zaterdag 20 januari 2007

Zwaarste storm in vier jaar

De zuidwesterstorm die afgelopen donderdag over ons land raasde, was de zwaarste in vier jaar. Minstens twee personen kwamen om het leven: een Waalse automobilist bezweek aan de verwondingen die hij opliep toen een omgewaaide boom op zijn wagen terechtkwam; een zestienjarig meisje uit het Vlaams-Brabantse Halle werd bedolven onder een omvergewaaide muur die deel uitmaakte van de afsluiting van een private parking. Daarnaast raakten een peuter, een Antwerpse jongen van twaalf en een bouwvakker uit Beveren zwaargewond. In Hulshout viel een man van een dak tijdens het herstellen van de schade veroorzaakt door de storm. De man is zwaargewond.
In Herenthout bleef de schade voornamelijk beperkt tot weggewaaide dakpannen, losgerukte dakgoten en omgewaaide bomen. In de Merodestraat deed zich nog het ergste ongeval voor: een boom kwam er op een woning en een wagen terecht. De bestuurder kwam er met de schrik vanaf.
De Herenthoutse brandweer werd wel overspoeld door telefoontjes en had donderdag en vrijdag de handen meer dan vol. Om één en ander op een efficiënte manier te behandelen, reden er continu twee brandweermannen rond om de dringendheid van de oproepen in te schatten. Naar verluidt moeten er vandaag nog 18 oproepen afgewerkt worden.
Zoals verwacht ondervond het verkeer bijzonder veel hinder van de winterstorm. Zo zorgden twee omgewaaide populieren op de E313 voor een file van vijf km tussen Massenhoven en Grobbendonk nadat enkele wagens op de bomen waren ingereden. In Herentals raakte een peuter van twee jaar gekneld in een kinderzitje nadat de wagen waarin het zat onder een boom terecht kwam. Het kind werd als bij wonder slechts licht gewond. De vader bleef ongedeerd.
Luchtvaartmaatschappij VLM schrapte enkele vluchten en ook SN Brussels Airlines moest vliegtuigen tijdelijk in Zaventem houden. Het treinverkeer werd urenlang vertraagd tot opgeschort in verschillende stations en ook de trams in Brussel en Antwerpen konden slechts in beperkte mate uitrijden. In Bouwel waren er donderdagavond problemen aan de spoorwegovergangen. De slagbomen bleven omlaag ter hoogte van de Stationslei. Ook Het scheepvaartverkeer ondervond bijna de hele dag lang problemen. Haast geen enkel schip kon vertrekken: op zee werd tot 12 beaufort gemeten met golven tot 6 meter hoog.
Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) gaat intussen na of de storm kan worden erkend als ramp. De gouverneurs moeten binnen drie weken de schade vaststellen, een lijst opmaken van de getroffen gemeenten en een schatting geven van het aantal schadedossiers. De lijst zal laten worden gestaafd met foto’s, verslagen van tussenkomsten van hulpdiensten en andere documenten.
Het KMI onderzoekt de uitzonderlijkheid van de storm, de overvloedige regenval of het overstromen van waterlopen. Wanneer blijkt dat de fenomenen een uitzonderlijk karakter hebben voor de betrokken gemeente, kunnen ze worden erkend. Daarna hakt de ministerraad de knoop door.

Geen opmerkingen: