donderdag 3 september 2009

Straffe praat

De hele maand september gaat Gazet van Antwerpen op zoek naar de strafste verhalen uit de provincie. Ook voormalig concert­organisator Gust Spruyt kreeg De Frut op de koffie en serveert vandaag in de krant zijn straffe praat.
Wij, Huirtuiteneiren, weten onderhand al wel dat U2 en Dire Straits ooit optraden in Zaal Lux. Maar we kunnen ons inbeelden dat het voor een buitendorper méér dan een straf verhaal is. En nog straffer is wat ze met z’n allen kregen voorgeschoteld: patatten met stoofvlees en sla.
In het verleden mag hij dan wel dertig jaar lang op het ritme van de rock-’n-roll hebben geleefd, vandaag doet Gust Crèmerie het bewust kalmer aan. “In mijn leven zag ik genoeg mensen. Ik geniet nu van de totale rust”, klinkt het.
Gust weet waarover hij praat. Afgelopen winter onderging hij immers een zware kransslagaderoperatie. “Ik leefde voor drie. Als je niet remt, haal je de zestig niet. Kijk naar Amy Winehouse. Als een wrak en fel tegen haar zin sleepten ze haar het podium van Werchter op. Een destructief kind, maar een groot performer.”
Yep, Gust heeft nog steeds een neus voor talent. Volgens de voormalige MAF Brother woekert er echter té veel prefab in de muziek. “Lily Allen: mooi meisje maar totaal nep. Kings of Leon: oude wijn in een nieuw vat.” Zelf boekte hij groepen vlak voor hun doorbraak. “Dire Straits legde ik vast voor een spotprijs. Enkele weken later scoorden ze met ‘Sultans of Swing’. Zaal Lux zat stampvol. Ergens slingert hier een gesigneerde eerste single.”
Dat heel wat verzamelaars kwijlen bij de memorabilia van Gust is een understatement. Zelf relativeert hij één en ander. Het verhaal dat zijn ex ooit de vest van Bono van U2 per ongeluk mee gaf met spullenhulp, is gekend. Herinneringen zijn volgens hem mooiere souvenirs. “Nina Hagen die zo stoned als een garnaal naar de zondagsmis flaneerde. Of Wendy O. Williams van The Plasmatics die voor het eerst ‘plastic’ borsten toonde in ons dorpje. In een tijd dat jongelui het al warm kregen van het woord borst. Voor de goegemeente was ik een rebel. Antireclame had ik het liefst. Hoe meer negatieve reacties, hoe meer volk in de zaal.”
Als pionier moest Gust natuurlijk ook afrekenen met onbegrip. Samen met Herman Schuermans organiseerde hij in Herenthout een festival. Elvis Costello en Graham Parker moesten de headliners worden. Te elfder ure stelde toenmalig burgemeester Nest Vercammen echter zijn veto. “De brave burgervader vreesde dat woest gespuis ons dorp zou vertrappelen. Spijtig als je beseft hoe Werchter evolueerde. Maar regels zijn regels”.

Extra >>> Samen met Rombouts en Jules Destrooper, deelt Gazet van Antwerpen ook gratis straffe koffie en koekjes uit. Meer details over die uitdeelactie, die nog loopt tot en met 30 september 2009, vind je op gva.be/straf!

Geen opmerkingen: