De inrichtende overheid van de Leuvense Universiteit heeft deze week beslist het mandaat van haar rector Marc Vervenne niet te verlengen. Hoogleraar Bart De Strooper fronst vandaag in De Gedachte in De Morgen de wenkbrauwen: “Door zo kort op de bal te spelen dreigen we als universiteit de ziekte van de politieke en de financiële bedrijfswereld op te lopen: kortetermijndenken, snelle winst om de winst, oppervlakkige resultaten”, schrijft hij. “Er had een - reglementair voorzien - evaluatieproces plaatsgevonden (maar door wie? Welke vragen werden er gesteld?) en het universiteitsbestuur (wie stelt die mensen aan? Aan wie leggen zij verantwoording af?) had dan besloten dat rector Vervenne onvoldoende manager was om de functie verder in te vullen.”
Eén en ander doet denken - maar dan op een veel kleinere schaal - aan de manier waarop onlangs Marina Staes niet goed genoeg werd bevonden om directrice te zijn van ’t Klavertje. Ook zij werd door de inrichtende macht - in dit geval door algemeen directeur Ludo Van de Poel - opzij geschoven, nadat ze ‘faalde’ op één onderdeel van een drieledige evaluatietest, die bovendien zelf nog geëvalueerd moet worden.
De Strooper stelt zich in zijn opiniestuk ook de vraag of een universiteit wel een manager nodig heeft. “Wij zijn een school, een onderzoeksinstelling, een ziekenhuis, en geen bedrijf. Managers kijken naar winst, maar voor de universiteit is geld geen doel op zichzelf, het is een middel om onze doelstellingen te realiseren.”
Bart De Strooper is gewoon hoogleraar KU Leuven. Hij doet onderzoek naar alzheimer. Lees hier het volledige stuk in De Morgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten