donderdag 18 februari 2010

XXL

Met een minimum aan middelen wist The xx (****) gisteren in een uitverkochte AB een maximum aan intensiteit te creëren. Het ene moment spannend en opwindend, dan weer mysterieus en melancholisch. Het Londense drietal deed je vooral verlangen naar meer. In één woord: verbluffend.

Het optreden begon en eindigde zoals het titelloze debuut van The xx: met ‘Intro’ en ‘Stars’. Het instrumentale ‘Intro’ werd ingezet vanachter een witte doek waarop de schaduw van een grote ‘X’ werd geprojecteerd. Tijdens het daaropvolgende schimmenspel kregen we om beurten de drie leden van de groep te ‘zien’. Het is hen ongetwijfeld al eens voorgedaan, maar één en ander vatte perfect de minimalistische muziek van The xx. Knap!
Tegelijk met de eerste noot van ‘Crystalised’ viel daarna het doek naar beneden en uit het witte licht doemden de silhouetten van de drie groepsleden op. Die belichting was trouwens indrukwekkend en zorgde steeds voor de juiste sfeer. Even simpel als geniaal waren de spots die zoeklichtsgewijs de letters X vormden.
Het enige waarmee de groep niet verraste, was de setlist. Met maar één album onder de arm kan dat ook niet anders. Het debuut van de The xx passeerde dan ook gelegans de revue, aangevuld met de covers ‘Do you mind?’ (Crazy Cousinz featuring Kyla) en ‘Teardrops’ (Womack & Womack).
Hoogtepunten? Heel het concert was één oorgasme. De samenzang tussen Romy Madley Croft en Oliver Sim zorgde voor een onderhuidse spanning die je haast bij elk nummer kippenvel bezorgde. De centraal opgestelde knoppendraaier Jamie Smith dropte zijn beats als bommen in de zaal. De ijle gitaar van Croft schilderde soundscapes die zowel aan The Raveonettes als aan Dick Dale deden denken. Volgens mij kunnen The xx dan ook een prima soundtrack schrijven bij eender welke film van Quentin Tarantino.
Maar als ik er dan toch één nummer moet uitpikken, mag het wat mij betreft het bloedstollende ‘Fantasy’ zijn, waarbij Sim al z’n duivels ontbond. Zijn pompende bas deed de luidsprekerkasten net niet ontploffen en ging haast geruisloos over in het door Croft vol verlangen gezongen ‘Shelter’. Bangelijk!
Bij het bisnummer ‘Stars’ werd het doek achter de groep met wel honderden lichtjes omgetoverd tot een heuse sterrenhemel. Op de tonen van het zelf geremixte ‘You’ve got the love’ van Florence & The Machines liet het trio iedereen verweesd achter ...
The xx zal straks heel wat festivals aandoen. Laten we hopen dat ze zich niet laten verleiden tot het handjeklap eigen aan zo’n massa-evenementen, want dat kan de fragiele muziek van The xx missen als kiespijn.

Gehoord & gezien >>> The xx, in de AB in Brussel, op donderdag 17 februari 2010

Setlist >>> 1. Intro // 2. Crystalised // 3. Islands // 4. Heart Skipped a Beat // 5. Fantasy // 6. Shelter // 7. Do You Mind? // 8. VCR // // 9. Teardrops // 10. Basic Space // 11. Night time // 12. Infinity /// 13. Stars


Foto’s: Madelien Waegemans

Geen opmerkingen: