zondag 5 oktober 2008

Fototentoonstelling ‘inside AIDS’

Sinds 1 oktober loopt in onze bib de fototentoonstelling ‘Inside aids’. Tien vooral jonge Zuid-Afrikaanse fotografen kregen van BBTK-ABVV én Linx+ BewogenFotografen de opdracht een beeldverslag te maken over de gesel van het aidsvirus in Zuid-Afrika. Paul Weinberg en Carlos Polenus stelden uit dat werk een expo samen met sobere zwart-witfoto’s.
Aids richt in Zuid-Afrika een ware ravage aan. Zuid-Afrika telt zeer veel armen, er is veel prostitutie, verkrachtingen zijn er dagelijkse kost. De gemiddelde levensduur is drastisch gedaald tot 45 jaar. Goedkope geneesmiddelen zijn onvoldoende ter beschikking. Na de strijd tegen het racistische apartheidssysteem is nu de strijd aan de orde tegen de Aids-epidemie. Maar de politieke vrijheid van 1994 heeft nog niet geleid tot het oplossen van de grote sociaal-economische erfenis. integendeel, beide problemen verergeren elkaar. De kloof tussen rijk en arm, tussen blank en zwart, en tussen gezond en ongezond blijft aanwezig. Maar in Zuid-Afrika is er nog veel post-apartheidsdenken. Oude politieke opvattingen spelen nog actief mee. Sommige zwarten argumenteren dat aids stond voor ‘Americans Invention to Destroy Sex’ en dat de promotie van condooms een truc was om de aangroei van de groep zwarten in te perken. Sommige racistische blanken zien aids als een specifieke ziekte van zwarten die daar dan ‘eindelijk’ aan ten onder zouden gaan. De schaduw van de apartheid werkt nog door, ook in de visie op preventie, informatie en behandeling van hiv en aids.
De aidsepidemie in Zuid-Afrika heeft grote aanwijsbare gevolgen op het functioneren van scholen, ziekenhuizen, bedrijven, overheid enz. Bijvoorbeeld: telecombedrijven moeten twee informatici aanwerven in plaats van één, voor het geval dat... De levensverwachting zou tegen 2010 dalen tot 43 jaar. Dit zou zowat 17 jaar minder zijn dan zonder een epidemie. Een derde van de borelingen is hiv-positief en weinigen worden ouder dan 6 jaar. Door het gebrek aan behandeling vallen ouders weg. Het aantal aids-wezen groeit zienderogen.
Aansluitend op deze tentoonstelling komt Patrick Reyntiens op 15 oktober om 20 uur in onze bib praten over ‘Leven met hiv’. De tentoonstelling loopt i.s.m. Sensoa en Vormingplus Kempen en is nog tot en met 29 oktober vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib én op afspraak.

Wat >>> Fototentoonstelling ‘inside AIDS’
Waar en wanneer >>> Bib Herenthout, Zwanenberg 27, heel de maand oktober 2008
Info >>> Joris Peeters, e-post of T 014-50 10 40. Deze tentoonstelling is een productie van linx+. Meer erover vind je op de webstek ‘inside AIDS’, die in 2006 aan het onderwerp gewijd werd.


Anneline Malebo, Gugulethu, Cape Town (Foto: Fanie Jason)

Geen opmerkingen: