maandag 6 april 2009

Koninklijke Fanfare St.-Pieter brengt hulde aan Maurits Dresselaers

Er moet voor alles een eerste keer zijn, niet? Zo woonden wij gisteren bijvoorbeeld voor de allereerste keer het traditionele Palmenconcert van onze plaatselijke fanfare bij. En vanaf de eerste noot was duidelijk dat de Koninklijke Fanfare Sint-Pieter (****) er zin in had.
De bij momenten filmisch klinkende set werd op een knappe manier ondersteund met behulp van geprojecteerde beelden. Voor zover dat nog nodig was, accentueerden deze beelden perfect de verhalen die door de muzikanten werden ‘verteld’. Het door Gareth Wood gecomponeerde ‘Hinemoa’ - genoemd naar één van de twee hoofdfiguren uit een beroemde Maori-legende - zorgde al vrij snel voor een eerste hoogtepunt.
Even voor de pauze volgde een emotioneel moment, toen presentator van dienst Peter Dresselaers het eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden vader mocht aankondigen. Dé Morris kon zijn vijftigjarig jubileum bij de fanfare nét niet volmaken; de erepenning die hieraan vasthing werd ondertussen postuum uitgereikt aan zijn familie. Een levensgrote Morris keek vanop het scherm goedkeurend toe en hoorde hoe in het muzikale eerbetoon aan zijn adres - ‘Danny Boy’, één van zijn favoriete nummers - een hoofdrol was weggelegd voor Roger Struyf op euphonium.
Na de thee mocht ook de Jeugdfanfare Sint-Pieter zijn ding doen. Vooral ‘Room For Two’ van Stef Minnebo bleef hangen.
In het derde deel kletste de ‘grote’ fanfare ons rond de oren met een straffe uitvoering van ‘Eres Tu’ van Mocedades (in 1973 dé morele overwinnaar van het Eurovisiesongfestival) en een swingend ‘It’s Not Unusual’ van Tom Jones. Afgesloten werd er met het bis­nummer ‘March From 1941’, een compositie van John Williams, de huiscomponist van Steven Spielberg. Het talrijk opgekomen publiek kreeg er maar niet genoeg van, waarop het nummer een tweede keer werd ingezet. Dirigent Patrick Milbou maakte er zowaar een vreugdesprongetje bij.

Setlist >>> 1. Imperial Crown // 2. Hinemoa // 3. Fulco, De Minstreel // 4. Danny Boy // 5. Hispaniola /// 6. Room For Two // 7. Mexican Holiday // 8. Music From Cars (Medley) // 9. Room For Two /// 10. Parade Of The Slave Children // 11. Il Postino // 12. Eres Tu // 13. It’s Not Unusual // 14. Gaelforce /// 15. March From ‘1941’ /// 16. March From ‘1941’

Gezien & gehoord >>> Koninklijke Fanfare Sint-Pieter, in Zaal Lux (Herenthout), op zondag 5 april 2009

Geen opmerkingen: