zondag 1 februari 2009

Sint-Lutgardiskoor 50 jaar jong

Gisteren was GOC Ter Voncke het decor voor het gouden jubileum van het Sint-Lutgardiskoor. Het jubileumfeest werd afgetrapt door de Kon. Fanfare Sint-Pieter. Voorzitter Rosa Ooms en burgemeester Roger Gabriëls voerden tijdens de academische zitting het woord. Gabriëls verwerkte in z’n toespraak de twee spreuken die je op de webstek van de jarige kan vinden. “Het Sint-Lutgardiskoor is niet alleen een koor voor wie veel noten op zijn zang heeft, maar ook voor wie liever een toontje lager zingt”, wist hij. Rosa Ooms werd in de bloemetjes gezet omdat zij er op 1 februari 1959 als 17-jarig sopraantje vanaf dag één bij was.
2009 zal voor het koor trouwens een heel jaar lang in het teken van het 50-jarig jubileum staan. Hoogtepunten op de agenda zijn de Jubelmis op 6 juni ter ere van de Heilige Lutgardis met de integrale opvoering van de Deutsche Messe van Franz Schubert, het grote jubileumconcert op 20 juni met gastvocaliste Barbara Dex én een champagneconcert op 18 december in samenwerking met het Gekko Koor.
Natuurlijk werd er ook gezongen door het jarige koor. Vanuit het publiek zochten de koorleden al zingend het podium op, waar ze het Sint-Lutgardislied brachten, gevolgd door ‘May It Be’ en ‘Only Time’ van Enya en het Afrikaanse volksliedje ‘The Coca Cola Song’. De viering werd verder ook nog opgeluisterd door de brassband Most Wanted. Na het officiële gedeelte zorgde de Frisse Folk van Koen Dhont voor een initiatie volksdansen.
Leo Versweyveld kondigde tussendoor ook de geboorte aan van een eigen bier, het Lutje, dat op 14 februari aan het publiek zal voorgesteld worden. Het bier werd gebrouwen door de Microbrouwerij Achilles uit Itegem, heeft een alcoholpercentage van 7 procent, is amberkleurig en zal verkocht worden in het Tegendeel, De Kroon, De Kluis, Het Klokkenspel en Ter Voncke.

1 opmerking:

Leo Versweyveld zei

Proficiat eVER voor dit prachtige verslag! Van harte bedankt namens het koor. Maandag kregen wij bericht van het paleis dat we voortaan de titel "Koninklijk koor" mogen voeren. Uitreiking van dit getuigschrift aan het 50-jarige koor zal gebeuren door de provinciegouverneur.

Nog een klein PS'je: de naam van het brassensemble is Mo's Wanted: dit klinkt uiteraard zoals door u gespeld als "meest geliefd" en is een woordspeling/verwijzing naar de MO-townmuziek (die toevallig ook net 50 jaar oud is.

Met vriendelijke groet