vrijdag 17 juli 2009

Gemeentenieuws in vers kleedje

Gisteren viel het gemeentenieuws in de brievenbus. Een historische uitgave want nummer 3 van de 32e jaargang zit in een vers kleedje. En eerlijk is eerlijk: het ziet er allemaal heel verfrissend uit.
Wat meteen opvalt, is het wegvallen van het woord ‘gemeente­nieuws’. Op de eerste pagina prijkt nu gewoon de naam van onze gemeente, met daaronder de slogan “een stoet van mensen”. Ook het gebruik van de kleuren voor de loketten van het onlangs gelanceerde ‘Herenthuis’, springt in het oog. We zetten ze nog graag even op een rijtje: paars voor ‘leven & ondernemen’, blauw voor ‘sociale dienst’, oranje voor ‘bouwen & wonen’, geel voor ‘zorg & gezondheid’, rood voor ‘kids & co’ en groen voor ‘vrije tijd’.
De benaming en de kleuren van diezelfde loketten vinden we ook binnenin het gemeentenieuws terug. De artikels staan mooi per loket verzameld en zijn opgesmukt met kleurenfoto’s. De activiteiten­kalender die achteraan is opgenomen, geeft een mooi overzicht van wat er allemaal reilt en zeilt binnen het Huirtuitse verenigingsleven.
Op de voorpagina van het eerste gemeentenieuws ‘nieuwe stijl’ wordt bericht over de officiële opening van het sociaal huis, dat de naam ‘Herenthuis’ meekreeg. Bedenker van deze naam is Peter Horemans. “Ik was er vrij snel uit, om niet te zeggen binnen de twee minuten, toen ik aan de naam ‘Herenthuis’ dacht”, aldus Horemans, die meteen ook gebombardeerd werd tot peter van het ‘Herenthuis’.
De bedenker licht de naamgeving van zijn kindje ook even toe: “Je ziet er ongetwijfeld Herenthout in - eventueel met dialectische strekking Huirtuit, voor de mensen van Herenthout. Je ziet er ook het woord huis in, waar iedereen welkom is, maar ook een thuis. En dit is toch wel de bedoeling van een sociaal huis, dat je je er gemakkelijk en rustig voelt.”
Mooi allemaal, maar laat dat nou net dezelfde argumenten zijn die door ons hoofd flitsten, toen wij de naam ‘Huirthuis’ bedachten. Meer dan in ‘Herenthuis’ vind je hierin de naam van onze gemeente terug, Huirtuit. Bovendien bestaat er geen verwarring met een huis in de gemeente Herent. En je creëert ook niet de indruk dat Huirtuit een dorp is waar alleen heren zich thuis voelen. Maak zelf maar eens de oefening: probeer de naam maar eens uit te spreken zónder bij Heren-thuis of Herent-huis te eindigen.
Maar geen rancune jegens Peter. Híj heeft de naam immers niet gekozen. Er waren zelfs betere voorstellen dan de onze. Ach, ik kan er zelfs inkomen. Stel je voor: Verschueren peter van het Sociaal Huis. Ik kan me inbeelden dat niet iedereen daar blij mee zou geweest zijn.
Maar laten we eindigen met een vrolijke noot. Het gemeentenieuws heeft een meer dan geslaagde facelift ondergaan. En daar ging dit stukje in eerste instantie over.

Geen opmerkingen: