zaterdag 7 oktober 2006

Wereldkampioenen ‘straatoversteken’ wonen in Astridlaan

Vijftien bewoners van de Astridlaan moeten ondertussen wereldkampioen ‘straatoversteken’ zijn. Ze wandelden vrijdagochtend van 6 tot 9 uur en ’s avonds van 16 tot 18 uur honderden keren over het zebrapad. De actievoerders klaagden hiermee het sluipverkeer in hun straat aan. Vijf uur lang staken ze tergend traag over op het zebrapad om op die manier een verkeerschaos te creëren.
“Onze straat is een brede weg zonder verkeersremmers. Automobilisten en vrachtwagenbestuurders verkiezen deze weg boven de officiële doorsteekroute”, aldus initiatiefnemer Wim Horemans in Gazet van Antwerpen. “Hier kunnen ze plankgas geven. De snelheid leidde de voorbije maanden tot een reeks zware ongevallen, waarvan één met dodelijke afloop. De drukte en het lawaai zijn op de spitsuren niet te harden.”
Het actiecomité vraagt het gemeentebestuur om maatregelen te nemen. “De politie zou erop moeten toezien dat het doorkomende verkeer de officiële bewegwijzering volgt. We nodigen het bestuur uit om een voertuigmeting te houden. Het zal constateren dat we niet overdrijven. Misschien kan de gemeente overwegen om er net als vroeger een doodlopende straat van te maken.”
De actie van gisteren was alvast een succes, want de verkeerschaos in de buurt was niet gering. “We waren hoffelijk en vroegen de mensen om de officiële route te volgen. De meeste chauffeurs reageerden positief, hoewel er ook enkele agressieve reacties waren”, vertelt Horemans. Geheel zonder gevaar was de actie trouwens niet, want een paar keer kon hij maar op het nippertje opzijspringen. “Er passeerden enkele schepenen en zij waren allerminst begrijpend. Ik vermoed dus dat ons punt nog niet duidelijk is”, besluit Horemans terwijl hij voor de elfendertigste keer een lege kinderwagen over het zebrapad duwt.

Geen opmerkingen: