dinsdag 11 november 2008

Kapelleke van de Locht ingewijd

Zondagnamiddag is het vernieuwde Kapelleke van de Locht, gelegen aan het kruispunt van de Langstraat met de Brannekensstraat, ingewijd. De plechtigheid begon met een toespraak van burgemeester Roger Gabriëls. Tussen twee optredens van het Pieter-en-Pauwelkoor vond de eigenlijke inzegening plaats.
De geschiedenis van het Kapelleke van de Locht gaat terug tot in 1928, toen Josefina Gepts de eerste steen liet leggen van een echte kapel. Daarvoor hing er enkel een kapelletje aan een boom. Het ding werd echter bij een blikseminslag vernield. Volgens een legende spookte het daarna in de buurt. Het spook verdween kort na de eerste steenlegging.
In 2005 werd de kapel bij een verkeersongeval vernield door een vrachtwagen. De familie Gepts liet de kapel daarna over aan de gemeente. Het gemeentebestuur liet de ruïne afbreken en liet een nieuw exemplaar optrekken op de oude funderingen. Voor het metselwerk werden de bakstenen van de oude kapel gebruikt.
Zowel de opbouw als de inrichting gebeurde aan de hand van archieffoto’s. De plaatselijke OKRA-afdeling herstelde de drie heiligenbeelden van Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Jozef en Theresia van Lisieux. De kunstenaars gaven de herstelde beelden ook een nieuw laagje verf. De gemeentediensten zorgden voor een nieuw altaar.

Geen opmerkingen: