Afgelopen weekend trokken vier van de vijf kriekbierbrouwers van Imitato en Willy Jr. & De Knelpuntklup naar de Jessenhofkestraat in Kuringen om er het kriekbier te bottelen dat ze in december hadden gebrouwen. Een verslag van onze man ter plaatste.
De botteldag begon in mineur. In Kuringen aangekomen bleek immers dat er zes bottelaars had afgezegd. “Enkel wij vier en nog een getrouwd stel waren aanwezig”, aldus Wim Wouters, “wat dus resulteerde in een drukke dag waarbij we niet stilgezeten hebben.”
Er werd begonnen met het bottelen van ‘onze’ kriek. Maar eerst moest er natuurlijk geproefd worden. En volgens Wim Wouters mag het resultaat er zijn: “Niet te zuur en zeker niet zoet, dat komt in orde want hij moet nog rijpen natuurlijk. Minstens een maand in de warme kamer (lees living)”.
Om één en ander een beetje vooruit te laten gaan, werd een levende ketting gevormd. Wim spoelde de flessen, de rest van het gezelschap vulde beurtelings flessen, kleefde etiketten, plaatste champagne- of kroonkurken, en sorteerde alles in bakken.
Ook de andere brouwsels van de brouwmarathon werden gebotteld, maar die waren volgens onze man niet zo lekker. Enkel het brouwsel op basis van bronwater kon bekoren.
Uiteindelijk zijn er van de kriek elf bakken van twaalf flessen (75 cl) gebotteld. Van de andere drie brouwsels kon er respectievelijk 50, 60 en 65 liter gebotteld worden.
Aan het eind van de dag had hofbrouwer Gert Jordens nog een leuke verrassing voor ons in petto. Niet alleen kregen we één bak van ‘onze’ kriek mee naar huis, we werden meteen ook uitgenodigd voor de persvoorstelling wanneer het nieuwe kriekbier commercieel wordt gelanceerd!
Foto’s: Bregt Loncke
Extra bladwijzer >>> Bekijk hier het volledige fotoalbum van de botteldag
Geen opmerkingen:
Een reactie posten