Het gemeentebestuur gaat verse stappen zetten om het huis van René en Hans Jacobs aan de Bouwelse Steenweg te onteigenen. De gemeente aast al langer op de woning, die het wil afbreken om de naastgelegen brandweerkazerne toegankelijker te maken. De Vlaamse regering heeft het eerste onteigeningsplan afgewezen, maar nu heeft de gemeenteraad een nieuwe procedure opgestart. Hans Jacobs reageert in Het Laatste Nieuws van vandaag furieus op het nieuws: “Mijn vader en ik zullen er alles aan doen om hier te mogen blijven. Ons krijgt de gemeente niet zomaar weg!”
De woning van vader en zoon Jacobs ligt tussen het OCMW-gebouw, de gemeentelijke feestzaal en de brandweerkazerne. Sinds enkele jaren heeft de gemeente het plan opgevat om het huis aan te kopen en af te breken, om op die manier plaats vrij te maken voor een bredere in- en uitrit voor de brandweer én de gebouwen van de gemeentelijke diensten beter te kunnen uitbreiden. “Nadat onderhandelingen over een vrijwillige verkoop op niets uitdraaide, hebben we geprobeerd de bewoners te onteigenen”, aldus burgemeester Tuur Baeten (HVP) vandaag dezelfde krant. De Vlaamse regering keurde het plan echter af omdat het onvoldoende gemotiveerd was. Daarom heeft de gemeenteraad onlangs een nieuwe procedure opgestart, waarin tot in detail wordt uitgelegd waarom een onteigening de beste oplossing is voor iedereen.
Hans Jacobs viel bijna van zijn stoel toen hij het nieuws vernam. “Toen Vlaams minister Marino Keulen ons een jaar geleden bevestigde dat de onteigening was afgeketst, dachten we dat alle miserie van de baan was”, zegt hij in de krant. Hij vindt het opmerkelijk dat de gemeente hen opnieuw probeert buiten te werken. “Voor het geld dat ons werd aangeboden, ongeveer 90.000 euro, gaan wij hier niet weg”, vervolgt Jacobs. “Ik heb drie experts onze eigendom laten schatten en volgens hen zijn het huis en de grond tussen de 250.000 en 320.000 euro waard. Logisch dat wij het been stijf houden.”
Hans Jacobs ziet in het dossier geen nieuwe elementen en maakt zich sterk dat de Vlaamse regering haar mening niet zal herzien. Als het uiteindelijk toch tot een onteigening komt, belooft hij om alle mogelijke stappen te ondernemen om ze tegen te houden. “Desnoods trek ik naar de Raad van State”, besluit Jacobs strijdvaardig.
Het gemeentebestuur benadrukt dat het alles heeft gedaan om tot een minnelijke schikking te komen, maar dat het niet meer geld mag bieden dan de schattingsprijs vastgesteld door een expert van de overheid. Verder mag vader Jacobs - als het tot een akkoord zou komen - tot aan zijn dood in het huis blijven wonen en wil het OCMW zoon Jacobs een sociale huurwoning helpen zoeken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten