Vorige week woensdag kwamen de leden van de algemene vergadering van de Culturele Raad samen in de gemeentelijke feestzaal. Op het programma stond onder meer de verkiezing van de Cultuurprijs 2008.
Eerst moest echter het aangepaste reglement van de Cultuurprijs ter kennisgeving worden voorgelegd. Het nieuwe reglement zorgde links en rechts al voor de nodige beroering. De enige die zijn bezorgdheid durfde laten blijken, was een niet geheel onbevooroordeelde Patrick Milbou.
De dirigent van de Koninklijke Fanfare Sint-Pieter had zich middels een schrijven aan het bestuur vragen gesteld bij de aanpassing van het reglement. Ter herinnering: deze maakt het onmogelijk de prijs te kunnen ontvangen voor een project dat extra betoelaagd is. Volgens Milbou mag de culturele en artistieke verdienste niet beoordeeld worden op basis van het al dan niet ontvangen van een toelage. Voorzitter Jan Limbos was echter categoriek: “Het bestuur wenst niet tegen de beslissing van de Algemene Vergadering (d.d. 22 oktober 2008) tot aanpassing in te gaan.”
Niet alleen Patrick Milbou was verontwaardigd. Ook de jongens van Radio RL voelden zich - al dan niet terecht - in hun raap geschoten. Voorzitter Martin Lieckens vond het jammer dat niemand van het gemeentebestuur en de Culturele Raad zich had laten zien op het 25-jarig jubileum van de zender. Jan Limbos nam hiervan akte en beloofde in de toekomst beter te doen.
Schepen van cultuur Stijn Raeymaekers lichtte op zijn beurt de erfgoedcel Kempens Karakter toe. De twee coördinatoren van de projectvereniging van de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar, hebben ondertussen hun plek gevonden in het Fundatiehuis op het Herentalse Begijnhof. Het gaat om Jeroen Janssens en Lieve De Saedeleer, die uit een pool van tien kandidaten de mondelinge proef overleefden.
Het eerstvolgende project dat ze in goede banen moeten leiden, wordt Erfgoeddag 2009. Onder de noemer ‘Toeten en blazen: er zit muziek in de Kempen!’ worden op zondag 26 april 2009 onze Kempense harmonies en fanfares in de kijker geplaatst met een schitterende tentoonstelling en een grote muzikale verbroedering op het militair domein in Grobbendonk.
Uit de jaarverslagen bleek dan weer dat heel wat verenigingen benieuwd zijn naar wat we nu eigenlijk van de nieuwe cultuurbeleidscoördinator mogen verwachten. Zal hij de hoge verwachtingen kunnen inlossen? Stijn Schroven beloofde meer duidelijk te scheppen wat betreft zijn takenpakket op de volgende algemene vergadering.
De eerste vergadering van het nieuwe jaar werd traditioneel afgesloten met de verkiezing van de Cultuurprijs 2008. Uiteindelijk gingen er twee kandidaten naar de tweede ronde: An Dene, als co-auteur van de educatieve uitgave ‘Het grote snoezelboek - Een wondere wereld van zintuigen’ en Heemkring Sandelyn, voor de publicatie van het boek ‘130 jaar Zusters Annonciaden in Herenthout’ én hun medewerking aan de Erfgoeddag, o.a. met de eigenzinnige tentoonstelling ‘De duivensport nu en wat eraan vooraf ging’. Beide genomineerden behaalden acht stemmen en lieten daarmee de schilders van OKRA (6), Museumcafé De Wimpe (5), Annita Mariën (1) en Egied Steylaerts achter zich.
Net als vorig jaar zal de naam van de uiteindelijke laureaat geheim gehouden worden tot op de dag van de uitreiking zelf. De Cultuurprijs wordt uitgereikt op 17 april 2009. René Verrydt (keyboard en zang) zal de avond opluisteren met evergreens en luistermuziek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten