zondag 14 februari 2010

Stoet for Life

Ook in Huirtuit heeft de winterprik van vandaag het aantal toeschouwers voor de jaarlijkse carnavalstoet beïnvloed. Door de koude stond er iets minder volk langs het parcours - zo’n kleine vierduizend kijklustigen. Het regende dan ook voor één keer eens geen confetti maar sneeuw boven ons stoetersdorp.

Maar het had veel erger gekund. Op heel wat plaatsen zijn er optochten afgelast omdat de straten te glad waren. De strooidiensten kregen het wegdek niet schoon. Bij ons waren de straten en de stoepen wél sneeuwvrij gemaakt en de sneeuw gaf één en ander iets extra’s.
In Wallonië gingen verschillende optochten niet uit. De stoet van Eupen hangt nog aan een zijden draadje. Daar wordt vanavond over beslist. Die stoet gaat normaal gezien morgen uit.
De grootste carnavalsstoet van Nederland, die van Maastricht, moest het dan weer zonder praalwagens doen. De stoet moest onder meer over een erg gladde brug en dat was te gevaarlijk voor tractoren en vrachtwagens. Prins carnaval moest in Maastricht de hele optocht te voet afleggen.
Dan had Prins Chris II meer sjans. Hij gooide vanop zijn praalwagen met veel schwung koeken, fruit, snoep en gadgets in het publiek. Als de stoet volgende zondag voor een tweede keer is uitgegaan, zullen Prins Chris II en Zijn Kleine Rakkers maar liefst 170.000 koeken, 850 kilogram snoep en 25.000 gadgets uitgegooid hebben.
De stoet dan. Ruim 800 stoeters, verdeeld over 53 groepen, gaven weer het beste van zichzelf. Prins Filip en prinses Mathilde bezochten rusthuis ‘De droge poes’. “Onrust in ’t rusthuis, vandaag is het niet pluis. De oudjes gaan niet van bil, ze krijgen bezoek van Filip en Matil.”
Imitato haalde de blonde slechtziende keurschlager Heino naar Herenthout. Met Jan Van Dijck had Imitato trouwens een jubilaris in de rangen. De Jakke liep namelijk voor de veertigste keer mee in de stoet. Proficiat!
Sailors got talent bedachten een unieke talentenjacht met o.a. twee doofstomme drummers uit Kazachstan. Stoetgroep Jot vond dan weer inspiratie in de televisie­serie ‘Oud België’ van Peter Van Den Begin en Stany Crets.
The Weirdo’s, met in hun rangen striptekenaar Charel Cambré, lieten zich rondrijden in een glazen huis. De gekke bende zamelde geld in voor een vergeten ziekte: de snot­valling. “Malaria en andere erge ziektes, daar hebben wij geen boodschap aan. Wij denken eraan om die snotvalling voorgoed uit de wereld te bannen”, zei Charel met een uitgestreken gezicht op het RTV-nieuws.
Flirten met de snotvalling: de jongens van de Chiro weten er alles van. Zij presteerden het immers om in bloot bovenlijf op te treden!

Geen opmerkingen: