zaterdag 23 december 2006

Milde straf voor dader vluchtmisdrijf

Paul H. uit Herenthout, die vorig jaar op de Kruiskensbaan in Nijlen een fietser van de weg heeft gemaaid en is doorgereden zonder zich om het slachtoffer te bekommeren, is door de Mechelse rechtbank tot een jaar cel met uitstel en zes maanden rijverbod veroordeeld. Een mild vonnis, zo klonk het in de wandelgangen van het gerechtshof. Het parket had twintig maanden cel en een jaar rijverbod gevorderd.
Corry Van Besouw, de moeder van het slachtoffer, reageert in Het Nieuwsblad van vandaag bitter op het vonnis van de Mechelse rechtbank. “Een jaar voorwaardelijk en zes maanden rijverbod. Dat is geen straf. Mijn zoon zal nooit meer de oude worden en heeft levenslang gekregen. Voor een slachtoffer is wellicht elke straf die een dader krijgt te licht”, beseft Corry Van Besouw. “Maar zeg nu zelf. Geen effectieve straf en maar zo'n kort rijverbod. Die kerel komt er goed mee weg.”
Het zware ongeval gebeurde op 17 juli vorig jaar aan Kruiskensberg in Bevel, omstreeks half vier in de ochtend. De toen 17-jarige Yannick Schuermans was met de fiets vanuit een café in de buurt op weg naar huis toen hij werd aangereden door een Toyota Landcruiser. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf. De chauffeur bekommerde zich niet om het slachtoffer en reed door. De sporen wezen vrij snel in de richting van Paul H., die later zou verklaren dat hij niet wist dat hij iemand geraakt had. Hij had naar zijn zeggen wel ‘iets’ gevoeld, maar dacht dat het om een uil of een andere vogel ging.
De fietser overleefde de klap, maar bleef zwaargewond achter en is vandaag nog steeds niet volledig hersteld. De dader hield zich na het ongeval koest. Ook nadat het bericht over het ongeval met vluchtmisdrijf in de kranten was verschenen, maakte hij zich nog niet kenbaar. De openbare aanklager bestempelde dat als ‘zeer laakbaar’ en drong daarom aan op een strenge straf. Uiteindelijk kon de politie de aanrijder opsporen aan de hand van verfschilfers van zijn wagen. Volgens zijn advocaat was de man er heilig van overtuigd dat hij een of ander dier had geraakt. De rechtbank wees hem erop dat hij dan minstens had moeten gaan kijken en dat hij zeker naar de politie had moeten stappen toen het bericht over het ongeval in de kranten was verschenen.
Voor Yannick Schuermans heeft het ongeval zware gevolgen. Hij werd door zijn aanrijder voor dood achtergelaten en belandde een tijdlang in een coma. Meer dan een jaar later is hij nog steeds niet hersteld. Hij verblijft nog een aantal dagen per week in een revalidatiecentrum en moet zich behelpen met krukken en een rolstoel.
“We boeken nog steeds vooruitgaan”, zegt moeder Corry. “Praten en andere vaardigheden beginnen vlotter te gaan, maar echt goed zal hij nooit meer worden. Zolang we blijven vorderingen maken, gaat Yannick naar het revalidatiecentrum in Pulderbos. Straks is hij thuis voor Kerstmis. Ik ga hem niet met de uitspraak confronteren. Gelukkig voor hem begrijpt hij dat allemaal niet zo goed meer.”

Geen opmerkingen: