vrijdag 5 maart 2010

Scene om te zien

The Scene (****) stelde afgelopen woensdag in een aardig gevulde AB het nieuwe album ‘Liefde op doorreis’ voor. Eigenlijk begon de groep van Thé Lau in Brussel aan een theatertournee, “dus als jullie allemaal even willen gaan zitten”, grapte hij aan het begin van het concert.

Lau zag er trouwens bijzonder ontspannen uit. De dood van z’n hartsvriendin Yasmine heeft blijkbaar een plaats gekregen. Ook bassiste Emilie Blom van Assendelft straalde. Met haar rode schoentjes was ze zelfs een beetje assorti met de rozen die de hoes van ‘Liefde op doorreis’ sieren. Scene om te zien dus, maar vooral ook om te horen! Al had het geluid wat ons betreft wel een ietsepietsie luider gemogen.
De groep werd voor de gelegenheid bijgestaan door gitarist Alan Mclachan. En hij wist heel knappe dingen uit z’n masjien te toveren. Het nummer ‘Straat’ bijvoorbeeld dreef op ’s mans schitterende funky gitaarrifs. En ook in ‘Atlanta’, waarvan de tekst spontaan kwam opborrelen na een bezoek aan Martin Luther King Center in Atlanta, ontbond de Brit zijn duivels. Om nog maar te zwijgen van het aanzwellende orgel van Otto Cooymans.
Afgetrapt werd er met de klassiekers ‘Rigoureus’ en ‘Zuster’. Vooral het begin was prachtig: terwijl de groep het podium opwandelde, klonk ‘Rigoureus’ al heel stilletjes door de geluidsinstallatie. Toen iedereen op zijn/haar plaats stond, namen Thé Lau en de zijnen het in een zee van licht over.
Het alleszeggende ‘Rauw hees teder’ kondigde het akoestische gedeelte van het optreden aan, want: geen theatertournee zonder een akoestische set. De groep kroop hiervoor - vlak voor onze neus - lekker knus bij elkaar.
‘S.E.X.’ klonk in al z’n eenvoud toch nog sexy en funky. Volgens Thé Lau was de groep toentertijd helemaal into Prince. Het was ook de tijd dat Emily zich bij de groep voegde. De akoestische set werd afgesloten met de meezinger ‘Blauw’, waarna een stomende ‘Nachttrein’ volgde.
Maar het hoogtepunt moest nog komen in de vorm van ‘Leef’, een heerlijk duet tussen Thé en Emily. “Ik hou van jou – meer is er niet – ik adem in en adem uit – ik hou van jou ... en ik leef”. De onderhuidse spanning waarop het nummer drijft – prachtig gewoon!
Afgesloten werd er met het obligate en luid meegebrulde ‘Iedereen is van de wereld’. Voor wie er nog aan twijfelde, The Scene is helemaal terug. Je kan de groep nu vrijdag aan het werk zien in Beveren. Later volgen ook nog optredens in Antwerpen, Mechelen, Lier, Turnhout, Vilvoorde en Sint-Niklaas.

Setlist >>> 1. Rigoureus // 2. Zuster // 3. Straat // 4. Atlanta // 5. Vier Seizoenen // 6. Breek de ban // 7. Vrouw // 8. Rauw hees teder // 9. Mijn land // 10. Samen // 11. Geluk // 12. Volle maan // 13. S.E.X. // 14. Blauw // 15. Nachttrein // 16. Liefde // 17. Open // 18. Leef // 19. Geloof /// 20. Sterven op de planken // 21. Iedereen is van de wereld

Gehoord & gezien >>> The Scene, in de AB in Brussel, op woensdag 3 maart 2010
Foto’s: Julie Haelemeersch.

Geen opmerkingen: