de uitbreiding van de gemeentelijke sporthal en de uitbouw van een gemeentelijk ontmoetingscentrum.

Gaat de meerderheid door?
De Herenthoutse Volkspartij (HVP) is de lokale christendemocratische partij, maar vertegenwoordigt vooral de ACW-strekking. De HVP schuift burgemeester Arthur Baeten naar voor als lijsttrekker.
Gemeentebelangen (GBL), een lokale lijst van hoofdzakelijk liberale strekking, trekt naar de kiezer met eerste schepen Roger Gabriëls als lijsttrekker. GBL is ambitieus en wil na 8 oktober de grootste partij van Herenthout worden, en dus de burgemeester leveren.

VLD wil kleur bekennen
Voor Peter Konings van de VLD zijn partijen als HVP en GBL veel te vaag en te veel aan het dorp Herenthout gebonden. Hij streeft naar een bredere kijk en wil dat “Herenthout kleur bekent”.
Mede onder impuls van regionale VLD-boegbeelden Martine Taelman (kamerlid) en Marleen Vanderpoorten (voorzitter van het Vlaams Parlement) heeft Konings twee jaar geleden een lokale VLD-afdeling gesticht. Die trekt nu ook voor de eerste keer naar de kiezer. Konings wordt lijsttrekker. Hij hoopt met zijn VLD-lijst één of zelfs twee gemeenteraadszetels te halen.

Kan de oppositie iets forceren?
De oppositie in Herenthout bestaat uit twee partijen: de lijst Eenheid en sp.a-spirit. Eenheid, dat nu vier gemeenteraadszetels heeft, is gegroeid uit de oude Volksunie. De partij stelt Stijn Raeymaekers voor als lijsttrekker en voert transparant bestuur en meer inspraak van de burger hoog in haar vaandel. Lijsttrekker Raeymaekers streeft daarom naar deelname aan het bestuur.
De lokale sp.a, in kartel met spirit, trekt met Jan Van Dyck als boegbeeld naar de verkiezingen. Groen! en Vlaams Belang hebben in Herenthout geen lijst ingediend. (Bron: vrtnieuws.net)

Geen opmerkingen: