dinsdag 22 december 2009

Brouwer voor één dag

Vorige week donderdag stond er voor enkele leden van koldergroep Imitato en quizploeg Willy Jr. & De Knelpuntklup een dagje brouwen op de kalender. Plaats van de afspraak: Huisbrouwerij Jessenhofke in Kuringen bij Hasselt.
“Negen jaar geleden op Kerstdag werd in onze keuken ons eerste bier gebrouwen”, herinnert huisbrouwer Gert Jordens zich. “Een geslaagd experiment, want Jessenhofke werd geboren.” Ter gelegenheid van die verjaardag hielden Gert en Christel van 17 tot 21 december een heuse brouwmarathon. Wij mochten op 17 december de spits afbijten.
Gert zette ons bij aankomst onmiddellijk aan het werk. Er moest 30 kilogram mout (1/3 tarwe en 2/3 Pilsner) gemalen worden. Omdat de patron zweert bij bioproducten diende alles ambachtelijk - lees: met de hand - te gebeuren. “Piece of cake”, dachten wij. En dat was het ook, maar het ergste moest nog komen.
Op het programma stond immers het brouwen van een kriek. En daar heb je krieken voor nodig. Veel krieken, bij voorkeur ontpitte exemplaren. En omdat de patron zweert bij ... Enfin: maar liefst 30 (!) kilogram moest er ontpit worden, twee per twee. De keukentafel ten huize Jordens-Putzeys had op den duur veel weg van een offertafel waarop één of andere religieuze sekte een rituele slachting had uitgevoerd.
Natuurlijk brouw je geen kriekbier met mout en krieken alleen. Het recept van Gert bevatte ook volgende ingrediënten: Wyeast-gist # 1056 (American Ale, Sierra Nevada), hop (200 gram Cascade, 160 gram Fuggles en 200 gram Saaz) én ... water.
Tussen het brouwen (koken, filteren, spoelen, toevoeging van gist, hop en krieken) door passeerde het volledige Jessenhofke-gamma de proeftafel. Vooral de oude tripel en de Jessenhofke Maya vielen in de smaak. Afgesloten werd er met een heerlijke mosselsoep op basis van de eerder genoemde oude Jessenhofke tripel.
Ons bier mag nu een week gisten in de keuken van Christel. Hoe het evolueert, kan je volgen op de blog Brouwer voor een dag. Half januari trekken we terug naar Kuringen voor het bottelen. En ook dat gebeurt - hoe kan het ook anders - ambachtelijk!
Wie zelf eens een Jessenhofke wil degusteren, kan altijd afzakken naar De Kluis op de Markt. Op 13 en 14 februari 2010 is het Jessenhofke ook te gast op de 3e Nijlense Bierbeurs.















Extra bladwijzers >>> Lees hier het volledige brouwproces in een notendop, kom alles te weten over Belgische hop óf download een lijst met alle hopsoorten per land en een overzicht van de verschillende beschikbare Wyeast-gisten ...

Geen opmerkingen: