zaterdag 2 mei 2009

Jailhouse Rock

Quizploeg Willy Jr. & De Knelpuntklup pakt volgend weekend uit met een tentoonstelling van elpeehoezen. De expo bestaat uit hoezen van elpees die ofwel in één of andere gevangenis werden opgenomen ofwel een artistieke link (ontwerp, foto, ...) hebben met het onderwerp. Op zondagnamiddag is er een quiz rond hetzelfde thema.
De tentoongestelde hoezen komen uit de collectie van Wim Adriaenssen, tot voor kort directeur van de gevangenis van Antwerpen en nu verbonden aan die van Mechelen. In 2005 kwam hij voor het eerst naar buiten met zijn collectie, toen naar aanleiding van anderhalve eeuw gevangenis in Antwerpen. Het opzet destijds was niet alleen het 150-jarig bestaan te beklemtonen, maar de bezoeker tevens een ruim overzicht te geven van de verschillende stereotypes die vaak worden gehanteerd in de beeldvorming over dit controversiële sluitstuk van ons strafrechtelijk bestel.
“Voor de meerderheid van de bevolking is het gevangenisleven grotendeels onbekend terrein en wordt de informatie hierover sterk fragmentarisch en spectaculair gekleurd door de diverse media”, vertelde Adriaenssen toen. “De tentoongestelde items portretteren de gevangenis als een spectaculaire omgeving met de nadruk op ontsnappingen, opstanden, corruptie, gevangenenbendes, geweldplegingen, interne afrekeningen, enz. Al is de realiteit - zoals steeds - natuurlijk toch wel beduidend anders.”
Door de recente berichtgevingen in de media van overvolle gevangenissen (momenteel verblijven er 10.105 gedetineerden in de Belgische gevangenissen, terwijl er maar plaats is voor 8.254, eVER) is de tentoonstelling brandend actueel. Eén en ander zorgde er ook voor dat ‘Getting Mighty Crowded’ van Betty Everett te elfder ure nog een plaatsje in de quiz kreeg. Ook wij kennen onze pappenheimers.

>>> Identikit Wim Adriaenssen
Leeftijd: 47 jaar
Beroep: Sinds 1991 gevangenisdirecteur, eerst in de Begijnenstraat (Antwerpen), later - sinds april dit jaar - in Mechelen. Daarvoor aan de slag als kabinetsmedewerker en als jurist op het departement van volksgezondheid
Burgerlijke staat: Gehuwd, mét kinderen
Opvallende uiterlijke kenmerken: Oorbel links
Pionier: Wat betreft het organiseren van rockoptredens binnen de gevangenismuren. Zo kreeg hij het vorig jaar klaar dat het gratis stadsfestival Maanrock een vijfde podium optrok in de Mechelse gevangenis. “Ook gevangenen hebben recht op cultuur en ontspanning!”
Passies: Muziek en Amerika. “Auto huren en dan door de verschillende staten cruisen. Mardi Gras in New Orleans is dé max!”

Wat >>> Tentoonstelling ‘Jailhouse Rock’ - The Dirty 12 Popquiz, vol. 16
Waar & wanneer >>> St.-Gummaruskerk, Vonckstraat in Herenthout // op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 mei 2009. De quiz gaat door op zondag 10 mei 2009, vanaf 15 uur
Info >>> Edd Verschueren, T 0486-70 00 66

Extra bladwijzer >>> Anderhalve eeuw achter de tralies, naar aanleiding van de 150e verjaardag van de gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat

Geen opmerkingen: