De mediaverantwoordelijke van GO ’t Klavertje heeft afgelopen week puik werk geleverd. Na het nieuwsitem op RTV over het fietsexamen van dinsdag, berichtten gisteren zowel RTV als VTM over het schoolkamp dat aan de Vonckstraat werd opgetrokken. De leerlingen van drie, vier en vijf ruilden in de nacht van donderdag op vrijdag hun warme bedje van thuis immers in voor een tentje op het grasveld van de school.
Eén en ander is het gevolg van de invoering van de maximumfactuur. Hierdoor kan de school niet meer elk jaar op bos- of zeeklassen. “De situatie is duidelijk: de maximumfactuur bepaalt dat we, gespreid over een periode van zes jaar, de ouders maximaal 360 euro mogen aanrekenen voor meerdaagse uitstappen”, verduidelijkt directrice Susy Sterckx vandaag in Het Nieuwsblad. “Dat is een gemiddelde van 60 euro per schooljaar. Uiteraard onvoldoende om bijvoorbeeld enkele dagen op bosklassen te gaan, zoals we in het verleden deden.”
Directie en leerkrachten bleven echter niet bij de pakken zitten en beslisten een schoolkamp te organiseren. “We hebben na een ruime overlegronde de leerlingen van het derde tot het vijfde leerjaar gevraagd of ze van thuis tentjes konden meebrengen. En dat ging vrij vlot”, aldus Sterckx.
Camping ’t Klavertje telde uiteindelijk veertien tentjes. Donderdag was het echter nog bang afwachten of het tentenkamp wel kon doorgaan. Door de aanhoudende regen waren al een aantal buitenactiviteiten afgelast. Maar de enthousiaste kinderen en hun ouders gaven - samen met de opklaringen in de late namiddag - uiteindelijk de doorslag. Al kwam er van slapen niet veel in huis. ’s Nachts hield een onweer immers heel wat kinderen uit hun slaap. Voor hen bood de turnzaal gelukkig een veilige oplossing.
Om het de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken, werd ook de hulp van de kokkin en het poetspersoneel van de school ingeschakeld. Zij staken de handen uit de mouwen om voor de kinderen een avondmaal, een ontbijt en een lunchpakket klaar te maken.
Tijdens de kamptweedaagse stond ook een uitstapje naar Hidrodoe in Herentals op het programma. “Dat is een educatief waterdoepark, het blijven tenslotte schooldagen”, legt Sterckx uit. “Maar het is vooral ook betaalbaar. Ook Bobbejaanland stond op het verlanglijstje van de leerlingen, maar omwille van de kostprijs is ook dat voorstel afgevoerd.”
Dat de kinderen plezier hebben gehad in hun tentjes staat buiten kijf. “Toch is het niet hetzelfde als echte bosklassen”, zeggen Anouk, Kiani en Ilona in de krant van vandaag. “En het is vooral een stuk korter. Het is zo voorbij.”
Een weg terug is er volgens Sterckx wellicht niet. “We worden gedwongen om creatief te zijn. Voor het eerst in jaren zijn we ook niet op skivakantie geweest met de zesdeklassers, om dezelfde reden. Het alternatief was een rivierklas in de maand maart.” Allemaal prettig en leerrijk, maar toch was ook toen de reactie dat echt gaan skiën toch iets anders is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten