zondag 13 april 2008

29e groepstentoonstelling

Schepen van cultuur Stijn Raeymaekers opende afgelopen vrijdagavond de 29e groepstentoonstelling van Atelier Matsijs. In zijn toespraak toonde hij zijn welgemeende appreciatie aan iedereen binnen Atelier Matsijs, zowel begeleiders als leden en sympathisanten. “Het is mede dankzij hen dat wij in Herenthout als in geen enkele andere kleine gemeente kunnen terugbuigen op een uitgebreid en gevarieerd cultureel aanbod.”
Raeymaekers had ook een apart woordje van dank voor voorzitster Josée Liekens. “De ijver en gedrevenheid die u tot op de dag van vandaag aan de dag legt voor het Atelier, doen deze jarenlange staat van dienst niet vermoeden. U draagt uw vereniging bewonderenswaardig hoog in het vaandel met een haast moederlijke en stipte zorg voor de goede werking.”
Dat het succes van een vereniging niet weinig berust op de drijvende kracht van enkelen, mensen die zich belangeloos inzetten en ijveren voor het collectief, is onze schepen van cultuur dus niet ontgaan. “Het maakt dan misschien niet de cultuur op zich, maar het is wel de levensnoodzakelijke zuurstof voor het cultureel gebeuren an sich”, zei hij. Waarna hij Josée en passant dankte voor haar jarenlange inzet bij de Herenthoutse Cultuurraad.
Tijdens zijn toespraak nam Raeymaekers ook even de tijd om het gemeentelijk cultuurbeleid te evalueren. “We zijn inmiddels bijna anderhalf jaar ver in deze gemeentelijk legislatuur, en meer dan ooit besef ik als schepen van cultuur dat een cultureel beleid niet zomaar te schrijven valt vanuit het gemeentehuis, én al helemaal niet met reglementen alleen. Een gemeentelijk cultuurbeleid is op zich immers niet meer dan een lege doos als men niet zou kunnen rekenen op alle drijvende krachten binnen en achter de verenigingen. Het gemeentelijk cultureel leven wordt gekleurd met het penseel ten velde, en het gemeentebestuur beseft dit meer dan ooit.”
Het zal alle aanwezigen dan ook als muziek in de oren geklonken hebben dat cultuur in de Herenthoutse gemeentelijke werking niet langer stiefmoederlijk behandeld zal worden. “Er is vanuit de gemeente resoluut gekozen voor investering in het gemeentelijke cultuurgebeuren, met in eerste instantie de uitbouw van een volwaardige cultuurdienst ter ondersteuning van de cultuurverenigingen.” Als exponenten van dit vernieuwde cultuurbeleid haalde Raeymaekers de opgewaardeerde rol van de culturele raad aan én de intergemeentelijke samenwerking en schaalvergroting, o.a. voor het roerend erfgoed via de projectvereniging Kempens Karakter. Ook de aanwerving van een cultuurbeleidscoördinator is inmiddels opgestart en de eerste kandidaturen lopen binnen.
De tentoonstelling, met werken van de cursisten zijdeschilderen en aquarel én gastexposant José Lecuyer, is vandaag nog geopend tot 19 uur. Place to be is de St.-Gummaruskapel in de Vonckstraat.





Geen opmerkingen: