dinsdag 6 mei 2008

Nuchtere LRV-kampioenen

De twee kersverse Belgische kampioenen van de Herenthoutse LRV, de 13-jarige Vicky Van De Poel uit Bouwel en de 15-jarige Jef Wellens uit Herentals, komen vandaag aan het woord in Gazet Van Antwerpen. De twee tieners veroverden hun titels onlangs in Grobbendonk; Vicky bij de scholieren en Jef bij de pony’s. Doordat de teamgenoten in verschillende reeksen uitkomen, is er nauwelijks sprake van concurrentie. Anders is het wanneer Vicky tegen één van haar zussen moet springen. “Dan is er veel meer spanning mee gemoeid”, bekent ze.
Ondanks het behalen van een nationale titel blijven de jonge ruiters opvallend nuchter. “Uiteraard doet zo’n zege deugd”, zegt Jef. Hij vindt het ook heerlijk hoe iedereen meeleeft met wat er zich op het parcours afspeelt. Zo ging er een zucht van teleurstelling door het publiek, toen zijn pony Baloubet du Rouret een balkje uit de lepels tikte. “Onze ouders leven nog het sterkst mee. Ik denk dat ze zenuwachtiger zijn dan wij. Bij onze moeder kwamen de tranen van ontlading achteraf”, vertelt Jef.
Met het succes komen ook de verplichtingen. De jongelui waren nog maar net uit het zadel, of ze kregen al een microfoon van een Ketnet-reporter onder de neus. “Op dat moment besef je niet wat je vertelt. De concentratie is zo snel niet uitgewerkt”, legt Jef uit.
Wat vindt hij nu het leukst aan zijn overwinning? “Vanaf het podium met champagne spuiten”, antwoordt hij resoluut. Dat de kampioen in de waterbak wordt geworpen, is iets minder. “Gelukkig straalde de zon waardoor het nat pak meeviel.”
En dan zijn er ook nog de trainingen. “Ik denk dat ik 99 procent van mijn vrije tijd aan paarden besteed”, rekent Vicky snel uit. Ze kweekt ook konijntjes, maar die hobby loopt wat uit de hand. “Ze zijn al met negen nu.”
Jef treedt zijn clubgenote bij. “Ruiters staan vroeg op. Vaak zijn we voor en na school met de paarden bezig”, weet hij. “Als we in het weekend wedstrijden rijden, zijn we voor dag en dauw de baan op.”

Geen opmerkingen: